Επίθεση Κασσελάκη στη ΝΔ: Παραποιούν το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ - Αποτίμηση από το λογιστήριο του κράτους στα 2,7 δισ.

Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κοστολόγηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε μετά και την κοστολόγηση των μέτρων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προτάσεις που οδηγούν στην χρεοκοπία ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει και πλεόνασμα.

Έως και 5,8 δισ. ευρώ  σε ετήσια βάση θα κοστίσουν τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος. Επιπλέον κόστος έως και 9,4 δισ. Ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται και για τις ελαφρύνσεις στην φορολογία εισοδήματος που έστειλε στη Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η μείωση του ΦΠΑ, που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμάται ό,τι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό από 2,2 έως 2,4 δισ. ευρώ, ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα θα φέρει απώλειες από 900 εκατ. έως 1,8 δισ. Ευρώ, ενώ η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα θα προκαλέσει κενό 1,6 δισ. Ευρώ. 

Στα 3,5 δισ. ευρώ ανά έτος υπολογίζονται οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία από τη μείωση του φόρου εισοδήματος και την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες χωρίς παιδιά. Εφάπαξ κόστος 4,18 δισ. ευρώ προκύπτει από την κατάργηση της προκαταβολής φόρου τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα. Το κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέρχεται αθροιστικά στα 4,26 δισ. Ευρώ για την περίοδο το 2025 έως το 2028. 

Το  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι η φορολόγηση των μερισμάτων με την κλίμακα των φυσικών προσώπων μπορεί να αποφέρει έσοδα 1,9 δισ ευρώ επισημαίνοντας όμως ότι μέρος της αύξησης (σ.σ από την αλλαγή στη φορολόγηση των μερισμάτων) μπορεί να περιοριστεί από την πιθανή μείωση των διανεμόμενων μερισμάτων καθώς η διανομή αυτή εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης” 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει την φορολόγηση των κερδών που αποκομίζουν τράπεζες και προμηθευτές ενέργειας ωστόσο το Γενικό Λογιστήριο δεν ποσοτικοποιεί το πιθανό έσοδο από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. 

https://www.ertnews.gr/