Ευρωπαϊκό ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Του Μαρίνου Σκανδάμη*

Το πρωτοφανές ψήφισμα των 28 σημείων του Ευρωκοινοβουλίου που καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ -μεταξύ άλλων- και για τις πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και την ανελευθερία του τύπου και τη λεγόμενη λίστα Πέτσα, τη συγκάλυψη του σκανδάλου των Τεμπών, την διαφθορά, την αστυνομική βία, τις παράνομες παρακολουθήσεις και την απόπειρα ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών, αποτελεί την πιο θλιβερή επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, όλο και περισσότερο, απομακρύνεται από αυτό που ορίζουμε ως κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Μάλιστα, το γεγονός ότι στην τελευταία διάταξη τού ψηφίσματος προβλέπεται η κοινοποίησή του στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και στον Ο.Η.Ε., καθιστά προφανές ότι η διαπόμπευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει λάβει τα πλέον απόλυτα χαρακτηριστικά ως ζήτημα ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα.  

Ταυτόχρονα, η πλήρης απαξίωση της κυβέρνησης, ως προς την διαφάνεια των ευρωπαϊκών χρημάτων που διαχειρίζεται, προκύπτει και από το ότι με το ψήφισμα ζητάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την εκτέλεση των σχετικών κονδυλίων της ΕΕ, να αξιολογείται η συμμόρφωση της χώρας μας με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Και ακόμη, να διασφαλίζεται ότι οι τελικοί αποδέκτες ή δικαιούχοι κονδυλίων της ΕΕ δεν τα στερούνται και πως αυτά πράγματι φτάνουν στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και κάθε άλλο δικαιούχο. 

Η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει εξελιχθεί σε μια χώρα επικίνδυνη για το κράτος δικαίου, τους πολίτες και το δημόσιο χρήμα.

Μάλιστα, ο χλευασμός των εκπροσώπων της κυβέρνησης προς το Ευρωκοινοβούλιο και το ψήφισμά του, το οποίο αμφισβήτησαν με απαράδεκτο και σκαιό τρόπο, μάς ανησυχεί ακόμη περισσότερο, διότι καταδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να διορθωθεί.

Η κατάβαση της χώρας μας στον δρόμο της ευρωπαϊκής απαξίωσης θα συνεχιστεί.

Για αυτό και χρειάζεται τώρα δημοκρατική εγρήγορση ώστε οι απαντήσεις να δοθούν στην κυβέρνηση της ΝΔ με τον πιο καθαρό τρόπο. Δηλαδή και στο κοινοβούλιο και στις κάλπες, ώστε να σταματήσει η προϊούσα αυταρχικοποίηση της χώρας μας. Η δημοκρατία μας είναι σε κίνδυνο. Να την υπερασπιστούμε όλοι.

*Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Νομικής - Δικηγόρος, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ