Λαβρόφ και Μετβέντεφ «βλέπουν» τώρα περιφερειακό ή ακόμα και πυρηνικό πόλεμο από την ανάφλεξη στη Γάζα

Τον κίνδυνο να μετατραπεί ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ σε περιφερειακή σύγκρουση, υπογράμμισε σε δηλώσεις του από τη Βόρειο Κορέα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ σε πιο δραματικούς τόνους και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μετβέντεφ, προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό ή ακόμα και σε έναν παγκόσμιο πόλεμο!

Σε δηλώσεις του από την Πιονγιάνγκ, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη -σε συνέχεια της συνόδου κορυφής τον περασμένο μήνα στη ρωσική Άπω Ανατολή μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν- ο Λαβρόφ ύψωσε ασπίδα προστασίας και για τον έτερο σύμμαχο της Μόσχας, το Ιράν, λέγοντας ότι οι απόπειρες να κατηγορηθεί η Τεχεράνη για την κρίση στη Γάζα συνιστούν πρόκληση. Και μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε η ανάφλεξη στη Γάζα να μην κλιμακωθεί περαιτέρω.

«Πόλεμος 100 ετών ή σύντομος πυρηνικός»

Σε άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα Ιzvestia, o πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μετβέντεφ, χαρακτήρισε τη σφαγή στο νοσοκομείο στη Γάζα «βάρβαρη πράξη που απαιτεί σθεναρή καταδίκη», εκτιμώντας όμως παράλληλα πως είναι προφανές ότι αυτή η επίθεση δεν θα είναι η τελευταία στα όσα τρομερά συμβαίνουν στην περιοχή.

Αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν επιλυθεί με σωστό και δίκαιο τρόπο, προειδοποίησε, ο πόλεμος αυτός θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν πόλεμο 100 ετών ή ακόμα και σε έναν σύντομο πυρηνικό πόλεμο. «Ο μόνος τρόπος για να λυθεί οριστικά το ζήτημα είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με την εφαρμογή όλων των θεμελιωδών πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν από το 1947», σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συντηρήσει καμία ελπίδα, σημειώνει στο άρθρο του ο Μετβέντεφ και συνεχίζει για τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση:

«Ελάχιστοι άνθρωποι ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή για το Παλαιστινιακό, επιδιώκοντας μόνο στρατιωτικούς στόχους. Η εναλλακτική, ωστόσο, είναι σημαντικά χειρότερη: ένας πόλεμος που θα διαρκέσει άλλα εκατό χρόνια. Ή ακόμα χειρότερα: μια σύντομη σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων από περιφερειακές δυνάμεις με προοπτική επέμβασης μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων».

ereportaz.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ