Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο "Πολύεδρο": "Ένα ποίημα, μια κραυγή για τη Γάζα"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται την 21η  Μαρτίου,  το Πολύεδρο οργανώνει όπως κάθε χρόνο Ημέρες Ποίησης, με αναγνώσεις και συζητήσεις για την ποίηση, έως τις 30 Μαρτίου.  Η εκδήλωση της  Πέμπτης 21 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην Παλαιστίνη. Στις 8 το βράδυ, 22 ποιητές διαβάζουν ποίηση με θέμα "Ένα ποίημα, μια κραυγή για τη Γάζα".

     Συμμετέχουν οι ποιητές : Βαρνάβας Σωτήρης, Βρεττός Σπύρος, Γαλάνη Μάρω, Δαλαμήτρου Μαρία, Ελευθερίου Σοφία, Ελευθεριώτης Αντώνης, Ζαρκάδης Γιάννης, Καραντώνη Χριστίνα, Κατσιδήμα – Λάγιου Νικολέτα, Λαδάς Βασίλης, Λάζαρης Ανδρέας, Λιόντη Μέρη, Λυκουργιώτης Σωτήρης, Μπαγουλή Καλλιόπη, Μπόμπολη Ειρήνη, Σιγαλού Ελένη, Σκιαθάς Αντώνης, Σπαρτινός Κώστας, Τόλιας Γιάννης, Τσιάμης Χρήστος, Φωσταίνης Αλέξανδρος, Χριστιά Βαρβάρα

    Θα διαβάσουν ένα δικό τους ποίημα ή κάποιου άλλου ποιητή, αντιπολεμικό ή σχετικό με το θέμα αυτό που έχει προκαλέσει συγκίνηση διεθνώς και έχει ευαισθητοποιήσει τη λογοτεχνική κοινότητα.  Ο Νίκος Εγγονόπουλος, στο συγκλονιστικό ποίημα του για τη δολοφονία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα  στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, έγραφε

 «μα επί τέλους! πια ο καθείς γνωρίζει πως/ από καιρό τώρα/—και προ παντός στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα—/ Είθισται/ να δολοφονούν /τους ποιητάς».

 

    Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν μουσικά η  Μυρσίνη Συριοπούλου (βιολί, φωνή) και ο Ιωσήφ Πετροδασκαλάκης (κιθάρα, φωνή) 

 

    Μεταξύ άλλων θα διαβαστεί και το τελευταίο προφητικό ποίημα του Παλαιστίνιου συγγραφέα, ποιητή, καθηγητή και ακτιβιστή Refaat Alareer, «άν πρέπει να πεθάνω», που δημοσίευσε  την 1η Νοεμβρίου 2023, ένα σχεδόν μήνα πριν το θάνατό του, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα, σε ηλικία 44 ετών. Η μετάφραση είναι του πατρινού ποιητή  Χρήστου Τσιάμη.

 


ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ

Αν πρέπει να πεθάνω

θα πρέπει να ζήσεις εσύ

να πεις την ιστορία μου

να πουλήσεις τα πράγματα μου

για να αγοράσεις ένα κομμάτι πανί

και κάμποσο σπάγκο,

(να τον φτιάξεις άσπρο με μακριά ουρά)

έτσι ώστε ένα παιδί, κάπου στη Γάζα

σαν θα κοιτάει τον ουρανό κατάματα

προσμένοντας τον πατέρα που έφυγε μες τη φωτιά—

και δεν αποχαιρέτησε κανέναν

ούτε και την ίδια του τη σάρκα,

ούτε τον ίδιο του τον εαυτό –

βλέπει τον χαρταετό, τον χαρταετό μου που έφτιαξες,

να πετάει επάνω ψηλά

και σκέφτεται προς στιγμήν πως είναι ένας άγγελος εκεί

που φέρνει πίσω την αγάπη

Αν πρέπει να πεθάνω

Ας φέρει αυτό ελπίδα

Ας γίνει μια ιστορία

    Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή 22 Μαρτίου, στις 7:30 το απόγευμα, όπου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων περιοχής Πατρών, ποιητές και φίλοι της ποίησης διαβάζουν ένα αγαπημένο τους ποίημα, με μουσική συνοδεία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πατρών.

 

    Την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, ο ποιητής Σπύρος Βρεττός συζητά με τον Αλέξη Πολίτη, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή το βιβλίο του «Διαβάζοντας ποίηση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

 

    Αναγνώσεις ποιημάτων και συζητήσεις θα γίνονται όλα τα μεσημέρια στον κήπο του Πολύεδρου μέχρι το τέλος του μήνα. Οι συναντήσεις είναι ανοικτές στο κοινό και μπορούν επίσης να διαβάσουν έργα τους πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές.

 

   Η πρωτοβουλία θέσπισης για τον εορτασμό, ξεκίνησε από την Ελλάδα το 1997, όταν ο έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ