Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην ημερίδα του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα»

Στο Μεσολόγγι

 «Ενδυνάμωση των Ατόμων με Αναπηρία μέσω του Αθλητισμού», ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 στο Μεσολόγγι, από το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», για άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες. 

Στην εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα, ενώ το θέμα της ημερίδας, ανέπτυξε με ομιλία της η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου. 

Στον χαιρετισμό της, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής & Οικογένειας, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το πρότυπο εργαστήρι και συνεχάρη την Πρόεδρο κ. Σαμαντά, το Δ.Σ. και όλους τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά, «την προστασία και το περίσσευμα αγάπης και ανθρωπιάς προς τα παιδιά με νοητική αναπηρία». Τόνισε δε, πως «θα συνεχίσει να είναι αρωγός στο σπουδαίο αυτό κοινωνικό έργο που επιτελείται, προς κάθε νέο άνθρωπο που έχει ανάγκη..»

Ξεκινώντας την ομιλία της η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, αναφέρθηκε στο άρθρο 30 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που κατοχυρώνει όπως είπε κατά τρόπο δεσμευτικό και αναλυτικό, όχι μόνο τα δικαιώματά τους, αλλά και τις ειδικές υποχρεώσεις του κράτους, οι οποίες είναι αναγκαίες, ώστε η υλοποίηση των δικαιωμάτων να καταστεί πραγματική. «Η Πολιτεία και η Τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού αναγνωρίζοντας το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού, οφείλουν να αναπτύσσουν στρατηγικό σχεδιασμό στο πλαίσιο του άξονα «Αθλητισμός για όλους» και να διασφαλίζουν τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, μέσων και υποδομών, για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στις αθλητικές δραστηριότητες, σε ίση βάση με το γενικό πληθυσμό» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας. 

Αναπτύσσοντας στη συνέχεια τη σχέση του αθλητισμού με τα άτομα αυτά, σημείωσε πως «Η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία μέσω του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα, προάγει τη συνεκτικότητα της κοινωνίας μας και δημιουργεί συνθήκες ουσιαστικής ισότητας και συμπερίληψης». Ειδικότερα, για τα άτομα με νοητική αναπηρία, είπε ότι, « η άσκηση και ο αθλητισμός, αποτελούν πνοή ζωής» Επεσήμανε όμως, πως η στάση και η αντίληψη των γονέων αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στη συμμετοχή τους στον αθλητισμό. Γι' αυτό, όπως εξήγησε, τα άτομα αυτά πρέπει να ανατροφοδοτούνται για τα οφέλη του αθλητισμού κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον τους. «Έχει πολλή μεγάλη σημασία η οικογένεια να προτρέψει το άτομο με αναπηρία στον αθλητισμό και να στηρίξει την επιλογή αυτή». 

«Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας, προσδιορίζεται και πραγματώνεται μέσα από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της, όπως τα άτομα με αναπηρία» είπε κλείνοντας η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας.