Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας πιει καφέ

Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε συζήτηση για τη σχέση πολλών από εμάς με τον καφέ.

Είναι κοινό μυστικό και αστείο που μοιραζόμαστε με τους συναδέλφους μας το πρωί στη δουλειά, το πόσο εξαρτιόμαστε από την πρωινή τους καφεϊνούχα τελετουργία.

Τι γίνεται όμως αν ο σκύλος σας σάς βγει… μερακλής; Δυστυχώς, ο καφές μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος για τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, κάποια πράγματα για τους χνουδωτούς μας φίλους και τη σχέση τους με το εθιστικό ρόφημα.

Είναι τοξικός ο καφές για τους σκύλους;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Ο καφές μπορεί να γίνει ιδιαίτερα τοξικός για τους σκύλους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν ο σκύλος σας πιει καφέ κινδυνεύει οπωσδήποτε πολύ σοβαρά. Ένας σκύλος χρειάζεται να καταναλώσει τουλάχιστον 50mg καφέ ανά κιλό του βάρους του για να κινδυνέψει από δηλητηρίαση από την καφεΐνη. Δηλαδή, ένας σκύλος 7 κιλών πρέπει να πιει περίπου 160 φλιτζάνια καφέ για να παρουσιάσει τοξικότητα. Ευτυχώς.

Ενδεικτικά, ένας σκύλος που ζυγίζει περίπου 9-18 κιλά, πρέπει να πιει περίπου 40mg ανά κιλό του σωματικού του βάρους για να εμφανίσει συμπτώματα τοξίκωσης, όπως είναι οι εμετοί, οι διάρροιες, και η υπερκινητικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται ούτε να κάνετε εξαντλητικούς μαθηματικούς υπολογισμούς για να διαπιστώσετε πόσο καφέ επιτρέπεται θεωρητικά να πιει ο σκύλος σας, ούτε να του δώσετε να δοκιμάσει “λίγο για να δει πώς είναι”. Συνιστάται να μην δίνετε ποτέ καθόλου καφέ στον σκύλο σας, και να μην αφήνετε την αγαπημένη σας κούπα προσβάσιμη στο αγαπημένο σας κατοικίδιο. Η πρόληψη, λένε, είναι η καλύτερη θεραπεία.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας ήπιε κατά λάθος καφέ;

Αν ο σκύλος σας χώσει τη μουσούδα του στην κούπα με τον καφέ σας και πιει έστω και δυο γουλιές, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας συμβουλεύσει να κρατήσετε τον σκύλο σας στο σπίτι και να τον παρακολουθείτε ή να τον πάτε στο κτηνιατρείο για εξετάσεις, ανάλογα με την ποσότητα που κατανάλωσε ο χνουδωτός καλοπερασάκιας σας.

Πώς μοιάζει η δηλητηρίαση από καφέ στους σκύλους;

Αν ο σκύλος σας πιει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία, και οι νευρολογικές λειτουργίες του. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, ο καφές μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρος για έναν σκύλο.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από καφέ στους σκύλους περιλαμβάνουν:

– Υπερκινητικότητα

– Σιελόρροια

– Έντονη δίψα και ούρηση

– Εμετό

– Διάρροια

– Πυρετό

Η θεραπεία μπορεί περιλαμβάνει πλύση στομάχου ή καθαρισμό με ενεργό άνθρακα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο άμεσα είναι δυνατό μετά την κατανάλωση καφεΐνης για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο κτηνίατρος μπορεί, ακόμα, να σας συμβουλεύσει να αφήσετε τον σκύλο σας για παρακολούθηση στο κτηνιατρείο, μέχρι να θεωρηθεί ότι έχει τεθεί εκτός κινδύνου.

Για να θεραπευτεί πλήρως ένας σκύλος από τη δηλητηρίαση που προκαλείται από την κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τρεις ημέρες.

topetmou.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ