Εκρηξη στην αγορά ακινήτων μόλις «ξεμπλοκάρουν» οι μεταβιβάσεις

Πάνω από 100.000 μεταβιβάσεις ακινήτων είναι έτοιμες να “τρέξουν” μόλις λήξει η αποχή των συμβολαιογράφων και ενεργοποιηθεί ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου.

Καταρχήν θα ολοκληρωθούν οι 50.000 υποθέσεις που πάγωσαν λόγω της αποχής και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για άλλες τόσες που είναι έτοιμες να υποβληθούν σε συμβολαιογραφικά γραφεία και εφορίες. Και αυτά είναι μόνο η αρχή! Στην κυβέρνηση “βλέπουν” έκρηξη στην αγορά ακινήτων με τα κρατικά έσοδα από αγοροπωλησίες γονικές παροχές και κληρονομιές να φτάνουν ή ακόμα και να ξεπερνούν το 800 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας νέο άλμα κατά 36,2 σε σχέση με το 2023

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό οι φόροι από τις αγοραπωλησίες θα φθάσουν στα 570 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα κ.λπ.) θα ανέλθουν το 2024 στα 459 εκατ. ευρώ από 369 εκατ. ευρώ φέτος για να προστεθούν άλλα 111 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Την ίδια στιγμή σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι εισπράξεις από τον φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών. Οι εισπράξεις από τις κληρονομιές προβλέπεται να οδηγηθούν στα 187 εκατ. ευρώ το 2024 από 177 εκατ. ευρώ φέτος ενώ από τις γονικές παροχές και τις δωρεές – και παρά το υψηλό αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για ακίνητη και κινητή περιουσία (χρήματα, ομόλογα, μετοχές κ.α. ) – τα έσοδα θα ανέλθουν στα 48 εκατ. ευρώ από 45 εκατ. ευρώ που θα συγκεντρωθούν φέτος. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων το Δημόσιο θα εισπράξει 235 εκατ. ευρώ από 222 εκατ. ευρώ το 2023.

Διαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές στην αγορά ακινήτων που έρχονται με τη νέα χρονιά στο newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ