Αποτελέσματα για γέλια και για κλάματα

Του Τάσου Παπαδόπουλου

 

Στο παρά ένα του καύσωνα στήθηκαν οι ευρωκάλπες. Διαφορετικά θα έπρεπε να τρέχουν με τα ψηφοδέλτια στο χέρι, για να συναντήσουν τους απανταχού ψηφοφόρους, σε παραλίες και σε ραχούλες.

Και με αυτές τις σχετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, μόλις το 40% πήγε στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσει. Οι υπόλοιποι τα φόρτωσαν στον … κόκορα.

Αλλά κι όσοι ψήφισαν, και αυτοί που φανατικά έριξαν την ψήφο τους στο αγαπημένο τους κόμμα, κι εκείνοι που κινήθηκαν αρνητικά προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, είδαν στο τέλος να βγαίνουν από την μια οι αναγνωρίσιμοι από τα μίντια, κι από την άλλη άτομα, που δεν ξέρουν, που πέφτουν οι Βρυξέλλες.

Εκτός από τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχαμε και τις κομματικές επιδόσεις που κι αυτές τις πήραν υπό μάλης αρχηγοί, στελέχη και παρατρεχάμενοι και άρχισαν με μανία να τις αναλύουν.

Οι γενικώς κακές επιδόσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν τους έκαναν να προβληματιστούν. Αντίθετα κάποιοι εξ αυτών άρχισαν να πανηγυρίζουν, γιατί ηττήθηκε ο …αντίπαλός τους.

Είναι αυτό  που λέει ο λαός, δεν κοιτούν την καμπούρα τους αρέσκονται να βλέπουν μόνο τους άλλους. Η ΝΔ υπέστη μια μεγάλη ήττα, όπως και να διαβάσει κανείς τα αποτελέσματα. Το ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που χάθηκαν μέσα σε ένα χρόνο, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο πρώτος που φταίει, είναι ποιος άλλος; Ο προπονητής. Ο coach που έστειλε την μπάλα στην εξέδρα. Και γι αυτό, απ ότι διαβάσαμε, λύεται η σύμβαση του στο τέλος Ιουνίου.

Φταίει και η ομάδα που δεν τράβηξε, και γι αυτό, έγιναν ήδη αλλαγές στην 60αδα. Ποιος άλλος φταίει; Η ακρίβεια, που όμως είναι, κατά τον κεντρικό τραπεζίτη, 80% εισαγόμενη. Τώρα πόσο εισαγόμενη είναι η τιμή του ελαιολάδου, που παράγεται στη χώρα μας, είναι άλλο θέμα.

Τι να φταίει, τι άλλο να φταίει; Ο γάμος των ομοφυλοφιλικών ζευγαριών. Κάποιοι είπαν ότι αυτό που ενόχλησε,ήταν οι πανηγυρισμοί μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, παρουσία, ενδιαφερομένων, υπουργών και της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδες της ΝΔ καταψήφισε ή απείχε, δεν προβλημάτισε την ανώτατη πολιτειακή παράγοντα, που υποτίθεται ότι λειτουργεί ως ενωτικός κρίκος της κοινωνίας, και γι αυτό  έσπευσε μεσάνυχτα και κάτι να το γλεντήσει.

Ούτε ακόμη, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, δεν έκρυψε τα λόγια του και τάχθηκε αναφανδόν κατά του σχετικού νομοσχεδίου. Αλλά και η απλή λογική επέβαλε το ν/σ να συζητηθεί και να περάσει μετά τις ευρωεκλογές.

Όμως το γινάτι, και οι εντός του Μαξίμου σύμβουλοι, επικράτησαν. Εδώ και τώρα είπαν να συζητηθεί το ν/σ, για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Μετά διαμαρτύρονται, γιατί ότι ο Σαμαράς δεν έβαλε ένα χεράκι του στις ευρωεκλογές και άφησε τον Μητσοτάκη μόνο κι έρημο, να βολοδέρνει και να περιδιαβαίνει σε κάμπους και λιβάδια.   

Στο ΣΥΡΙΖΑ με τον έτερο από την λεβεντογέννα Κρήτη, παρά την ήττα και την σημαντική απώλεια ψήφων, κοιτούν αγέρωχα το μέλλον. Με περισσή έπαρση δηλώνουν ότι, έχουν κολλήσει στην καρέκλα του προέδρου και δεν φεύγουν με τίποτα.

Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τον χαζό ή τον αδιάφορο, ενώ κάποιοι άλλοι νιώθουν ότι όλο αυτό το πανηγύρι, θα τους βγει σε καλό. Πιστεύουν ότι ο λαός θέλει τους τικτόκερς του. Εδώ ο Φειδίας στην Κύπρο μάζεψε σαχλαμαρίζοντας σχεδόν 20% των ψηφοφόρων.

Ένα επικό τραγούδι που μιλάει για την τραγωδία της Κύπρου πριν 50 χρόνια λέει, ‘ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάχτυλέ μου’. Ποιος θα το περίμενε… Στην ευρωβουλή ένας που λέει χαζομαρίτσες στο τικ τοκ και ένας χρυσαυγίτης , της ιδεολογίας, που έριξαν το 1974 την Κύπρο στα τάρταρα.

Το δράμα όμως παίζεται στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί ο Ανδρουλάκης να ανέβασε σε ποσοστά και ψήφους το Κίνημα Αλλαγής, δεν κατάφερε όμως όπως  διατυμπάνιζε λίγες μέρες πριν να φάει στη στροφή τον Κασσελάκη.

Κι αφού δεν έγινε έστω και άτυπα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ αμφισβητείται η καρέκλα του. Το παιδί άφησε μετά από δέκα χρόνια τις  Βρυξέλλες και ήρθε στην Αθήνα να σώσει κόμμα και λαό και αυτοί οι άκαρδοι και οι άσπλαχνοι, θέλουν να τον φάνε. Αδικία…

Εδώ έχουμε επίδοξους αρχηγούς ουκ ολίγους. Όπως οι μνηστήρες της Πηνελόπης. Έλα όμως που τα κλειδιά του μαγαζιού και του μηχανισμού τα κρατάει ο Πρόεδρος του κόμματος και δεν τα παραδίδει αμαχητί σε κανέναν;

Απ ότι όλα δείχνουν, θα γίνει η μάχη των Πλαταιών. Κι όποιος αντέξει, κι όποιος επιβιώσει. Για να δούμε το ΠΑΣΟΚ θα σέρνεται μέχρι το φθινόπωρο του 2025, που λήγει η θητεία του Προέδρου, εν μέσω της συνεχούς αμφισβήτησης; Κρίμα δεν αφήσανε το παιδί να χαρεί την καρέκλα της Χαρ. Τρικούπη.

Ο νικητής όμως των ευρωεκλογών, ο Βελλόπουλος, που έβγαλε την κα Γαλάτω από τον Έβρο, χασάπη στο επάγγελμα,  ευρωβουλευτή, τον ακούμε να διαμαρτύρεται και να μιλάει για νοθεία, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει την τρίτη έδρα στην ευρωβουλή. Του την έφαγε στην στροφή η Φωνή της Λογικής.

Είναι πράγματι λυπηρό γιατί θα είχαμε μια ή ένα ακόμη εκπρόσωπο στην ευρωβουλή από τον χώρο της πατριωτικής δεξιάς. Τι του φταίει όμως  η κα Λατινοπούλου; Εξάλλου νέα είναι, ωραία είναι, κι έχει κι ένα πτυχίο νομικής. Γιατί τσακώνονται, αφού στο ίδιο καζάνι βράζουν…