Χαρίτσης: Δεν πρέπει η κάλπη να επιβεβαιώσει το κακό σενάριο της πλειοψηφίας δεξιάς και ακροδεξιάς

"Η Νέα Αριστερά πιστεύει ότι η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μπορεί να αποτελέσει το υπόδειγμα για την ανάπτυξη που θέλουμε. Πιστεύει ότι η ελληνική ύπαιθρος δεν πρέπει να ερημώσει αλλά να στηριχθεί. Πιστεύει ότι η Θεσσαλία και οι παραγωγοί της είναι απαραίτητοι για την επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια της χώρας. Πιστεύει ότι οι πολίτες μπορούν να νιώσουν ξανά ασφαλείς και να θωρακιστούν απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, από την Λάρισα κατά την διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας του για τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Χαρίτσης ξεδιπλώνοντας το πρόγραμμα του για την Θεσσαλία και την ανάγκη ανασυγκρότησης, είπε ότι «απαιτείται, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός τόσο αντιμετώπισης των αιτιών της καταστροφής όσο και συνολικής αναδιοργάνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Θεσσαλίας», για να συμπληρώσει πως το κόμμα προτείνει ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο «στην πράξη ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα για τη Θεσσαλία».

«Το συμπυκνώνω σε τέσσερις στόχους: Αποκατάσταση – Συγκράτηση – Θωράκιση – Αναβάθμιση. Η τετράδα των στόχων εξυπηρετείται από μέτρα της άμεσης παρέμβασης, όπως η ενίσχυση των πληγέντων και η τριετής απόλυτη προστασία τους. Βραχυπρόθεσμα, όπως τα έργα και οι δράσεις διασφάλισης της ανθεκτικότητας με βάση τη φύση και μακροπρόθεσμα η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού-καταναλωτικού υποδείγματος το ιδιαίτερο θεσσαλικό brand, που θα σχεδιαστεί δημοκρατικά και συμμετοχικά, με τη συμμετοχή αγροτών και επιχειρήσεων, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αναπτυξιακού κράτους και αυτοδιοίκησης, αλλά και με επίκεντρο την επιστημονική-τεχνική γνώση που θα στηριχθεί στη δημιουργία νέων θεσμών, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Θεσσαλίας και τον Μηχανισμό Διαχείρισης Τεχνογνωσίας και Τεχνικής», είπε ο κ. Χαρίτσης.

Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως το σχέδιο ανασυγκρότησης της κυβέρνησης που απευθύνεται σε εταιρίες του εξωτερικού στόχο έχει «την αναβίωση της «πανάκειας» της εκτροπής του Αχελώου – ένα εξαντλημένο επιστημονικά και νομικά θέμα, αλλά και την ιδιωτικοποίηση των υδάτων μέσω της δημιουργίας φορέα υπό τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας», τονίζοντας βέβαια πως η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι σε funds στη γεωργία και τον αγροδιατροφικό τομέα, σε κατασκευαστικές, σε μεγάλους επενδυτές».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστερας αναφέρθηκε και στο δυστύχημα των Τεμπών, τονίζοντας ότι «έρχονται συνεχώς στο φως συνταρακτικά στοιχεία που δείχνουν την προσπάθεια συγκάλυψης» ενώ τόνισε πως «είναι ένα έγκλημα που από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να το αποδώσει σε ανθρώπινο λάθος». «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περάσει αυτή η συγκάλυψη. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και τελικά οι ένοχοι θα κληθούν να πληρώσουν» κατέληξε.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές σημειώνοντας πως η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας συναρτάται άμεσα και με την πλειοψηφία που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πορεία που θα ακολουθήσει. Δεν πρέπει η κάλπη να επιβεβαιώσει το κακό σενάριο μιας νέας πλειοψηφίας της δεξιάς και της ακροδεξιάς» είπε για να συμπληρώσει:

«Γιατί από την πλειοψηφία αυτή θα εξαρτηθεί: Το πώς θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική τα επόμενα χρόνια. Το αν θα πάνε πίσω οι φιλόδοξοι στόχοι για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Το αν θα διαμορφωθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για την ενίσχυση της παραγωγικής δομής της Ευρώπης, η οποία με ευθύνη της ευρωπαϊκής δεξιάς διαλύθηκε. Το αν ο κοινωνικός πυλώνας θα ενισχυθεί ή θα αποδυναμωθεί περισσότερο. Το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υπνοβατεί προς τον πόλεμο. Να εμπλέκεται σε μια κούρσα εξοπλισμών και να παρακολουθεί – ανήθικα, αυτή είναι η λέξη – τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Στην κάλπη των Ευρωεκλογών πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα για μια άλλη Ευρώπη. Για μια Ευρώπη που δεν θα είναι μακριά από τις ανάγκες των πολιτών».

https://www.news247.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ