Ακίνητα: Παράθυρο για αγοραπωλησίες με μετρητά - «Κλειδί» ο χρόνος υπογραφής του προσυμφώνου

Παράθυρο για αγορές ακινήτων με μετρητά ακόμα και μετά την κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου άνοιξε η τελική ρύθμιση του νέου φορολογικού νόμου. Με τις βελτιώσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή, οι αγοραστές ακινήτων οι οποίοι θα έχουν δώσει προκαταβολή με μετρητά και θα έχουν υπογράψει προσύμφωνο ή ακόμα και ιδιωτικό έγγραφο μέχρι τη δημοσίευση του φορολογικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το τίμημα με «ρευστό» ανεξάρτητα από το χρόνο υπογραφής του οριστικού συμβολαίου.

Η τελική ρύθμιση προβλέπει ότι αν υπάρχει προσύμφωνο πριν από την έναρξη ισχύος τη κατάργησης των μετρητών που αναμένεται τις επόμενες μέρες με τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, η πληρωμή μπορεί να γίνει με μετρητά χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει υπογράψει προσύμφωνο αγοράς ακινήτου στις 11 Δεκεμβρίου 2023 μπορεί να πληρώσει τον πωλητή με μετρητά ακόμα και αν το συμβόλαιο υπογραφεί ενώ θα έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής πληρωμής του τιμήματος με τραπεζικά μέσα.

Ειδικότερα, η σχετική διάταξη ορίζει ότι «οι υποχρεώσεις και απαγορεύσεις της παρούσας δεν ισχύουν για συμβόλαια που συνάπτονται μετά την εφαρμογή ισχύος του παρόντος σε εκτέλεση προσυμφώνων τα οποία έχουν συνταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλούν ολόκληρο το τίμημα των ακινήτων με τραπεζικά μέσα πληρωμής αλλιώς το συμβόλαιο ακυρώνεται και τιμωρούνται με πρόστιμα έως 500.000 ευρώ.

Για τις αγοραπωλησίες ακινήτων με τραπεζικά μέσα πληρωμής το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, των προσυμφώνων και των εξοφλητικών πράξεων, η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής.

Συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο στο οποίο καταγράφεται προκαταβολή ή μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά ή στο οποίο δεν καταγράφεται η εξόφληση του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, είναι αυτοδικαίως άκυρο, απαγορεύεται να μεταγραφεί στα οικεία βιβλία και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των συμβαλλομένων, του Δημοσίου και οποιουδήποτε τρίτου.

Ο μεταγραφοφύλακας αρνείται τη μεταγραφή σύμβασης ή δικαστικής απόφασης ή οποιοσδήποτε άλλης πράξης που αφορά εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, πλην της σύστασης υποθήκης, αν δεν προσκομίζεται σ’ αυτόν αντίγραφο της δήλωσης φόρου μεταβίβασης θεωρημένο από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ. Αν η μεταγραφή γίνεται συνεπεία ενέργειας τρίτου που έχει έννομο συμφέρον, με μέριμνα του υποθηκοφύλακα ενημερώνεται σχετικά, μέσα σε 10 ημέρες από τη μεταγραφή, ο προϊστάμενος της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, ο οποίος μέσα σε προθεσμία 15 ημερών ενημερώνει τον υπόχρεο σε φόρο για την υποβολή της δήλωσης εντός 30 ημερών από τη συντέλεση της κοινοποίησης.

Σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που δεν προκύπτει ότι καταβλήθηκε με χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται των 10.000 ευρώ και να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ