Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εργαστήριο καινοτομίας του Υπουργείου Εσωτερικών

Στο Ηράκλειο

Οι Μαραθώνιοι Καινοτομίας (Hackathons) ως εργαλείο του οικοσυστήματος καινοτομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η βελτίωση της ικανότητας των δημόσιων φορέων στον σχεδιασμό προτάσεων καινοτομίας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα αποτέλεσαν το αντικείμενο του εργαστηρίου που διοργανώθηκε στις 18 & 19 Απριλίου 2024, στο Ηράκλειο της Κρήτης, υπό την συνδιοργάνωση του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Εσωτερικών, του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης Έρευνας και Καινοτομιών (ΙΤΕΚ) του ΕΚΔΔΑ και της Περιφέρειας Κρήτης. 

Πέραν από την ανάδειξη της συμβολής των Hackathon στην ανάπτυξη κουλτούρας καινοτομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στην τοπική αυτοδιοίκηση (HackathonΠεριφέρειας Κρήτης)  και έγινε εκπαίδευση σε καινοτόμες προσεγγίσεις και εργαλεία για την ανάδειξη έργων καινοτομίας.

Αναλύθηκαν επίσης θέματα όπως: 

Ο θεσμός των Hackathons στην ανίχνευση προκλήσεων και αναζήτηση καινοτόμων ιδεών

Η διαδικασία του Μαραθωνίου Καινοτομίας.Τα εμπόδια και οι προκλήσεις

Αναγκαίοι πόροι για την επιτυχία ενός Μαραθωνίου Καινοτομίας.

Προστιθέμενη Αξία Μαραθωνίων Καινοτομίας

Δεξιότητες Ανθρώπινου Δυναμικού για την Καινοτομία και απαιτήσεις ενός Μαραθωνίου Καινοτομίας

Στρατηγική και επιχειρησιακή υιοθέτηση των Μαραθωνίων Καινοτομίας

Ακολούθησε ανοιχτή διαβούλευση των συμμετεχόντων με χρήση της μεθοδολογίας SWOTAnalysisγια τα δυνατά, αδύναμα σημεία, τις απειλές και τις ευκαιρίες κατά την εφαρμογή Μαραθωνίων καινοτομίας στον Δημόσιο τομέα. 

Από αυτήν  την συνεργασία των εμπειρογνωμόνων της δημόσιας διοίκησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της εγχώριας κοινότητας καινοτομίας που έλαβαν μέρος στόχο είχε την τη συμβολή στην ανάπτυξη “Οδηγού Διοργάνωσης και Υιοθέτησης Μαραθωνίων Καινοτομίας” που θα συμβάλλει στην καθιέρωση του εργαλείου των Hackathon στον Δημόσιο τομέα, καθώς και στην τροφοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Καινοτμίας (ΕΣΔΚ) σύμφωνα με τον ν. 5027/2023 (48 Α΄ /2023).

Στο Εργαστήριο, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Σοφία Καρβέλη (Συντονίστρια Τομέα «Τουρισμός – Πολιτισμός- Δημιουργική Βιομηχανία» & μέλος του Αρμόδιου περιφερικού Οργάνου της RIS3 Δυτικής Ελλάδας) και Ιωάννα Χαμακιώτη (Συντονίστρια του Τομέα «Περιβάλλον- Κυκλική Οικονομία»). 

Στις εργασίες του Εργαστηρίου συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης ΥΠΕΣ, Δημήτρης Κιρμικίρογλου σημειώνοντας πως το Εργαστήριο Καινοτομίας που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Κρήτη σηματοδοτεί την υλοποίηση του σχεδιασμού του Υπουργείου για την ενσωμάτωση καινοτόμων προσεγγίσεων στη δημόσια διοίκηση, την ανάδειξη του δημόσιου υπαλλήλου ως του πλέον πολύτιμου πόρου για την παραγωγή καινοτομίας, αλλά και την ανάγκη η καινοτομία να ενσωματωθεί στην καθημερινή εργασία των υπαλλήλων ως αναγκαίος μηχανισμός για τη διαρκή βελτίωση του δημόσιου τομέα και την παροχή καλύτερων και σύγχρονων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών.

Το παρόν έδωσαν επίσης με χαιρετισμό τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη. 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ