Μύρτιλα: Τα 9 οφέλη για την υγεία

Τα πολύχρωμα μύρτιλα παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μαγγάνιο και πολλά αντιοξειδωτικά, αποτελώντας ασπίδα προστασίας έναντι πολλών ασθενειών.

Το ξεχωριστό τους χρώμα οφείλεται στα φλαβονοειδή, τις φυτικές ενώσεις που ευθύνονται για τις πολλαπλές τους ιδιότητες.

Πρόκειται για ένα φρούτο ελαφρύ και ευχάριστο στη γεύση, που περιέχει λίγες θερμίδες, ενώ συνδυάζεται φανταστικά με smoothies, ταιριάζει με γιαούρτι και είναι ιδανική γαρνιτούρα για υγιεινά pancakes.

Τα παρακάτω οφέλη, θα σας πείσουν σίγουρα να εντάξετε τα μύρτιλα στη διατροφή σας.

Τα μύρτιλα ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα μύρτιλα περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν την καρδιά.

Αυτά τα τρόφιμα θα σας δώσουν μια γερή δόση ηλεκτρολυτών

Σύμφωνα με μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν  μύρτιλα και φράουλες τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φάνηκαν να αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή κατά 32%.

Σε αυτό συμβάλλουν και οι φυτικές ίνες του φρούτου.

Δρουν προληπτικά έναντι του καρκίνου

Οι υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα μύρτιλα φαίνεται ότι μειώνουν την ανεπιθύμητη ανάπτυξη κυττάρων, η οποία ενισχύει τον καρκίνο.

Βελτιώνουν τη μνήμη

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της μνήμης και της γενικότερης υγείας του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα μιας μελέτης αποδεικνύουν ότι έστω και μια μερίδα μύρτιλα την εβδομάδα καθυστερούν τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας κατά 2,5 χρόνια.

Είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου

Οι ενώσεις που ανιχνεύονται στα μύρτιλα λειτουργούν ως πολύτιμα προβιοτικά για το μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι με την αύξηση των καλών βακτηρίων βελτιώνεται και η πέψη συνολικά.

Βοηθούν την όραση

Τα μύρτιλα βοηθούν τα μάτια, καθώς οι ανθοκυανίνες προστατεύουν την όραση και επιβραδύνουν την εμφάνιση παθήσεων των ματιών.

Ανανεώνουν το δέρμα

Η βιταμίνη C δρα ευεργετικά στην επιδερμίδα, δημιουργώντας κολλαγόνο.

Με αυτό τον τρόπο, αποτρέπονται οι βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Σκεφτείτε ότι ένα φλιτζάνι μύρτιλα παρέχει το 24% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνης C.

Συμβάλλουν στην αποθεραπεία των μυών

Σε μια μελέτη, αθλητές που έπιναν smoothies με μύρτιλα πριν και μετά τις προπονήσεις παρουσίαζαν γρηγορότερη ανάρρωση των μυών.

Ρυθμίζουν τον διαβήτη

Τα μύρτιλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε σχέση με άλλα φρούτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αυξάνονται εύκολα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ευρήματα από διάφορες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.

Υποστηρίζουν την καλή υγεία των οστών

Το ασβέστιο, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Κ, ο σίδηρος, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο αποτελούν ενισχυμένη ασπίδα προστασίας για τα οστά.

Συμπερασματικά, τα μωβ αυτά μούρα είναι ένας θησαυρός για την υγεία του οργανισμού. Είναι νόστιμα, δροσερά και συνδυάζονται πολύ εύκολα με τροφές από το πρωινό μέχρι το βραδινό.

Ενσωματώστε τα στην καθημερινή διατροφή σας και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί. Εξάλλου, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα τα καθιστά ιδανικά και για τις περιόδους δίαιτας.

Μην ξεχνάτε ότι μια ισορροπημένη διατροφή μαζί με άσκηση θα σας εξασφαλίσει την ενέργεια, τη διαύγεια και την μακροζωία.

https://www.vita.gr/