Εκλογική ήττα για το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια!

Ιστορική ήττα για το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ACN), σημειώθηκε την Κυριακή, αφού τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι έχασε την συγκέντρωση της πλειοψηφίας για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. 

Την Κυριακή ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών της Νοτίου Αφρικής, όπου κανένα κόμμα δεν κέρδισε την πλειοψηφία. Το ANC έλαβε περίπου το 40% των ψήφων στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας κατά την τελική καταμέτρηση, που είναι μεν το μεγαλύτερο ποσοστό εκ των κομμάτων, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50%, που απαιτείται για να μπορέσει να αναλάβει αυτοδύναμα την εξουσία. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος θα πρέπει να συμφωνήσουν σε συνασπισμό με άλλο κόμμα ή κόμματα για να κυβερνήσει τη Νότια Αφρική και να επανεκλέξει τον πρόεδρο Σιρίλ Ραμαφόσα για δεύτερη θητεία.

Σύμφωνα με την New York Post, οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με όλα τα μεγάλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Fikile Mbalula, δήλωσε ότι το κόμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, ακόμη και με την κύρια αντιπολίτευση, τη Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία ασκεί σταθερά κριτική εναντίον τους, αλλά θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως η πιο σταθερή επιλογή συνασπισμού για τη Νότια Αφρική.

Το ANC ήταν το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, που απελευθέρωσε τη Νότια Αφρική από το σύστημα απαρτχάιντ της λευκής μειοψηφίας το 1994. Έκτοτε, το κόμμα συγκέντρωνε κάθε χρόνο την πλειοψηφία των ψήφων και κυβερνούσε αυτοδύναμα, μέχρι φέτος, δείχνοντας πως το πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλάζει.

protothema.gr
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ