Σκύλος: Με ποιους τρόπους μπορείτε να τον προφυλάξετε από τη ζέστη

Η λαχανιασμένη ανάσα του σκύλου φανερώνει ότι δεν αντέχει τη ζέστη. Όλοι οι κηδεμόνες σκύλων οφείλουν να τον προστατέψουν, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να απειλήσουν την υγεία του.

Και όλοι μας θα πρέπει να έχουμε κατά νου, και τα πλάσματα που ζουν στον δρόμο.

Μπορεί «το καλοκαίρι να είναι μια εξαιρετική εποχή για ατελείωτες βόλτες με τον σκύλο σας, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία του. Είναι σημαντικό, να λαμβάνετε μέτρα για να τον προστατεύσετε από τη ζέστη», τονίζει η κτηνίατρος, Αντιγόνη Γιαννακάκου.

Προτιμήστε να βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες

Γι΄αυτό η κα Γιαννακάκου δίνει χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσετε την υγεία του σκύλου σας.

Άφθονο Νερό

Ο σκύλος σας χρειάζεται να παραμένει ενυδατωμένος κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών. Βεβαιωθείτε ότι έχει πάντα πρόσβαση σε δροσερό, καθαρό νερό. Έχετε ένα μπολ με νερό, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και έξω στον κήπο ή στην αυλή. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε μαζί σας ένα φορητό μπολ νερού όταν πηγαίνετε βόλτα.

Δημιουργήστε σκιές

Εάν ο σκύλος σας περνάει χρόνο έξω στον κήπο ή στην αυλή, είναι σημαντικό να έχει πρόσβαση σε σκιερά σημεία, όπου μπορεί να ξεκουραστεί και να δροσιστεί.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ομπρέλα, ένα στέγαστρο, ή να επιλέξετε περιοχές με φυσική σκιά από δέντρα.

Τις μέρες του καύσωνα, βέβαια, καλό είναι να μην παραμένει το κατοικίδιο μας σε εξωτερικό χώρο.

Όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους, ο κλιματισμός ή ένας ανεμιστήρας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μη ζεσταίνεται ο τετράποδος φίλος σας.

Αποφύγετε τις βόλτες κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας

Οι βόλτες και η έντονη άσκηση κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία του. Προτιμήστε να βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Αποφύγετε τις ώρες από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη.

Επίσης, αποφύγετε την έκθεση του στην παραλία τις συγκεκριμένες ώρες. Ο σκύλος σας δεν θα ενθουσιαστεί καθόλου, ακόμη και αν βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα.

Προσέχετε τα πατουσάκια του

Το πεζοδρόμιο και η άσφαλτος μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ζεστά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και να προκαλέσουν εγκαύματα στα πατουσάκια του σκύλου σας.

Πριν πάτε βόλτα, ελέγξτε τη θερμοκρασία του εδάφους, βάζοντας το χέρι σας για μερικά δευτερόλεπτα. Αν είναι πολύ ζεστό για εσάς, σίγουρα είναι και για τον σκύλο σας.

Αν, πάλι, δεν μπορείτε να αποφύγετε με κανένα τρόπο τη βόλτα εκείνες τις ώρες, μπορείτε να αγοράσετε παπουτσάκια για σκύλους.Ή να επιλέξετε μια όμορφη βόλτα στο γρασίδι.

Μην αφήνετε τον σκύλο σας στο αυτοκίνητο

Ποτέ μην αφήνετε τον σκύλο σας μέσα σε αυτοκίνητο, ούτε για λίγα λεπτά. Ακόμη και με μισάνοιχτο το παράθυρο, χωρίς επίβλεψη.

Οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο μπορεί να αυξηθούν επικίνδυνα γρήγορα, οδηγώντας σε θερμοπληξία ή και θάνατο.

Προσέχετε τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν έντονο λαχάνιασμα, υπερβολική σιελόρροια, αδυναμία, εμετό, διάρροια, ή ακόμη και κατάρρευση.

Αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, μεταφέρετε αμέσως τον σκύλο σας σε δροσερό μέρος και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Επιλέξτε κατάλληλη διατροφή

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προτιμήστε να δίνετε στον σκύλο σας ελαφριά γεύματα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Αποφύγετε τις βαριές τροφές, που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματός του.

Χρησιμοποιήστε δροσερά στρώματα

Υπάρχουν ειδικά στρώματα στην αγορά, που βοηθούν τον σκύλο σας να παραμένει δροσερός κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μπορείτε, επίσης, να γεμίσετε μια πισίνα για σκύλους με νερό, ώστε να μπορεί να δροσίζεται όταν νιώθει ζέστη. Και, παράλληλα, να περνάει την ώρα του διασκεδαστικά.

Οι σκύλοι που έχουν περισσότερη ευαισθησία στη ζέστη

Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο σας, αν ο σκύλος σας ανήκει σε ευπαθή ομάδα σε ό,τι αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, πιο ευάλωτα είναι τα κουταβάκια ή τα υπερήλικα ζώα, που δεν μπορούν να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματος τους.

Όπως και τα ζώα με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, ή ζώα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση.

Επίσης, ζώα που ανήκουν σε βραχυκεφαλικές φυλές, όπως τα Γαλλικά ή Αγγλικά Bulldog, Βoxer κτλ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ακολουθούμε τις ειδικότερες συμβουλές του κτηνιάτρου μας.

«Φροντίζοντας τον σκύλο σας και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι χωρίς ανησυχία για την υγεία του. Ο σκύλος σας θα σας ευγνωμονεί και θα παραμείνει χαρούμενος και υγιής ακόμη και στις πιο ζεστές ημέρες. Οπλιστείτε με υπομονή. Καύσωνας είναι, θα περάσει», επισημαίνει η κα Γιαννακάκου.

https://www.in.gr/