Ποιο βασικό υλικό της καθημερινής διατροφής προκαλεί έκζεμα

Οι ενήλικες που καταναλώνουν περισσότερο αλάτι από αυτό που συστήνεται, δεν έχουν μόνο πρόβλημα με την αρτηριακή πίεση και τους νεφρούς, αλλά φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν έκζεμα, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας στους 10 πολίτες θα αναπτύξει έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα, η οποία προκαλεί ερεθισμό, φλεγμονή και φαγούρα στο δέρμα.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η αιτία του εξανθήματος παρέμενε άγνωστη.

Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Dermatology, θα οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς το αλάτι μπορεί να παίζει ρόλο στην πάθηση του δέρματος.

«Θέλαμε πραγματικά να κατανοήσουμε τους παράγοντες της ατοπικής δερματίτιδας», δήλωσε η Katrina Abuabara, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο επιπολασμός του εκζέματος έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα με τρόπους «που δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τη γενετική», δήλωσε η ίδια.

Τι προέκυψε από τη νέα έρευνα για το αλάτι

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση κατά ένα γραμμάριο της εκτιμώμενης ημερήσιας πρόσληψης αλατιού συνδέεται με 11% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος στους ενήλικες.

Τα ευρήματα βασίζονται σε δείγματα ούρων και ιατρικούς φακέλους από 215.832 ενήλικες της βρετανικής τράπεζας Biobank. Το 5%, ή 10.839, των συμμετεχόντων διαγνώστηκαν με έκζεμα και τους χορηγήθηκε θεραπεία για το εξάνθημα.

Περισσότερο νάτριο που ανιχνεύθηκε στα δείγματα ούρων συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα αυξημένης σοβαρότητας και στο έκζεμα.

Τι γνωρίζουμε για το έκζεμα και το αλάτι

Τα αποτελέσματα της μελέτης του UCSF ισοδυναμούν με μια «μικρή αύξηση του κινδύνου» και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, δήλωσε η Abuabara.

Υπάρχουν όμως μερικοί λόγοι για τους οποίους η πρόσληψη αλατιού μπορεί να σχετίζεται με το έκζεμα, είπε η ίδια.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το νάτριο αποθηκεύεται στο δέρμα.

Το νάτριο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον οργανισμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή ενός ατόμου σχετίζεται με το έκζεμα.

Μια μελέτη που έγινε το 2013 σε παιδιά από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση fast food (που συχνά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι) συνδέεται με υψηλότερο επιπολασμό εκζέματος.

Αλλά το γρήγορο φαγητό είναι επίσης «γεμάτο από άλλα “πράγματα” που βλάπτουν το DNA» και οι ειδικοί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τη συσχέτιση με το αλάτι, δήλωσε η Abuabara.

«Δεν νομίζω ότι όλα τα εκζέματα σχετίζονται με το αλάτι. Εκτιμώ ότι αυτό είναι ένα μέρος των πραγμάτων που πιθανώς αποτελεί τον εκλυτικό παράγοντα για κάποιους ανθρώπους», συμπλήρωσε η ίδια.

Μάλιστα, τώρα οι ειδικοί σχεδιάζει να διεξάγουν μελέτες, για να διαπιστώσουν αν η μείωση του αλατιού συνδέεται με τη μείωση της σοβαρότητας του εκζέματος.

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν η μείωση της πρόσληψης αλατιού θα μείωνε τη σοβαρότητα του εκζέματος. Επομένως, κάνουμε περισσότερη δουλειά προτού μπορέσουμε να το προτείνουμε ή να συστήσουμε την αποφυγή του ως θεραπευτική διατροφή».

Οι περιορισμοί της μελέτης

Τα ευρήματα της μελέτης δεν δείχνουν ότι το αλάτι προκαλεί έκζεμα, αλλά μάλλον δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του αλατιού και της πάθησης.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν λευκοί (95%) και οι εθελοντές στη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων έχουν μεγαλύτερη ηλικία και τείνουν να είναι πιο υγιείς από το γενικό πληθυσμό.

Τι λένε οι εμπειρογνώμονες

Η Saranya Wyles, δερματολόγος και διευθύντρια του εργαστηρίου αναγεννητικής δερματολογίας και μακροζωίας του δέρματος στη Mayo Clinic δήλωσε ότι τα ευρήματα «είναι μια καλή αρχή για τη δημιουργία υποθέσεων», αλλά τα δεδομένα βασίζονται σε ένα εφάπαξ δείγμα ούρων των συμμετεχόντων και τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά.

«Μπορούμε να πούμε ότι δοκιμάζουμε μια πιθανή υπόθεση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι οριστικό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται η μελέτη», εξηγεί η ίδια.

Ο Bruce Brod, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι η ατοπική δερματίτιδα είναι πιο συχνή στα παιδιά, αλλά οι συμμετέχοντες στη μελέτη είναι ενήλικες με μέση ηλικία τα 56 έτη.

«Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τα θεραπευτικά παραδείγματα με βάση αυτή τη μελέτη», δήλωσε ο Brod. «Αλλά νομίζω ότι η μελέτη αποτελεί ένα ωραίο κομμάτι βιοεπιδημιολογικής εργασίας που ενδεχομένως προσφέρεται για περαιτέρω μελέτη στη συνέχεια».

https://www.news247.gr/