Πινακίδα 3.200 ετών αποκαλύπτει τις… δικαιολογίες που έλεγαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για να μην πάνε στη δουλειά

Σαφώς υπάρχουν ημέρες που δεν θέλουμε να πάμε στη δουλειά, σαφώς και όλοι μας, έστω μία φορά στη ζωή μας έχουμε βρει μια δικαιολογία για να μην χρειαστεί να ξυπνήσουμε αχάραγα και να φερθούμε ως σωστοί επαγγελματίες.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι πως η παραπάνω επιθυμία και σκέψη υπάρχει από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα αποδεικνύεται από μια αιγυπτιακή πινακίδα 3.200 ετών.

Στη συγκεκριμένη αναγράφονται ορισμένους από τους λόγους που ανέφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στα αφεντικά τους προκειμένου να απουσιάσουν από ακόμη μία εξαντλητική ημέρα στην κατασκευή των Πυραμίδων.

Το αρχαίο εύρημα —φτιαγμένο από ασβεστόλιθο— βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο έχει αναγνωρίσει ότι χρονολογείται από το 1250 π.Χ.

Στην πινακίδα αναγράφονται —στη νέα αιγυπτιακή ιερατική γραφή με μαύρο και κόκκινο μελάνι— οι ημέρες παρουσίας 40 εργατών. Συγκεκριμένα αναφέρονται οι ημερομηνίες που έλειπε κάποιος και την αιτιολογία που έδωσε.

Στην περίπτωση που περιμένετε να διαβάσετε κάτι του τύπου «παρακοιμήθηκα», γελιέστε.

Ασθένειες, σκορπιοί και μπύρες

Τον «τέταρτο μήνα του χειμώνα, ημέρα 24″, ένας εργάτης ονόματι Pennub έλειψε από την εργασία του. Ο λόγος; Η μητέρα του ήταν άρρωστη, κάτι που μοιάζει αρκετά πιθανό.

Την ίδια ημέρα, άλλοι εργάτες ανέφεραν πως είναι οι ίδιοι άρρωστοι.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Πιο κάτω όμως αναγράφεται πως ο εργάτης με το όνομα Seba θα λείψει επειδή τον δάγκωσε σκορπιός. Παρακάτω, αρκετοί εργάτες ανέφεραν ως δικαιολογία της απουσίας τους την… παρασκευή μπύρας.

Αν και σήμερα κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί ως αιτία απόλυσης, η παρασκευή μπύρας στην Αρχαία Αίγυπτο είχε πολύ μεγάλη σημασία.

Το Βρετανικό Μουσείο εξηγεί: «Στην αρχαία Αίγυπτο, η μπύρα ήταν τόσο απαραίτητη που αντιμετωπιζόταν κυρίως ως είδος διατροφής – καταναλωνόταν καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες σε θρησκευτικές γιορτές και εορτασμούς.

»Η μπύρα ήταν απαραίτητη για τους εργάτες, όπως αυτοί που έχτιζαν τις πυραμίδες της Γκίζας, οι οποίοι εφοδιάζονταν με μια ημερήσια μερίδα 1⅓ γαλόνι. Ωστόσο, εξακολουθούσε να έχει θεϊκή υπόσταση, με αρκετούς θεούς και θεές να συνδέονται με αυτήν».

Τέλος, αρκετοί ήταν αυτοί που έλειψαν από την εργασία τους επειδή ήθελαν να βοηθήσουν τη σύζυγο ή την κόρη τους που αιμορραγούσε. Και όχι, δεν μιλάμε για κάποιον τραυματισμό αλλά για τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

https://www.in.gr/