Πώς θα αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να κλέβει φαγητό - Πολύτιμες συμβουλές

Είναι κάποιοι σκύλοι, που δεν μπορούν να αντισταθούν στο φαγητό. Και σε κάθε ευκαιρία, όταν το βρίσκουν μπροστά τους, το καταπίνουν… εν ριπή οφθαλμού.
«Είναι πολύ συχνή η εικόνα ενός σκύλου με τα δυο του πόδια στον πάγκο της κουζίνας, να τρώει το φαγητό που μόλις βγήκε από τον φούρνο. Ή ενός σκύλου που τρώει οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του, στη διάρκεια της βόλτας», αναφέρει η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Χαρμπούρου.

Το φαγητό είναι κάτι ευχάριστο για τον σκύλο. Συνεπώς, κάθε φορά που τρώει αυτό που κλέβει, επιβραβεύεται

Αυτό που πρέπει να διδάξουμε στον σκύλο μας είναι να ελέγχει την παρορμητικότητά του

Ωστόσο, όπως λέει, είναι μια συμπεριφορά του σκύλου που, αν τη διαχειριστούμε σωστά και τον εκπαιδεύσουμε, μπορούμε να την αλλάξουμε.

Οι λόγοι που ένας σκύλος κλέβει φαγητό

Σύμφωνα με την κα Χαρμπούρου, είναι τρεις οι αιτίες που ο σκύλος γίνεται… κλεφτρόνι φαγητού.

1. Η φυσιολογική αντίδραση ενός σκύλου είναι να καταβροχθίσει το φαγητό που θα βρει μπροστά του. Αυτό θα συμβεί, ασχέτως αν ο σκύλος πεινάει ή όχι. Φυσικά, κάποια σκυλάκια είναι περισσότερο λαίμαργα από κάποια άλλα – εξαρτάται από τη φυλή.
2. Το φαγητό είναι κάτι ευχάριστο για τον σκύλο. Συνεπώς, κάθε φορά που τρώει αυτό που κλέβει, επιβραβεύεται. Είναι, δηλαδή, μια αυτό-ενισχυόμενη συμπεριφορά.
3. Αν κάθε φορά κυνηγάω τον σκύλο μου για να του πάρω αυτό που έκλεψε, εκείνος το βλέπει και σαν παιχνίδι. Υπάρχει περίπτωση, δηλαδή, όταν ο σκύλος μου βαριέται ή θέλει την προσοχή μου, να εκδηλώνει αυτή την συμπεριφορά.

Τρόποι για να εξαλείψουμε αυτή τη συμπεριφορά – Managment χώρου

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε, για να αλλάξουμε με επιτυχία αυτή τη συμπεριφορά, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, είναι η πρόληψη. Και η σωστή διαμόρφωση του χώρου. Πρέπει να προσέχουμε πού θα αφήνουμε το φαγητό μας, ώστε να μην έχει πρόσβαση το σκυλάκι μας.
Για να το πετύχω αυτό, όπως λέει η κα Χαρμπούρου, θα πρέπει να έχω διαμορφώσει σωστά τον χώρο. Δηλαδή, να τοποθετήσω κάποιο baby gate ή κάποιο άλλο περιοριστικό μέσο, που να μην επιτρέπει στον σκύλο μου να μπαίνει στην κουζίνα.
Και, φυσικά, επισημαίνει ότι μεριμνούμε ώστε να μην μπορεί να εντοπίσει τα σκουπίδια.

Εκπαίδευση

Και πώς μπορούμε να κόψουμε αυτήν την συμπεριφορά του σκύλου μας;

«Ένα από τα εργαλεία που θα μας βοηθήσει πολύ, είναι ο έλεγχος παρόρμησης του σκύλου. Αυτό είναι πιο εύκολο να διδαχθεί σε έναν σκύλο που έχει, ήδη, ένα εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Στην ουσία, μαθαίνουμε τον σκύλο μας να κοντρολάρει την επιθυμία του να «πέσει με τα μούτρα» στο φαγητό. Αυτό θα επιτευχθεί, θέτοντας όρια . Μαθαίνουμε στον σκύλο να περιμένει όταν του βάζουμε φαγητό, μέχρι να του δώσουμε τη συγκατάθεση μας. Επίσης, του μαθαίνουμε να μην τρώει φαγητό που μπορεί να πέσει κατά λάθος στο πάτωμα. Αυτό θα αποτρέψει και τυχόν τσακωμούς μεταξύ σκύλων που ζουν στο ίδιο σπίτι», αναφέρει η κα Χαρμπούρου.

1. «Άστο»

Ένα από τα πιο σημαντικά παραγγέλματα που πρέπει να διδάξουμε στο σκυλάκι μας, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, είναι το «Άστο». Η εκμάθηση του «Άστο» αρχίζει πάντα μέσα στο σπίτι, όπου οι πειρασμοί είναι συγκριτικά λιγότεροι από ό,τι στη βόλτα.

«Τοποθετώ σε ένα μπολ λίγες κροκέτες χαμηλής αξίας. Φορώ στον σκύλο μου τον οδηγό του, έτσι ώστε να μην μπορεί να το φτάσει. Με το που θα σταματήσει να δίνει σημασία στο μπολ και γυρίσει να με κοιτάξει, τον επιβραβεύω με λιχουδιά μεγάλης αξίας. Δηλαδή, πολύ καλύτερη από την κροκέτα», περιγράφει η κα Χαρμπούρου.

Την εντολή «Άστο», όπως επισημαίνει η εκπαιδεύτρια, τη χρησιμοποιούμε όταν είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας θα την ακούσει. Δηλαδή, εφόσον έχουν γίνουν πολλές πετυχημένες επαναλήψεις, και ο σκύλος έχει μάθει να είναι συγκεντρωμένος σε εμένα. Γιατί έχω πάντα κάτι καλύτερο να του δώσω από αυτό που αφήνει.

Η εκμάθηση του «Άστο» σε εξωτερικό περιβάλλον θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, καθώς οι προκλήσεις είναι περισσότερες και πιο δελεαστικές.

2. Ανταλλαγή

Σύμφωνα με την κα Χαρμπούρου, η εκπαίδευση γίνεται για έναν κυρίως λόγο. Για να μας εμπιστεύονται τα σκυλάκια μας. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να τους μάθουμε την ανταλλαγή. Με την ανταλλαγή ο σκύλος μου μαθαίνει να με εμπιστεύεται. Γιατί του διδάσκω ότι αυτό που έχει στην κατοχή του, θα το ανταλλάξω με κάτι καλύτερο.

«Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω κάποιο παράγγελμα. Γιατί εν καιρώ, γίνεται αυτόματη αντίδραση (η ανταλλαγή), όταν πλησιάζω τον σκύλο μου, ενώ έχει κλέψει κάτι», διευκρινίζει η κα Χαρμπούρου.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε

Δεν κυνηγάμε τον σκύλο για να πάρουμε αυτό που έκλεψε, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, ούτε του ανοίγουμε το στόμα για να βγάλουμε αυτό που έχει μέσα. Και, φυσικά, δεν τον μαλώνουμε ποτέ, γιατί δεν θέλουμε να μας φοβάται. Αντιθέτως, θέλουμε να γνωρίζει πως δεν χρειάζεται να προστατεύει αυτό που έχει από εμάς.

Τέλος, η κα Χαρμπούρου επισημαίνει: «Ο πιο σημαντικός λόγος, που θέλουμε ο σκύλος μας να γνωρίζει το «Άστο» και την ανταλλαγή, είναι για να μη βάλει στο στόμα του κάτι που είναι επικίνδυνο. Για να τα διδάξουμε όλα αυτά, θα χρειαστούμε την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου εκπαιδευτή σκύλων θετικής ενίσχυσης. Έτσι ώστε να μας βοηθήσει να έχουμε τη σωστή σχέση με το σκυλάκι μας».

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης