Κολύμβηση: Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά μαθήματα

Η κολύμβηση θεωρείται το ιδανικότερο άθλημα για τα παιδιά καθώς βοηθά στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά μαθήματα κολύμβησης; Τι πρέπει να προσέξετε.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να είναι το παιδί σας τουλάχιστον ενός έτους πριν το γράψετε σε μαθήματα κολύμβησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εξοικειώσετε το μωρό σας με τη διαδικασία πριν από αυτό, αρκεί να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Ο Thomas Hollingsworth, γνωστός προπονητής κολύμβησης στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αναφέρει στο ScaryMommy ότι όσο πιο γρήγορα βάλετε το μικρό σας στο νερό, τόσο το καλύτερο.

«Ιδανικά, τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν κολύμπι όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς αυτό τα βοηθά να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στο νερό και να αναπτύξουν πιο γρήγορα βασικές κινητικές δεξιότητες» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι η πρώιμη έκθεση μειώνει επίσης σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης φόβου αργότερα.

Βέβαια, αν αισθάνεστε πιο άνετα να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να είναι λίγο μεγαλύτερο, αυτό είναι απολύτως στο χέρι σας. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν να κολυμπούν από την ηλικία των 4 ετών.

Όπως αναφέρει η Mayo Clinic, σε αυτό το σημείο της ανάπτυξής τους, τα παιδιά είναι εξοπλισμένα για να μάθουν τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την ασφάλεια στο νερό. Αυτό περιλαμβάνει το βάδισμα στο νερό, να μπορούν να επιπλέουν και να γνωρίζουν πώς θα βγαίνουν από το νερό.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα μάθημα κολύμβησης

Με τόσες πολλές επιλογές που υπάρχουν αυτές τις μέρες, οι γονείς μπορεί να αισθάνονται μπερδεμένοι για να αποφασίσουν τι πρέπει να αναζητήσουν στο μάθημα κολύμβησης του παιδιού τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξετε.

«Είναι βασικό να αναζητήσετε πιστοποιημένους εκπαιδευτές και μια σχολή κολύμβησης με καλά δομημένο πρόγραμμα ανάπτυξης που εξασφαλίζει τη σωστή απόκτηση δεξιοτήτων στο σωστό επίπεδο και τη σωστή ηλικία», εξηγεί ο Hollingsworth. Και προσθέτει: «Μια άλλη πτυχή είναι να εξετάσετε το μέγεθος της τάξης και την ποιότητα των εγκαταστάσεων. Μικρότερα μεγέθη τάξεων σημαίνουν μεγαλύτερη ατομική προσοχή, ενώ οι καλά συντηρημένες εγκαταστάσεις εξασφαλίζουν ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον».

Μεγαλώστε τα παιδιά σας όπως οι Βίκινγκς – Το μοντέλο ανατροφής που θα τα κάνει ευτυχισμένα 

Παράλληλα υπάρχει το θέμα των ομαδικών μαθημάτων έναντι των ιδιαίτερων μαθημάτων, τα οποία έχουν και τα δύο πλεονεκτήματα. «Τα ομαδικά μαθήματα προωθούν την κοινωνική αλληλεπίδραση, επιτρέπουν στα παιδιά να μαθαίνουν από τους συνομηλίκους τους και κάνουν τη μάθηση διασκεδαστική, γεγονός που τα κρατά απασχολημένα», δηλώνει η Hollingsworth. «Τα ιδιαίτερα μαθήματα προσφέρουν εξατομικευμένη προσοχή και μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων» προσθέτει.

Ποια είναι τα οφέλη της εκμάθησης κολύμβησης

Προφανώς, το σημαντικότερο όφελος από όλα είναι η ασφάλεια. Η συνεχής επίβλεψη είναι υψίστης σημασίας, φυσικά, αλλά όσες περισσότερες γνώσεις έχει το παιδί σας πάνω στο θέμα, τόσο καλύτερα εξοπλισμένο είναι για τυχόν απρόβλεπτα περιστατικά που θα προκύψουν και αφορούν το νερό. Ωστόσο, η ασφάλεια δεν είναι ο μόνος λόγος για να ξεκινήσουν τα παιδιά τα μαθήματα.

«Η κολύμβηση προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων πέρα από την ασφάλεια» διαβεβαιώνει ο Hollingsworth. «Διδάσκει πειθαρχία και ενισχύει τις κινητικές δεξιότητες. Η εκμάθηση κολύμβησης μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού καθώς επιτυγχάνει νέες δεξιότητες» προσθέτει ο ίδιος.

Ο Hollingsworth αναφέρει ακόμη ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσετε τη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση στη ζωή του παιδιού σας, γεγονός που μπορεί να το οδηγήσει στο να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέχρι την ενηλικίωση, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και βελτιώνοντας την ψυχική του υγεία σε όλη του τη ζωή.

Γιατί έχουν κόκκινα μάτια τα παιδιά μετά το κολύμπι

Η έκθεση στο χλώριο μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σας κόκκινα μάτια. Για να αποφύγετε τα κόκκινα ή πρησμένα μάτια, ενθαρρύνετε το παιδί σας να φοράει γυαλιά κατά την κολύμβηση και να αποφεύγει να ανοίγει τα μάτια του κάτω από το νερό. Για να απαλύνετε τη δυσφορία και να μειώσετε την ερυθρότητα μετά το κολύμπι, ξεπλύνετε τα μάτια του παιδιού σας με αποστειρωμένο οφθαλμικό διάλυμα ή διάλυμα τεχνητών δακρύων.

https://www.oloygeia.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ