Τι μπορεί να φταίει και απροσδόκητα ο σκύλος ουρεί μέσα στο σπίτι;

Αν ο σκύλος έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού, αλλά ξαφνικά βρίσκουμε μια «λιμνούλα» μέσα στο σπίτι, είναι ένα γεγονός που χρειάζεται την προσοχή μας.

«Όπως ο άνθρωπος, έτσι και ο σκύλος εκδηλώνει μερικές συμπεριφορές που οφείλονται, είτε σε παθολογικές αιτίες, είτε σε καταστάσεις που βιώνει. Και τού προκαλούν στρες, άγχος, ή φόβο.

Εάν έχετε ένα κουτάβι, το ατύχημα της ούρησης είναι πολύ φυσιολογικό. Χρειάζονται ο απαιτούμενος χρόνος και η κατάλληλη καθοδήγηση, έτσι ώστε να εκπαιδευτεί και να ουρεί ο σκύλος εκτός σπιτιού. Αν, όμως, έχετε έναν ενήλικο σκύλο, που δεν είχε ποτέ ξανά ατύχημα τουαλέτας, τότε γεννιούνται τα ερωτήματα: «Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί εκδηλώνεται αυτή η συμπεριφορά τη συγκεκριμένη στιγμή;», υπογραμμίζει ο εκπαιδευτής σκύλων, Γιάννης Μουμτζίδης.

Αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να την παρουσιάσει και ένας σκύλος που έχει στρεσαριστεί, επειδή άλλαξε η ρουτίνα του

Μόλις εντοπίσουμε μια τέτοια συμπεριφορά στον σκύλο μας, απευθυνόμαστε πρώτα στον κτηνίατρό μας για να αποκλείσουμε τα παθολογικά αίτια

Ορισμένες αιτίες, σύμφωνα με τον κ. Μουμτζίδη, για τις οποίες ο σκύλος εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά, είναι:

Ηλικία – Ο σκύλος μπήκε στην τρίτη ηλικία

Αρκετοί σκύλοι, μεγαλώνοντας, εμφανίζουν άνοια και ουρούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Η συμπεριφορά αυτή σχετίζεται, ορισμένες φορές, και με κάποια σοβαρά θέματα υγείας, όπως η νεφρική ανεπάρκεια. Η επίσκεψη στον κτηνίατρό μας είναι αναγκαία.

Ουρολοίμωξη

Είναι πολύ πιθανό να έχει ο σκύλος μας αυτή την πάθηση/λοίμωξη. Θα πρέπει να απευθυνθούμε στον κτηνίατρό μας για να του κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις, καθώς θα πρέπει να αποκλείσει και άλλες αιτίες. Όπως είναι η πέτρα στα νεφρά, η νόσος Cushing, ο διαβήτης κ.ά.

Ακράτεια

Είναι μια κατάσταση, η οποία δεν είναι σπάνια. Εμφανίζεται, συνήθως, σε σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας και οφείλεται σε δυσλειτουργία/αποδυνάμωση της ουρήθρας. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ο κτηνίατρος μας να μας βοηθήσει με διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν.
Επίσης, ακράτεια μπορεί να έχουν και νεότεροι σκύλοι, είτε λόγω παθολογικών αίτιων, είτε επειδή έχουν στειρωθεί αρκετά νωρίς.

Σε κάθε περίπτωση η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του κτηνιάτρου μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό.

Άλλοι λόγοι

Σύμφωνα με τον κ. Μουμτζίδη, αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να την παρουσιάσει και ένας σκύλος που έχει στρεσαριστεί, επειδή άλλαξε η ρουτίνα του. Επήλθε, δηλαδή, μια αλλαγή στη ζωή του, όπως είναι μια μετακόμιση, η έλευση νέου μέλους στην οικογένεια. Ή να έχουμε μειώσει την προσοχή μας προς τον σκύλο μας, λόγω μιας δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε στο σπίτι. Τότε μπορεί να αρχίσει να «μαρκάρει» και να ουρεί στο σπίτι – ιδίως εάν είναι αρσενικός.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις οι λύσεις δίνονται σε άμεση συσχέτιση με το αίτιο, που προκαλεί τη συμπεριφορά. Γι’ αυτό καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν κατάλληλο εκπαιδευτή για να μας βοηθήσει», συμβουλεύει ο κ. Μουμτζίδης.

Τέλος, ο κ. Μουμτζίδης, επισημαίνει: «Μόλις εντοπίσουμε μια τέτοια συμπεριφορά στον σκύλο μας, απευθυνόμαστε πρώτα στον κτηνίατρό μας για να αποκλείσουμε τα παθολογικά αίτια. Και έπειτα στον εκπαιδευτή μας».

* Ο κ. Γιάννης Μουμτζίδης έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Happy Dogs.gr -Vasilis Borompokas και παρακολουθεί συνεχώς σεμινάρια για την εξέλιξη του.

Ζει στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης