Υπό διάλυση η υποδομή και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Πάτρας-Ποιες είναι οι τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω του χθεσινού ατυχήματος

Τροποποιήσεις των δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Πάτρας ισχύουν σήμερα και έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές στη γραμμή, που έχουν προκληθεί μετά τον χθεσινό εκτροχιασμό συρμού.

Πιο συγκεκριμένα το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ του Σταθμού του ΟΣΕ στην Πλατεία Τριών Συμμάχων έως τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα έχει αποκλειστεί από την κυκλοφορία, λόγω των εργασιών που εκτελούνται μετά την απομάκρυνση του συρμού που εκτροχιάστηκε. Κατά συνέπεια τα δρομολόγια από το Ρίο σταματούν στην Τριών Συμμάχων και επιστρέφουν, ενώ τα δρομολόγια προς Κάτω Αχαΐα ξεκινούν από τον Σταθμό του Αγίου Ανδρέα

Στο μεταξύ όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ethnos.gr υπό διάλυση είναι η υποδομή και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Πάτρας καθώς οι γραμμές θα έπρεπε σε πολλά σημεία να έχουν αντικατασταθεί πλήρως εδώ και καιρό, αλλά η συγκεκριμένη εργολαβία ακόμα ...αναμένεται.

Τα ξύλα που υποστηρίζουν τη γραμμή είναι «σάπια», όπως λένε οι τεχνίτες, αποτελώντας ένα διαρκή κίνδυνο για τους διερχόμενους συρμούς. Απόδειξη της οριακής κατάστασης της υποδομής είναι ότι μεταξύ Ρίου και Αγίου Ανδρέα οι συρμοί του Προαστιακού αναγκάζονται να ρίχνουν την ταχύτητά τους ακόμα και στα ...6 ή τα 10 χιλιόμετρα την ώρα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Από το υπόμνημα 1036 που λαμβάνουν οι μηχανοδηγοί και αποτελεί ουσιαστικά το δελτίο βραδυποριών, προκύπτει ότι την Τετάρτη, ημέρα που σημειώθηκε ο μερικός εκτροχιασμός του συρμού του Προαστιακού, οι οδηγίες ανέφεραν ταχύτητες από 6 έως 55 χιλιόμετρα την ώρα στα περισσότερα και μόνο σε λίγα τμήματα ταχύτητες 60 και 65 χιλιομέτρων. Πρακτικά βραδυπορίες σε όλο το μήκος της γραμμής, η οποία ουσιαστικά θεωρείται ακατάλληλη για την ανάπτυξη κανονικών ταχυτήτων.

Στις παρατηρήσεις αναφέρονταν ως προβλήματα η κατάσταση της γραμμής, τα κλειδιά, η κατάσταση των καμπυλών και των αλλαγών, η κατάσταση γέφυρας και η ύπαρξη ισόπεδης διάβασης.

Παρά τις χαμηλές ταχύτητες όμως ο χθεσινός εκτροχιασμός στη διασταύρωση της Γούναρη με την Όθωνος Αμαλίας δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί. Αν και δεν προκάλεσε τραυματισμούς μεταξύ των 72 επιβατών που μετακινούνταν με τον συγκεκριμένο συρμό εκείνη την ώρα, κατέδειξε την κατάρρευση του δικτύου, ακόμα και στις ελάχιστες περιοχές, στις οποίες εκτελείται και αυτό το λιγοστό σιδηροδρομικό έργο στη χώρα μας.

«Τι συντήρηση να κάνεις σε ξύλα που έχουν σαπίσει;»

Όπως έγραψε το «Έθνος» από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος, οι ενδείξεις έδειχναν εξαρχής ότι το συμβάν πιθανότατα αποδίδεται στην κακή κατάσταση της υποδομής. Σιδηροδρομικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι η συντήρηση στο τμήμα αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατη, καθώς αυτή απαιτεί συνολική ανάταξη δεδομένου ότι τα ξύλα στήριξής της είναι πλέον εντελώς «σάπια» αποτελώντας ένα διαρκή κίνδυνο: «Συντηρήσεις γίνονται, αλλά τι συντήρηση να κάνεις σε ξύλα που έχουν σαπίσει; Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό και χρόνο με το χρόνο εντείνεται λόγω της θάλασσας. Δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Τα τρένα σχεδόν μπαίνουν 15 πόντους μέσα στο έδαφος όταν περνούν από συγκεκριμένα τμήματα της γραμμής. Στην κυριολεξία βουλιάζει η γραμμή, γι΄αυτό και τα τρένα κινούνται με τόσο χαμηλές ταχύτητες», λέει στο «Έθνος» ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων του Σωματείου ΟΣΕ, Παντελής Μπαριανός.

Και συνεχίζει: «Ακούμε εδώ και ένα χρόνο ότι έχει εγκριθεί κονδύλι για το τμήμα μεταξύ Ρίου και Αγίου Ανδρέα, αλλά ακόμα δεν το έχουν πάρει και εργολαβία δεν έχουμε δει», καταλήγει.

Παρόμοια είναι η ενημέρωση που έχουν και οι μηχανοδηγοί, οι οποίοι πλέον γνωρίζουν καλά την επικινδυνότητα του σημείου: «Από τον περασμένο Ιούνιο έχουμε ενημερώσει ότι η κατάσταση της υποδομής είναι τραγική και ότι η Πάτρα έχει μεγάλο πρόβλημα. Για αυτό το λόγο έχουν μειωθεί δραματικά οι ταχύτητες των συρμών και έχουν αυξηθεί πολύ οι χρόνοι των διαδρομών με αποτέλεσμα οι μηχανοδηγοί να γινόμαστε διαρκώς αποδέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών από το επιβατικό κοινό. Ο εκτροχιασμός όμως της Τετάρτης έδειξε πως και οι βραδυπορίες δεν είναι λύση. Και με τις χαμηλές ταχύτητες υπάρχουν φορές που μπορεί να προκύψει εκτροχιασμός, καθώς όπως φαίνεται σε εκείνο το σημείο έχει υποστεί μια μορφή στρέβλωσης - καθίζησης η γραμμή. Ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει συμβάν. Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα λόγω χαμηλής ταχύτητας», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ), Γιώργος Μανώλης. Ο ίδιος προσθέτει ότι τον περασμένο Ιούνιο είχαν λάβει τη διαβεβαίωση του διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ ότι θα βγει εργολαβία για την πλήρη ανάταξη της γραμμής: «Κοντεύουμε να φτάσουμε όμως στον Δεκέμβριο και δεν έχει γίνει τίποτα».

Την ήδη κακή κατάσταση φαίνεται να ναρκοθετεί περαιτέρω και το ζήτημα της υπογειοποίησης της γραμμής στην Πάτρα, έργο το οποίο βαλτώνει και ακόμα αναζητείται χρηματοδότηση χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ δύσκολη αποδείχτηκε και η επιχείρηση απομάκρυνσης των εκτροχιασμένων βαγονιών. Έως αργά το απόγευμα δεν είχε καταστεί δυνατό να απομακρυνθεί το δεύτερο βαγόνι από τα συνεργεία του ΟΣΕ ώστε να απελευθερωθεί η γραμμή. Ως εκ τουτου, η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια της γραμμής Ρίο - Άγιος Ανδρέας - Ρίο, ξεκινώντας από το 12308 και ώρα αναχώρησης 15.08, στο τμήμα Πάτρα - Άγιος Ανδρέας - Πάτρα θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία μέχρι νεωτέρας.

Αυτά δεν είναι όμως τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σιδηρόδρομος στην περιοχή. Το περασμένο καλοκαίρι είχαν διακοπεί για ένα μήνα συνολικά 24 δρομολόγια στον νότιο κλάδο της γραμμής (Άγιος Ανδρέας - Καμίνια - Κάτω Αχαΐα και Κάτω Αχαΐα - Καμίνια - Αγιος Ανδρέας) και οι συρμοί είχαν υποκατασταθεί από λεωφορεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train έπρεπε να γίνουν ενέργειες με σκοπό την καθαίρεση του Μηχανοστασίου στο αμαξοστάσιο του Αγίου Διονυσίου και την εν συνεχεία κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα εξασφαλίσει σε μακροχρόνια βάση την απρόσκοπτη συντήρηση του Τροχαίου Υλικού που εξυπηρετεί τον προαστιακό της ευρύτερης περιοχής της Αχαϊκής πρωτεύουσας, όπως ανέφερε η εταιρία.

 

πηγή: ethnos

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ