Γαλλικό «κανίς»

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

 

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Είναι μια καταστροφή για την ανθρωπότητα». Με αυτά τα λόγια, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε πριν από λίγες ημέρες την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διοργάνωσε στο Παρίσι ανθρωπιστική Διάσκεψη με τη συμμετοχή 50 ηγετών, για να κινητοποιήσει δωρητές και να συντονίσει μια ουσιαστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό.

Μια συνάντηση που οργανώθηκε βιαστικά και η οποία διήρκεσε λίγες ώρες, αλλά δίχως να αποφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα στο βασικό θέμα: Να υπάρξει, δηλαδή, κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει το μακελειό.

Άλλωστε από τη διάσκεψη του Παρισιού έλλειπαν οι δυο βασικοί παίκτες που είναι οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο : το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ισραηλινοί θα τερματίσουν τη στρατιωτική τους δράση όταν επιτύχουν τους στόχους τους –αν όχι την εξάλειψη, τουλάχιστον την εξουδετέρωση της Χαμάς. Ή εναλλακτικά, όταν η Ουάσιγκτον ασκήσει πολύ ισχυρή πίεση στο Ισραήλ.

Για να μην γελιόμαστε : Ούτε ο Μακρόν ούτε η Ευρώπη συνολικά έχουν τη δύναμη να το πετύχουν. Ακόμη κι αν το ήθελαν!

Το κίνητρο του Μακρόν άλλωστε οργανώνοντας τη διάσκεψη, ήταν περισσότερο να εξισορροπηθεί η γαλλική θέση που, για ορισμένους Γάλλους διπλωμάτες έχει δώσει την αίσθηση από τις 7 Οκτωβρίου ότι είναι υπερβολικά ευθυγραμμισμένη με αυτή του Ισραήλ, όπως γράφει Le Monde.

« Η γαλλική διπλωματία αναστατώθηκε από τις επιλογές του Εμανουέλ Μακρόν για τη Μέση Ανατολή», τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Η θέση που υιοθέτησε ο αρχηγός του κράτους για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μερικές φορές χωρίς συνεννόηση με το Quai d’Orsay (υπουργείο Εξωτερικών), προκαλεί ανησυχία στις τάξεις του υπουργείου…Δεκάδες διπλωμάτες ανησυχούν για την ανεπιφύλακτη υποστήριξη του Μακρόν προς το Ισραήλ. Φοβούνται έναν βαθύ αντίκτυπο στην εικόνα και την ασφάλεια της Γαλλίας τα επόμενα χρόνια και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός», τονίζει η Le Monde.

Όσο για την Ευρώπη;  Παραμένει απλώς ένας γεωγραφικός χώρος με αβέβαια όρια, που βρίσκεται κάτω από την πολιτική, ιδεολογική και στρατιωτική ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αυτόνομος ρόλος της Ευρώπης είναι σήμερα μια ουτοπία. Το είχε πρωτοπεί το 1917 ο Αμερικανός Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου: «Η Αγγλία και η Γαλλία δεν έχουν καθόλου τις ίδιες απόψεις για την ειρήνη με εμάς. Όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα μπορούμε να τους αναγκάσουμε να ακολουθήσουν τον τρόπο σκέψης μας, γιατί τότε, μεταξύ άλλων, θα είναι στα χέρια μας και οικονομικά».

Να γιατί μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτή η διάσκεψη του Παρισιού θα ξεχαστεί γρήγορα και δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το γαλλικό κανίς δεν έχει τη δύναμη να βρυχάται…

https://www.naftemporiki.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ