Euroleague: Με Ναν και Λεσόρ η κορυφαία πεντάδα για τη σεζόν 2023-24, στη 2η ο Σλούκας

Η κορυφαία πεντάδα της σεζόν 2023-24

Ένδεκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των δύο ημιτελικών, στο φάιναλ φορ της Euroleague, στο Βερολίνο, όπου έχουν προκριθεί ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, η διοργανώτρια Αρχή ανακοίνωσε την κορυφαία πεντάδα της σεζόν 2023-24.

Δύο παίκτες του δεύτερου στην κανονική περίοδο, Παναθηναϊκού, ο Κέντρικ Ναν και ο Ματίας Λεσόρ, βρίσκονται στους πέντε καλύτερους παίκτες της διοργάνωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Μαζί τους και οι Φακούντο Καμπάτσο (Ρεάλ Μαδρίτης), Μάικ Τζέιμς (Μονακό) και Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις (Φενερμπαχτσέ). 

Στη δεύτερη πεντάδα ψηφίστηκε ο Κώστας Σλούκας. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είναι... συμπαίκτης της δεύτερης καλύτερης πεντάδας με τους Μάριο Χεζόνια (Ρεάλ Μαδρίτης), Ουόλτερ Ταβάρες (Ρεάλ Μαδρίτης), Ουέιντ Μπάλντγουιν (Μακάμπι Τελ Αβίβ) και Λορένζο Μπράουν (Μακάμπι Τελ Αβίβ). 

Από τις τέσσερις ομάδες του φετινού φάιναλ φορ στο Βερολίνο (24-26 Μαϊου), ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα χωρίς δικό του παίκτη στην πρώτη ή στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της σεζόν 2023-24! Βέβαια, ο περσινός φιναλίστ Ολυμπιακός, μπορεί να... καυχιέται πως στις τάξεις του έχει τον κορυφαίο αμυντικό της σεζόν, Τόμας Ουόκαπ.     

Ο Αργεντινός πόιντ γκαρντ, Φακούντο Καμπάτσο, μετρά ήδη δύο τίτλους Euroleague, αλλά ποτέ... έως σήμερα δεν είχε συμπεριληφθεί στην κορυφαία πεντάδα μιας σεζόν στη Euroleague. Aυτή είναι η πρώτη φορά σε επτά σεζόν που έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση. Ο βραχύσωμος 33χρονος ήταν ο... μαέστρος της πρόκρισης της κατόχου του τίτλου και πολυνίκη της Euroleague με 11 τίτλους στο φάιναλ φορ, κάνοντας μάλιστα ρεκόρ νικών στην κανονική περίοδο, με 27 στις 34 αγωνιστικές. Ο Καμπάτσο είχε 6,5 ασίστ μέσο όρο ανά αγώνα, δεύτερο καλύτερο νούμερο σε ασίστη στη διοργάνωση την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Επιπρόσθετα, έκανε 1,3 κλεψίματα μέσο όρο, ενώ είχε 16,9 βαθμούς μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγησης και 11,7 πόντους μέσο όρο. 

Ο Μάικ Τζέικς... έγραψε Ιστορία την τρέχουσα σεζόν, αφού πέρασε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών... εκθρονίζοντας τον Βασίλη Σπανούλη στις 7 Μαρτίου 2024. Ο Τζέιμς, έμεινε όμως... απαρηγόρητος στο... τέλος, αφού αν και με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, η 3η της κανονικής περιόδου Μονακό, αποκλείστηκε από το φάιναλ φορ, στο Game 5, από τη Φενερμπαχτσέ των Νίκου Καλάθη και Γιώργου Παπαγιάννη. Αυτή είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που ο Μάικ Τζέιμς επιλέγεται στην κορυφαία πεντάδα της Euroleague. Ο Τζέιμς μετρά 4.623 πόντους στη Euroleague. Eίχε 17,9 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα, δεύτερη καλύτερη επίδοση της σεζόν, ενώ οι 19,4 βαθμοί μέσο όρο αποτελούν την 3η καλύτερη φετινή επίδοση. Ήταν 7ος σε ασίστ με 5,1, ενώ μάζευε 4,1 ριμπάουντ μέσο όρο. 

Ο Κέντρικ Ναν... δεν είναι υπερβολή... πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό και τον οδήγησε στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, πρώτο φάιναλ φορ Euroleague από το 2012 για τους «πράσινους». Ο Αμερικανός γκαρντ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη Euroleague, με τη φανέλα των «πρασίνων» την 7η αγωνιστική, καθώς αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν. Οι 15,4 πόντοι μέσο όρο είναι οι περισσότεροι από οποιονδήποτε άλλον παίκτη του Παναθηναϊκού. Στα πλέι οφ, είχε μέσο όρο 19,2 πόντους. Ο MVP για τους μήνες Μάρτιο/Απρίλιο σημείωσε συνολικά 526 πόντους σε 33 αγώνες, αριθμό ρεκόρ για πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη στη Euroleague. 

O Nάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν του στη Euroleague και η δική του απόδοση έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την πρόκριση της Φενερμπαχτσέ στο φάιναλ φορ, αν και με μειονέκτημα έδρας. Ο φόργουορντ της ομάδας της Κωνσταντινούπολης σημείωσε 492 πόντους, εκ των οποίων τους 50 (!) πέτυχε σε μία βραδιά και συγκεκριμένα στην 32η αγωνιστική απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου. Οι 50 πόντοι αποτελούν βέβαια ρεκόρ στη διοργάνωση. Ο πρώτος σκόρερ της Φενέρ είχε έως τώρα την τρέχουσα σεζόν 14,1 πόντους μέσο όρομ 15,9 βαθμούς μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγησης και 4,7 ριμπάουντ μέσο όρο ανά αγώνα. 

Τέλος, ο σέντερ του Παναθηναϊκού, Ματίας Λεσόρ, ψηφίστηκε για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην κορυφαία πεντάδας της Euroleague. Πέρυσι (2022-23), το πέτυχε με την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Με 13,7 πόντους μέσο όρο και 6,2 ριμπάουντ μέσο όρο... αποτέλεσε «πύργο» του Παναθηναϊκού, απέναντι στον οποίο αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα οι αντίπαλοι ψηλοί. Οι 19,6 βαθμοί μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγησης αποτελούν την υψηλότερη βαθμολογία από οποιονδήποτε άλλον παίκτη που θα είναι στο Βερολίνο και στο φάιναλ φορ. Επιπρόσθετα, τα 257 κερδισμένα φάουλ αποτελούν ρεκόρ μίας σεζόν στη Euroleague. Για... όλα αυτά, οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού... του συγχωρούν την αστοχία του από τη γραμμή των βολών και... ονειρεύονται πως θα τους πάει στον τελικό της 26ης Μαϊου, με νίκη επί της Φενερμπαχτσέ στον ημιτελικό.