ΠΑΣΟΚ: Πιθανό το σενάριο των εκλογών τον Ιούλιο - Ποια στελέχη έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους

Δεν υπάρχουν ακόμη ειλημμένες αποφάσεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μπαίνουν πλέον στο «παιχνίδι» του χρόνου για την άμεση εκλογή ηγεσίας από τη βάση όλοι οι κεντρικοί «παίκτες» του κόμματος.

Το στήσιμο κάλπης το φθινόπωρο του 2025 -σύμφωνα με το «γράμμα» του καταστατικού- φαίνεται ότι απομακρύνεται οριστικά από το τραπέζι των δημόσιων και των παρασκηνιακών συζητήσεων, αφού και ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποχωρώντας από την αρχική του θέση, σκέφτεται να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. Το θερινό σενάριο δεν είναι το πιο ρεαλιστικό- η επίκλησή του ωστόσο δείχνει, ότι σχεδόν όλοι στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα προκαλέσει εσωστρέφεια και φαινόμενα διάλυσης. Δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το σθεναρό αίτημα βουλευτών και στελεχών για εκλογή ηγεσίας από τη βάση «τώρα», στρέφεται και προς αυτό το ενδεχόμενο, εξετάζοντας την πρόταση των καθαρών και άμεσων λύσεων.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που άνοιξε το «χορό» των παρεμβάσεων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, είχε προτείνει να στηθούν κάλπες μέχρι το τέλος του χρόνου και στο ενδιάμεσο να γίνουν συντεταγμένα όλα τα αναγκαία βήματα. Με την πρότασή του, συμφώνησαν αρκετά στελέχη και βουλευτές, καλώντας το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη να επιταχύνει τις διαδικασίες- ξεκινώντας από τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσουν την προσεχή Τετάρτη και στις 30 Ιουνίου αντίστοιχα. Θα είναι η αρχή του τέλους μιας διαδικασίας, που έχει ως βάση στον πυρήνα της, την αποτυχία του διακηρυγμένου στόχου για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και την απόφαση της επανεκκίνησης με ευνοϊκότερους όρους. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξηγούν ότι στην πρώτη συνεδρίαση της Τετάρτης θα γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και στη δεύτερη θα κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις. «Είμαστε εδώ», δηλώνουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται αν πράγματι η Χαριλάου Τρικούπη έχει εγκαταλείψει το «χαρτί» της πιστής εφαρμογής του καταστατικού.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί με ταχύτητα και προσήλωση στις πρωτοβουλίες για ένα restart στην αφετηρία της «επόμενης μέρας». Προς αυτήν την κατεύθυνση αρχίζουν να ανοίγουν τα «χαρτιά» τους, εκτός από τη Χαριλάου Τρικούπη και τα στελέχη που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την ηγεσία. Χάρης Δούκας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Γερουλάνος είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσουν το δικό τους πλάνο- είναι τρία από τα στελέχη που, όπως ακούγεται, θα αναμετρηθούν στις κάλπες με το Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς να αποκλείονται ενδιαφέρουσες εκπλήξεις στην πορεία.

Σε αυτήν την φάση, τα κεντρικά πρόσωπα στο παζλ αναζητούν συμμαχίες- ακόμη και ετερόκλητες- στο εσωκομματικό πεδίο. Δεν υπάρχουν δεδομένα. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι οι σύμμαχοι του χθες, μπορεί να αποδειχθούν οι σκληροί αντίπαλοι του αύριο. Οι πρόσφατες ευρωεκλογές έθεσαν για παράδειγμα σε δοκιμασία τις παλιές συμμαχίες. Ο Γραμματέας του κόμματος και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέας Σπυρόπουλος δεν εκλέχτηκε ευρωβουλευτής, ενώ οι «σταυροί» που έλαβε σε «προεδρικές» περιοχές, όπως στο Ηράκλειο της Κρήτης, ήταν σαφώς λιγότεροι από εκείνους που εξασφάλισαν υποψήφιοι και υποψήφιες που ανέμεναν στήριξη από την ίδια κομματική δεξαμενή. Παρόμοια «εικόνα» καταγράφηκε και σε άλλες περιοχές, όπου τα άλλοτε συγκοινωνούντα δοχεία του κομματικού μηχανισμού έσπασαν, μοιράζοντας στήριξη προς διαφορετική κατεύθυνση από την αναμενόμενη. Έμπειρο στέλεχος εκτιμά ότι εν’ όψει της νέας κάλπης στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στο εσωτερικό του κόμματος, ειδικά αν οι υποψηφιότητες ξεπεράσουν τις τρεις-τέσσερις.

Την ίδια ώρα, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπαίνουν όλο και πιο δυναμικά στη μάχη. Ο Χάρης Δούκας θα περιγράψει αύριο το πολιτικό πλαίσιο και τις προτεραιότητές του, ο Παύλος Γερουλάνος συνεχίζει τις επαφές του με δίκτυα στελεχών και μελών ανά την Ελλάδα και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης πλησιάζει στο να απαντήσει στο ερώτημα για την κάθοδό του στην προεκλογική αρένα. Η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη» την πρόταση Κωνστανατινόπουλου για επιτάχυνση των διαδικασιών, αν και όσοι την γνωρίζουν πιστεύουν ότι δεν θα κάνει το βήμα. «Εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου», τονίζει ο Χάρης Καστανίδης, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης ζητεί τολμηρές πρωτοβουλίες προσθέτοντας ωστόσο ότι η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Στις οργανώσεις του κόμματος επικρατεί αναταραχή, αν και η πρόταση στελεχών για επανεκκίνηση κάθε άλλο παρά απορρίπτεται, ειδικά μετά από το χθεσινό «σήμα» και της Χαριλάου Τρικούπη για άμεσες λύσεις. Η αναμέτρηση και η σύγκρουση θεωρείται αναπόφευκτη σε όλα τα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας- όπως δηλαδή συνήθως συμβαίνει όταν στήνονται κάλπες για την εκλογή ηγεσίας.

ΠΗΓΗ