Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τις εσωκομματικές εξελίξεις και το νέο κόμμα που θα συγκροτήσουν οι αποχωρήσαντες.
Η κ. Τζάκρη μίλησε αρχικά για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Υπάρχουν πολλά σοβαρά θέματα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε με ευθύτητα το αυτονόητο: ότι δεν αντέχει άλλο η κοινωνία, ούτε οι επαγγελματίες, ούτε οι επιχειρήσεις ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο, το οποίο καταλήγει στο τέλος να ενισχύσει την φοροδιαφυγή.
Οριζόντιο χαράτσι
Ως ΣΥΡΙΖΑ, λεμέ ότι θέλουμε ένα απλό κι κατανοητό φορολογικό σύστημα με δίκαιους αναλογικά συντελεστές για όλους ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Και δεν αναφερόμαστε στις τράπεζες και τις πολυεθνικές και σε όλους όσους κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, είναι μια χωριστή περίπτωση», είπε.
«Ο κ. Μητσοτάκης έφερε ένα οριζόντιο χαράτσι με σκοπό να κλείσει μια τρύπα 500-600 εκ. στον προϋπολογισμό που κατά την άποψή μου δεν θα τα πάρει ούτε αυτά, και «κλείνει το μάτι» σε δύο κατηγορίες: στους στρατηγικούς φοροφυγάδες που δηλώνουν από 0 έως ελάχιστα χρήματα, και «πετούν τη σκούφια» τους, από χαρά γιατί με 1.400 ευρώ θα κάνουν μηδενικές δηλώσεις άνευ ελέγχου και θα καθαρίζουν και την ίδια στιγμή κλείνει το μάτι και σε αυτούς που όταν περάσουν το όριο των 20.000 ευρώ, φοροδιαφεύγουν», τόνισε η κ. Τζάκρη.
Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και το αφορολόγητο, η κ. Τζάκρη ανέφερε πως, «η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών δεν είναι φοροφυγάδες, οι περισσότεροι δεν βγάζουν ούτε αυτά. Θα πρέπει να φορολογούνται όλοι με έναν ενιαίο συντελεστή ανάλογα με τα εισοδήματά τους, κι όλοι να ελέγχονται».
«Αφαίρεσαν την αντιπολίτευση από την αντιπολίτευση. Ευτυχώς για μας»
Μεταξύ άλλων η κ. Τζάκρη μίλησε για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην 3η θέση.
«Η δημοσκοπική εικόνα και η εσωκομματική εικόνα είναι αλληλένδετες. Δεν μπορεί να έχει κανείς μία σαφή εικόνα από πού ξεκινά η προσπάθειά μας σε αυτή τη φάση. Πρέπει να μετρηθούμε ποσοτικά και ποιοτικά στην νέα φάση, να δει ο κόσμος της Κεντροαριστεράς τι μπορεί να περιμένει από μας. Δεν μπορεί κανείς να έχει σαφή εικόνα για τις πλήρεις πρωτοβουλίες του κ. Κασσελάκη.
«Δεν ανησυχώ που η ανάδυση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ή δεν έχει αποτυπωθεί δημοσκοπικά»
Όσα συμβαίνουν είναι ένας παρατεταμένος επίλογος της διπλής συντριβής του καλοκαιριού, της παραίτησης του κ. Τσίπρα, της διπλής διάσπασης που ακολουθήσε και η επιλογή των μελών μας δεν έγινε σεβαστή. Δεν ανησυχώ που η ανάδυση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ή δεν έχει αποτυπωθεί δημοσκοπικά. Θα ανησυχώ αν δω ότι το καινοτόμο πνεύμα που βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο κούρασε ή κουράστηκε και δεν συνεχίζει με την αρχική του ορμή. Αυτό θα φανεί τώρα που μένουμε απερίσπαστοι», υπογράμμισε.
Για το νέο κόμμα των 11: «ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολύ πιο ήσυχο και συνεκτικό περιβάλλον μετά την αποχώρηση φορέων στερεοτυπικών αντιλήψεων σε όλα τα επίπεδα, θα ξεδιπλώσει πολιτικές που δε θα ξεχωρίζουν τους Έλληνες σε ταξικούς αντίπαλους αλλά θα ξαναφέρουν την κοινή λογική στο προσκήνιο με απόλυτη διαφάνεια. Μετά τον κ. Κασσελάκη, έχουμε εκτόξευση της μαζικότητας των μελών και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Το μόνο που κατάφεραν αυτοί οι 11 είναι να αφαιρέσουν την αντιπολίτευση από την αντιπολίτευση. Ευτυχώς για μας που μένουμε».
«Δεν θα πάει καλά το εγχείρημα των 11»
Απαντώντας σε ερώτηση για τα περί μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατείνονται οι αποχωρήσαντες- μεταξύ αυτών και η Εφη Αχτσιόγλου, η κ. Τζάκρη, σημείωσε:
«Όλα αυτά τα στελέχη ήταν παρόντα όταν αποφασίσαμε το οδικό χάρτη για την επικύρωση της διαδικασίας της εκλογή του προέδρου, και οι 2 εξ αυτών ήταν συνυποψήφιοι του κ. Κασσελάκη.
Σε κανένα σημείο δεν θυμάμαι να αμφισβητούν την εκλογική διαδικασία ούτε πριν ούτε μετά την ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει ότι το αίτιο της αποχώρησης δεν έχει να κάνει με τη διαδικασία εκλογής αλλά με το αποτέλεσμα. Όλο αυτό μοιάζει με άρνηση αποδοχής της ήττας τους. Οριστική εκτίμηση για το εγχείρημα των 11 θα έχουμε στην επόμενη εκλογική διαδικασία κάθε είδους. Δεν θα πάει καλά το εγχείρημα των 11».
Για την επιστολική ψήφο η κ. Τζάκρη εκτίμησε ότι «είναι άλλη μία υποκριτική πράξη του κ. Μητσοτάκη που φοβάται τις ευρωεκλογές».