Αν είστε σκυλογονιός ίσως έχει στο μυαλό σας την παρακάτω εικόνα:
Ο σκυλάκος να προσπαθεί να πάρει ανάσα και να βγάζει έναν περίεργο ήχο λες και πνίγεται.
Αν είναι η πρώτη φορά που το ακούτε μπορεί να σας φανεί ανησυχητικό όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται.
Το λεγόμενο ανάποδο φτέρνισμα, εμφανίζεται κυρίως σε σκύλους και λιγότερο συχνά σε γάτες.
Ας δούμε όμως, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ανάποδο φτέρνισμα ή ανάστροφο πταρμό όπως λέγεται, τι ακριβώς είναι, από τι προκαλείται, αν πρέπει να ανησυχήσουμε και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε.
Τι ακριβώς είναι
Το ανάποδο φτέρνισμα ή αντίστροφο φτέρνισμα ή ανάστροφος πταρμός είναι ένα ξαφνικό, ακούσιο αναπνευστικό αντανακλαστικό. Συμβαίνει όταν η μαλακή υπερώα, το μαλακό δηλαδή μέρος του ουρανίσκου που χωρίζει τη ρινική οδό από την στοματική κοιλότητα, ερεθιστεί.
Ο ερεθισμός αυτός προκαλεί σπασμό του μυός της μαλακής υπερώας, προκαλώντας προσωρινή στένωση της τραχείας. Όταν συμβαίνει το ανάποδο φτέρνισμα, ο σκύλος τεντώνει το λαιμό και το στήθος του για να αναπνεύσει, όμως λόγω της στένωσης δυσκολεύεται στην εισπνοή με αποτέλεσμα τον ανάστροφο πταρμό, που ακούγεται κάπως σαν ρουθούνισμα.
Το ανάποδο φτέρνισμα εμφανίζεται σε όλες τις φυλές, όμως το συναντάμε συχνότερα στους βραχυκέφαλους, όπως είναι τα pug, τα boxer και τα bulldog.
Μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό, αλλά δεν είναι μια επώδυνη ή επιβλαβής κατάσταση και τα περιστασιακά επεισόδια ανάποδου φτερνίσματος θεωρούνται φυσιολογικά και δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας.
Φυσικά αν και δεν αποτελεί επείγον περιστατικό, καλό είναι αυτά τα περιστατικά και η συχνότητά του να συζητιούνται με τον/την κτηνίατρο που παρακολουθεί το κατοικίδιό σας. Επιπλέον, αν παρουσιαστούν αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχας, ρινικές εκκρίσεις ή δυσκολία στην αναπνοή αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα.
Πώς ακούγεται
Το ανάποδο φτέρνισμα ακούγεται σαν ρουθούνισμα, σα να προσπαθεί ο σκύλος να εισπνεύσει και να φτερνιστεί ταυτόχρονα, εξ ου και η ονομασία του. Είναι σα ναι υπάρχει κάτι στο λαιμό του τετράποδου φίλου σας και προσπαθεί να το αποβάλλει. Διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα, μπορεί και λιγότερο, και ο σκύλος συμπεριφέρεται εντελώς φυσιολογικά πριν και μετά το επεισόδιο.
Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό, τότε μπορείτε να καταγράψετε ένα βίντεο την ώρα του επεισοδίου για να το δείξετε στον/στην κτηνίατρό σας και να αξιολογήσει την κατάσταση.
Το ανάποδο φτέρνισμα ακούγεται κάπως έτσι:
Από τι προκαλείται
Όπως και όταν βήχουν ή φτερνίζονται φυσιολογικά, τα σκυλιά φτερνίζονται αντίστροφα για να αποβάλλουν κάτι που τα ενοχλεί. Ο βήχας για παράδειγμα, βοηθά στην αποβολή ερεθιστικών ουσιών που βρίσκονται πιο κάτω από την τραχεία. Το αντίστροφο φτέρνισμα είναι ο τρόπος του οργανισμού να αποβάλει έναν ερεθιστικό παράγοντα που βρίσκεται λίγο πιο κάτω, στο ρινοφάρυγγα (την περιοχή δίπλα στη μαλακή υπερώα).
Ορισμένες από τις αιτίες που προκαλούν τον ανάστροφο πταρμό είναι:
● Αλλεργίες
● Καπνός
● Προϊόντα οικιακής χρήσης (αρώματα, προϊόντα καθαρισμού, αποσμητικά χώρου)
● Δυνατό τράβηγμα του λουριού όταν το φοράει
● Υπερδιέγερση
● Λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας και του φάρυγγα
● Εισόδου νερού στη ρινική κοιλότητα
● Αντικείμενα στο λαιμό (όπως ξένο σώμα ή μάζα)
● Εξαντλητική άσκηση
Πώς σταματάει
Αν και δεν είναι ανησυχητικό και υπάρχουν διάφορα κόλπα που μπορούν να εφαρμοστούν από τους κηδεμόνες σκύλων για να σταματήσουν ένα επεισόδιο ανάποδου φτερνίσματος. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να φυσήξετε απαλά στο πρόσωπο του σκύλου σας για μερικά δευτερόλεπτα για να τον κάνετε να καταπιεί, γεγονός που βοηθάει να σταματήσει το φτέρνισμα. Κάποιοι άλλοι προτείνουν να δοκιμάσετε να του κάνετε απαλό μασάζ στον λαιμό ώστε να σταματήσετε τον σπασμό εκείνη την ώρα. Μην τον χαϊδεύετε στο πρόσωπο την ώρα του επεισοδίου. Μιλήστε του χαλαρά για να μην αγχωθεί.
Τελευταίες σκέψεις
Μην αγχωθείτε όταν δείτε και ακούσετε πρώτη φορά το σκύλο σας να φτερνίζεται ανάποδα. Όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι κάτι φυσιολογικό και υπάρχουν διάφορες αιτίες που το προκαλούν. Παρόλα αυτά αν το πρόβλημα είναι χρόνιο, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας ώστε να διαγνώσει την υποκείμενη αιτία και να δώσει στο αγαπημένο σας κουτάβι την κατάλληλη θεραπεία.
topetmou.gr