Πάτρα: Προβολή ταινίας του "Γυμνού Οφθαλμού" στα "Ολύμπια"

 

Σε ανακοίνωση του Νίκου Καββαδία για τον "Γυμνό Οφθαλμό" αναφέρει:

Η προβολή της ερχόμενης Δευτέρας, σχεδόν, συμπίπτει με το τελευταίο ταξίδι του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, που συνέγραψε το μυθιστόρημα Ζ (πρωτοεκδόθηκε το 1966), πάνω στο οποίο βασίσθηκε το σενάριο της ταινίας του Γαβρά.
Καλό είναι να μην συσχετισθεί ο θάνατος του συγγραφέα με την προβολή της ερχόμενης Δευτέρας, γιατί, πραγματικά, δεν έχει απολύτως καμιά σχέση - όχι, βέβαια, ότι δεν θα μπορούσε να έχει.
Η προβολή είναι η εκπλήρωση μιάς υπόσχεσης, που είχα δώσει από την περασμένη άνοιξη στην νέα γενιά του Καφέ Ολύμπια, τα αδέρφια και φίλους μου Κώστα και Χρήστο Λαμπρόπουλο, όταν μου ζήτησαν - διά "γυμνού οφθαλμού", πάντα - να συμμετάσχω κινηματογραφικά στον εορτασμό των 100χρονων του θρυλικού καφέ. Κι από την στιγμή, που συμβαίνει πάντα να κρατάω τον λόγο μου, προέκυψε η προβολή της συγκεκριμένης ταινίας.
Η οποία ήταν μιά από τις αγαπημένες του πατέρα μου, που μου άλλαξε την ζωή, κάνοντάς με να αγαπήσω στην Στρογγυλή Θεά και τις Κινούμενες Εικόνες. Συνεπώς, η προβολή είναι κατά τρόπο αφιερωμένη και σε αυτόν.
Από την άλλη, παρ΄ότι δεν τρέφω απολύτως καμιά αγάπη γιά την μικρή οθόνη (που δεν γίνει ποτέ της Μεγάλη), δεν νιώθω απολύτως καμία ενοχή, ούτε βρίσκω ανακόλουθο, η σπουδαία ταινία του Κώστα Γαβρά να προβληθεί ταυτόχρονα σε τρεις τηλεοράσεις κι όχι στην Μεγάλη Οθόνη. 
Βλέπετε, ήθελα κάποιο βράδυ στις οθόνες του αγαπημένου Καφέ Ολύμπια, αντί γιά ποδόσφαιρο ή άλλα αθλητικά γεγονότα, να προβληθεί μιά ταινία, ώστε στην πράξη να συνδυάσω την αγάπη μου γιά τον Αθλητισμό και τον Κινηματογράφο.

Τέλος, από τα βάθη της καρδιάς μου θα ήθελα να σας ευχηθώ
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
Σας ευχαριστώ!

με ειλικρίνεια,
(διά "γυμνού οφθαλμού", πάντα)
νικόλαος ε. καββαδίας
κινητό: 6946180636
e-mail: [email protected]


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Ταινία: Ζ
Πού? - Καφέ Ολύμπια - Τριών Ναυάρχων 47 / Πάτρα - τηλ.: 2610 325520
Πότε? - Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023
Ώρα: 21:15
Διοργάνωση: γυμνός οφθαλμός
Με την υποστήριξη: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
σελίδα προβολής στο facebook: https://www.facebook.com/events/867322708170872
αφίσσα προβολής: Χαράλαμπος "sin1891pge" Παπαδόπουλος

τρέηλερ: https://www.youtube.com/watch?v=rHB28qfsV2w


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
Σενάριο: Jorge Semprun, Κώστας Γαβράς (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Raoul Coutard
Μοντάζ: Françoise Bonnot
Ήχος: Michèle Boëhm
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ηθοποιοί: Yves Montand, Jean-Louis Trintignant, Ειρήνη Παππά, Jacques Perrin, François Périer, Charles Denner, Pierre Dux, Georges Géret, Renato Salvatori, Bernard Fresson, Clotilde Joano
Παραγωγοί: Jacques Perrin, Ahmed Rachedi
Κοστούμια: Piet Bolscher
Σκηνικά: Jacques D’Ovidio
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Αλγερία
Έτος Παραγωγής: 1969
Διάρκεια: 127'


ΣΥΝΟΨΗ
"Κάθε ομοιότητα με αληθινά γεγονότα, με πρόσωπα ζωντανά ή νεκρά, είναι σκόπιμη!"
Η ειλικρινής οργή που διατρέχει το κλασικό πολιτικό θρίλερ του Γαβρά γίνεται εμφανής σε κάθε του καρέ, από τα credits μέχρι τα βλέμματα, από τις διαδηλώσεις στις ανακρίσεις και σε κάθε πιθανό ενδιάμεσο σημείο.
Βασισμένο στo ομότιτλο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, που αφορά στην δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στην ταραγμένη δεκαετία του ‘60 για την Ελλάδα, το Ζ (που διαβάζεται "ζει", από το "ζει!, ζει!, ζει!"
κι όχι "ζήτα") έχει ως σημείο εκκίνησης την επίθεση σε μια εμβληματική πολιτική φιγούρα της αντιπολίτευσης (Υβ Μοντάν) και την άμεση απόπειρα συγκάλυψης, ακολουθώντας την μετέπειτα έρευνα από έναν ανακριτή (Ζαν-Λουί Τρεντινιάν) αποφασισμένο να φέρει τα αληθινά γεγονότα στο φως.

Όμως ποιο μπορεί να είναι το τίμημα της αλήθειας σε ένα τόσο διεφθαρμένο και πολιτικά ασταθές περιβάλλον?
Πάνω σε ένα σενάριο, που έγραψε μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Πολιτισμού της Ισπανίας Χόρχε Σεμπρούν, ο Κώστας Γαβράς πλέκει ένα θρίλερ, που ανεβάζει τους παλμούς - όχι μέσα από υπερβολές και φτηνές ανατροπές, αλλά εντοπίζοντας τον πολιτικό τρόμο με σχολιαστικότητα, μέσα από ανακρίσεις και μέσα από βλέμματα, που ποτέ δεν αποκρύπτουν την αλήθεια.
Μέσα από ένα αδιάκοπο μοντάζ και τις ορμητικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ο Γαβράς ακολουθεί πρόσωπα, διαδικασίες και αλήθειες κρυμμένες στη σκιά ολοκληρώνοντας ένα τολμηρό, ζωτικής σημασίας πορτραίτο του κοινωνικού αδιεξόδου της περιόδου. που καθήλωσε τελικά το παγκόσμιο κοινό.
Έγινε μόλις η δεύτερη μη αγγλόφωνη ταινία στην ιστορία που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. 


ΒΡΑΒΕΙΑ / ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
- ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΟΝΤΑΖ. ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 3 ΟΣΚΑΡ (ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ)
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ (ΖΑΝ-ΛΟΥΙ ΤΡΕΝΤΙΝΙΑΝ), ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΑΝΝΩΝ 1969
- ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΥ ΦΙΛΜ
- BAFTA ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ).
ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ 4 ΑΚΟΜΗ BAFTA ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 

Διαβάστε επίσης