Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ και προάγετε την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις

"Για εμάς η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό"

Βασικά σημεία της ομιλίας του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Παναγιωτόπουλου  στην Ολομέλεια της Βουλής επί του ν/σ για την «Ανάπτυξη» :

• Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον που ζούμε πρέπει να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων και οφείλουμε να κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία.

• Από χθες βοά η χώρα για τις νέες προθέσεις του μνημονιακού υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τώρα θέλει να ιδιωτικοποιήσει και το αίμα, απορρυθμίζοντας το πλαίσιο της δωρεάς αίματος για την παρασκευή νέων φαρμάκων και προηγμένων θεραπειών μέσω των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης (αίμα, κύτταρα και ιστοί). Θέλει να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών κέντρων συλλογής αίματος, να δημιουργήσει Ανεξάρτητη Αρχή Αίματος και γενικά να ανοίξει μια νέα, κερδοφόρα αγορά για τις επιχειρήσεις. Ποιος μας λέει ότι δεν θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση και των μεταμοσχεύσεων οργάνων.

• Εμείς καταθέσαμε τροπολογία σχετικά με το clawback των διαγνωστικών κέντρων που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Γιατί θεωρούμε ότι το clawback/rebate πρέπει να καταργηθεί έστω κι αν απαιτείται μια σύντομη περίοδος μετάβασης.

• Κύριοι της κυβέρνησης και κύριε υπουργέ Υγείας δεν μας έχετε ενημερώσει για την εξέλιξη του αιτήματός σας προς την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης;

• Οι ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ παραμένουν και τορπιλίζουν το σύστημα Αυτό είναι το προσωπικό «στοίχημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη;

• Κύριοι της κυβέρνησης και κύριε υπουργέ Υγείας θέλετε να βάλετε πρακτικάριους να ξελασπώνουν το ΕΚΑΒ σε περιόδους αυξημένου φόρτου. Γιατί έτσι πιστεύετε ότι θα λύσετε το πρόβλημα που η δική σας αβελτηρία έχει δημιουργήσει; Αλλά έχετε σχέδιο: τη διάλυση του ΕΣΥ ώστε η υγεία να εμπορευματοποιηθεί πλήρως.

• Με μπλοκάκια θα βελτιωθεί η κατάσταση; Διότι στην ίδια τροπολογία επεκτείνετε τέτοιες ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΚΑΒ, και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που ήδη το έχετε κάνει ι στον ΕΟΔΥ και τον ΕΟΦ.

• 7 στους 10 πολίτες αξιολογούν το ΕΣΥ ΑΡΝΗΤΙΚΑ (το 67,3%). Έχει χαθεί, δηλαδή, η εμπιστοσύνη του λαού στο ΕΣΥ, και αυτό είναι δικό σας έργο, και παρά την πανδημία που κατέδειξε την τεράστια αξία και χρησιμότητά του. 

• Βάλατε χέρι και στην επετηρίδα των ιατρών που θέλουν να ειδικευτούν/εξειδικευτούν, συστήνοντας μια επιτροπή που θα αποφασίζει αυτή ποιος και πότε θα αρχίζει την ειδίκευση. Αναξιοκρατία, γαλάζια παιδιά και στενή σύνδεση με τα funds που έρχονται να ιδρύσουν ιατρικές σχολές επί πληρωμή. Μέχρι που θα φτάσετε;

• Για εμάς η υγεία είναι ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Άρα, εξαιρείται της αγοράς και των ιδιωτικών κριτηρίων, δηλαδή της κερδοφορίας.

• Επομένως, θα επαναφέρουμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ, το οποίο η ΝΔ μετατρέπει ταχύτατα σε επιχείρηση.

• Θα επαναφέρουμε την Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση των επαγγελματιών υγείας του ΕΣΥ, καταργώντας κάθε διάταξη που επιτρέπει την παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου.

• Πρέπει, επίσης, να επικαιροποιήσουμε τον χάρτη υγείας της χώρας: νέοι οργανισμοί για όλες τις δομές του ΕΣΥ, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες υγείας του πληθυσμού, και επιτέλους οργανισμοί για την ΠΦΥ.

• Βάσει των νέων οργανισμών, προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων με ανοικτές προκηρύξεις με κριτήρια ΑΣΕΠ μέσω του Υπουργείου υγείας και με κατ' εξαίρεση και κατά προτεραιότητα επιτάχυνση της διαδικασίαας ώστε να μην καθυστερούν 2 χρόνια.

• Αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, ώστε τουλάχιστον να συγκλίνει με τον ενωσιακό μέσο όρο του 9,9% του ΑΕΠ: Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας της έχει καταρρεύσει.

• Βάσει νέου χάρτη υγείας και της εκτίμησης αναγκών: ενίσχυση του κτηριακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ΕΣΥ .

• Νέα, προοδευτική πολιτική φαρμάκου, και όχι απλά φαρμακευτικής δαπάνης: επένδυση στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, στην έρευνα και την τεχνολογία, εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Τιμών, μείωση της συμμετοχής του ασφαλισμένου, κατάργηση όλων των χαρατσιών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, έλεγχος και φορολόγηση των υπερκερδών των πολυεθνικών κ.λπ.

• Επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος κι αυτός μετατρέπεται σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος. Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει ως γνώμονα της δράσης του την κάλυψη των αναγκών υγείας των ασφαλισμένων του και όχι τη συσσώρευση κερδών και επενδύσεων.

• Κατάργηση των χαρατσιών που έφερε ο κ. Γεωργιάδης (1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση εξετάσεων βιολογικών υλικών – 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων - καταβάλλονται στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς υπέρ ΕΟΠΥΥ, 5 ευρώ συν ΦΠΑ (7,25 ευρώ συνολικά) για κάθε εμβόλιο κατά του COVID 19 που πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί). Επίσης, πρέπει να καταργηθεί το μνημονιακό 1 ευρώ που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στην εκτέλεση κάθε συνταγής φαρμάκων υπέρ ΕΟΠΥΥ

• Και θα εξευρεθούν οι πόροι:

- Με την εξάλειψη της ασύστολης σπατάλης που διοχετεύεται μαεστρικά στον ιδιωτικό τομέα μέσω της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των δομών του ΕΣΥ σε εργολάβους

- Με εξάλειψη της εκχώρησης δημόσιων αρμοδιοτήτων των φορέων του Υπουργείου Υγείας σε ιδιώτες που κοστίζει πολύ στο δημόσιο και ευνοεί προνομιακά συγκεκριμένους ιδιώτες.

- Με αναθεώρηση των ενωσιακών πόρων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ) ώστε να κατευθυνθούν σε δημόσιες δράσεις και όχι σε συγκεκριμένα ιδιωτικά τραστ.

 

https://www.youtube.com/watch?v=UwPnZUcFupI