Μπορεί όλη μέρα να ονειρεύεστε τη στιγμή που θα κουλουριαστείτε κάτω απ’ τα παπλώματα κι επιτέλους θα ξεκουραστείτε, αλλά ο σκύλος σας έχει άλλη γνώμη.
Αν έχετε έναν σκύλο που ξυπνάει αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, επείγει να βρείτε μια λύση στο πρόβλημά σας, να σώσετε τον ύπνο σας, και να βοηθήσετε το αγαπημένο σας ζώο συντροφιάς να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ο σκύλος σας να ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Αν εντοπίσετε την αιτία του φαινομένου, θα μπορέσετε να βοηθήσετε τον σκύλο σας πιο αποτελεσματικά. Να θυμάστε ότι οι σκύλοι είναι ζώα ρουτίνας που μπορεί να συνηθίσουν στο νυχτερινό ξύπνημα και μετά να μην μπορείτε να τους μαζέψετε!
Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να αποκλείσετε την πιθανότητα κάποιας υποκείμενης πάθησης που προκαλεί τα διαλείμματα στον ύπνο του.
Ας δούμε κάποιους λόγους για τους οποίους μπορεί να ξυπνάει ο σκύλος σας μέσα στη νύχτα:
1. Ζεσταίνεται
Ειδικά τους ζεστούς μήνες του χρόνου, και ειδικά αν ο σκύλος σας έχει διπλό στρώμα τριχώματος, ενδέχεται να ζεσταίνεται μέσα στο δωμάτιο και να σας ζητάει να του ανοίξετε για να βγει έξω. Αν παρατηρήσετε ότι, αφήνοντάς τον έξω απ’ το δωμάτιο, ο σκύλος σας αναζητά δροσερές επιφάνειες για να ξαπλώσει, τότε μάλλον ζεσταίνεται. Ένας σκύλος που ζεσταίνεται μπορεί να κοιμάται ανάσκελα, με τα πόδια στον αέρα. Αν, απ’ την άλλη, ο σκύλος σας κρυώνει, θα τον δείτε να κοιμάται κουλουριασμένος σε μια μπάλα.
2. Νιώθει ναυτία
Πολλά σκυλάκια νιώθουν ναυτία κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί, λόγω των κενών ανάμεσα στα γεύματα. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας γλείφει έντονα τα χείλη του, καταπίνει πολύ, αλλάζει στάσεις ύπνου, ή ζητάει να βγει έξω για να φάει γρασίδι, υπάρχει περίπτωση να τον έχει πειράξει το στομάχι του.
3. Θέλει να πάει τουαλέτα
Τα μικρά κουτάβια και οι σκύλοι που δεν έχουν μάθει σωστά να πηγαίνουν τουαλέτα έξω, ή που πίνουν πολύ νερό πριν τον ύπνο, μπορεί να ξυπνούν στη μέση της νύχτας για να πάνε τουαλέτα. Αν ο σκύλος σας ξυπνάει και σας ζητάει να βγει έξω, υπάρχει περίπτωση να… μην κρατιέται.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο σκύλος σας είναι καλά εκπαιδευμένος σχετικά με την τουαλέτα, αλλά παρόλα αυτά ξυπνά τη νύχτα κι έχει ανάγκη να ουρήσει, υπάρχει περίπτωση να πάσχει από ουρολοίμωξη, ή να έχει πέτρες ή κρυστάλλους στην ουροδόχο κύστη. Επίσης, η συχνή ούρηση μπορεί να οφείλεται σε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.
4. Είναι αγχωμένος
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σκύλος σας ακούει και μυρίζει πράγματα που πιθανότατα σας ξεφεύγουν, υπάρχει περίπτωση να ξυπνάει αφού κάτι του τραβήξει την προσοχή – το σκουπιδιάρικο που περνάει απ’ έξω ή άλλοι σκύλοι που γαβγίζουν στη γειτονιά.
5. Πονάει ή νιώθει άβολα
Αν ο σκύλος σας ξυπνάει και αναπνέει γρήγορα, μπορεί να πονάει. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πόνος γίνεται πιο έντονος λόγω των μειωμένων περισπασμών. Τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι και τους προκαλούν πόνο είναι:
– προβλήματα στις αρθρώσεις ή στους μύες
– καρδιοπάθειες (σε μεγαλύτερα σκυλιά), συχνά συνοδεύονται από βήχα
– άνοια
6. Ζητά προσοχή
Υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να σας έχει εκπαιδεύσει καλύτερα απ’ ότι τον εκπαιδεύετε εσείς. Αν ζητά προσοχή στη μέση της νύχτας, και κάθε βράδι κάποιος σηκώνεται αμέσως για να δει τι συμβαίνει, η κατάσταση αυτή θα διαιωνιστεί. Αν ο σκύλος σας συνδέσει κάποια συνήθεια με την προσοχή που λαμβάνει (ακόμα κι αν αυτή η προσοχή έχει αρνητική χροιά) θα συνεχίσει να την επιδεικνύει. Μπορεί ο σκύλος σας να βαριέται, να μην εκτονώνεται αρκετά, και να έχει ανάγκη από άσκηση και παιχνίδι μέσα στη μέρα.
7. Άγχος αποχωρισμού
Αν ο χνουδωτός φίλος σας κοιμάται σε άλλο δωμάτιο από εσάς και κλαίει ή γαβγίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να βιώνει άγχος αποχωρισμού, ακόμα κι αν βρίσκεστε στο ίδιο σπίτι.
Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα να μην ενθαρρύνετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές δίνοντας προσοχή στον σκύλο σας όταν τις επιδεικνύει, είτε η προσοχή είναι θετική (παρέα) είτε αρνητική (φωνές). Πριν αγνοήσετε τη συμπεριφορά, βέβαια, βεβαιωθείτε ότι δεν οφείλεται σε κάποια ασθένεια ή τραυματισμό.
Πώς μπορείτε να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να ξυπνάει τη νύχτα;
1. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο
Αν ο σκύλος σας ξυπνάει συστηματικά τη νύχτα, ή αν αρχίσει ξαφνικά να ξυπνάει, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να μάθετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που τον ωθεί σε αυτή τη συμπεριφορά, και να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε με την κατάλληλη θεραπεία.
2. Δοκιμάστε κάποια πηγή λευκού θορύβου
Αν θεωρείτε ότι ο σκύλος σας ξυπνάει λόγω μακρινών θορύβων, χρησιμοποιήστε μια συσκευή λευκού θορύβου – ή την τηλεόραση – για να τους καλύψει και να τον βοηθήσετε να ηρεμήσει.
3. Ταΐστε τον λίγο πιο αργά
Αν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος σας ξυπνάει γιατί πεινάει ή νιώθει ναυτία, μεταφέρετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας του λίγο πιο αργά, σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρό σας.
4. Βοηθήστε τον να αντιμετωπίσει το άγχος του
Αν ο σκύλος σας αγχώνεται από εξωτερικούς ήχους ή λόγω του αποχωρισμού του από εσάς, ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρό σας που σίγουρα θα έχει δει τέτοια περιστατικά στο παρελθόν. Μπορεί ο σκύλος σας να χρειάζεται κάποιου είδους βοήθεια με τη συμπεριφορά του, ή ακόμα και φυτικά ηρεμιστικά ή άλλα φάρμακα που πρέπει να σας συνταγογραφήσει ο κτηνίατρος.
5. Παρέχετέ του αρκετή άσκηση και νοητικά ερεθίσματα
Όσο περισσότερο εκτονώνεται ο σκύλος σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο πιθανό είναι να κοιμηθεί συνεχόμενα, χωρίς διακοπές. Βγάζετε καθημερινά βόλτα τον σκύλο σας και παίζετε μαζί του. Η εκπαίδευση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κρατήσετε τον σκύλο σας ενεργό, και το μυαλό του σε εγρήγορση.
6. Βγαίνετε βραδινή βόλτα
Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος σας να είναι “άδειος” για να μπορεί να κοιμηθεί καλά. Γι’ αυτό, βγάλτε τον βόλτα και βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει την ανάγκη του πριν πάτε για ύπνο.
7. Αφήστε τον να κοιμηθεί μαζί σας
Βάλτε το κρεβατάκι του σκύλου σας στο δωμάτιό σας και επιτρέψτε του να κοιμηθεί μαζί σας. Αυτό μπορεί να καθησυχάσει το άγχος αποχωρισμού του και να καταλήξετε κι οι δύο να χουχουλιάζετε μέχρι το πρωί.
8. Κάντε το ξύπνημά του αδιάφορο
Αν ο σκύλος σας ξυπνάει τη νύχτα για να χαζολογήσει, μην του δώσετε την ικανοποίηση της προσοχής και της παρέας σας. Αν έχετε κήπο ή αυλή, επιτρέψτε του να βγει έξω για την ανάγκη του και μετά πάρτε τον κατευθείαν μέσα χωρίς να παίξετε, να ανάψετε φώτα, ή να του δώσετε οποιουδήποτε είδους σημασία.
topetmou.gr/