Είναι γεγονός ότι η ενωμένη αντιπολίτευση έχει εγγενή αδυναμία άρθρωσης πειστικού αντιπολιτευτικού λόγου, κύρια γιατί το οφθαλμοφανές έργο, η φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική και η χρηστή κι έντιμη οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Αρχής της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο, αν συνυπολογίσει μάλιστα κανείς και τις συνθήκες μέσα στις οποίες υλοποιήθηκαν όλα αυτά (κρατική υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού, πανδημία, ενεργειακή κρίση).
Επιπρόσθετα, η ενωμένη αντιπολίτευση, ούσα υπηρετικό πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών συμφερόντων και διαχρονικός αβανταδόρος των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, δεν έχει ούτε τη θέληση, ούτε το σθένος να αντιπαρατεθεί και να διεκδικήσει όσα αξίζει και δικαιούται η πόλη μας.
Δεν είναι τυχαία τα παρακάτω κοινά χαρακτηριστικά των τριών δημοτικών παρατάξεων, που απέμειναν μετά τις ανακατατάξεις που προκάλεσε ο νέος εκλογικός νόμος:
- Δεν βγάζουν άχνα για το σημαντικότερο πρόβλημα των Δήμων, που είναι η υποχρηματοδότηση από το κράτος. Ο Δήμος Πατρέων συγκεκριμένα, από τα 90 περίπου εκατομμύρια που του αναλογούν ετησίως, βάσει νόμου από την κεντρική φορολογία του ελληνικού λαού, παίρνει μόνο τα 25 εκ. ευρώ και συνεπώς το κράτος έχει κλέψει από το ταμείο του Δήμου μας συνολικά από το 2010 περί τα 845 εκ. ευρώ.
- Δεν βγάζουν άχνα για τη μετακύληση αρμοδιοτήτων από το κράτος στους Δήμους χωρίς τη χρηματοδότησή τους ή υποχρηματοδοτώντας τες.
- Αντί να διεκδικούν από το κράτος όσα μας κλέβει, καθώς και τη χρηματοδότηση των «ορφανών» νέων αρμοδιοτήτων, ψελλίζουν γενικόλογα ότι υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης (που δήθεν δεν αξιοποιεί η Δημοτική Αρχή από ιδεοληψία), φτάνοντας στον πάτο του βαρελιού όταν ανερυθρίαστα λένε το σαθρό, ότι ο Δήμος πρέπει και μπορεί να βγει στο διακόνι για χορηγίες από ιδιώτες.
- Στο μυαλό τους έχουν, μεταξύ άλλων και τη δραστική αύξηση των δημοτικών τελών και τη διεύρυνση της ανταποδοτικής λειτουργίας της πόλης (πάρκινγκ, εμπορευματοποίηση αθλητισμού και πολιτισμού κ.ο.κ.), για να καλύψουν το έλλειμμα της κρατικής χρηματοδότησης.
Ειδικότερα στον τομέα του αθλητισμού, η δυσκολία άρθρωσης σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου επιτείνεται και από το γεγονός ότι για διάφορους λόγους, που δεν είναι της παρούσας στιγμής να αναλυθούν, η αντιπολίτευση αδυνατεί ολοφάνερα να εντρυφήσει στη μελέτη των πραγματικών αναγκών της πόλης, με αποτέλεσμα να επιδίδεται στη σύνταξη εκθέσεων ιδεών, τις οποίες εκλαμβάνει και προβάλλει στην καλύτερη περίπτωση αφελώς, ως προγράμματα αθλητικής ανάπτυξης.
Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε αυτές τις εκθέσεις ιδεών θα διαπιστώσει ότι οι υποτιθέμενες προτάσεις:
- Παραβιάζουν ανοικτές θύρες, αφού θέτουν στόχους που ήδη έχουν επιτευχθεί. Μιλάνε για μεγιστοποίηση των ετήσιων αθλητικών γεγονότων, με βάση τα γενικότερα αντικειμενικά δεδομένα (αθλητικές υλικοτεχνικές υποδομές, μηδενική κρατική χρηματοδότηση, έλλειψη διεθνούς αεροδρομίου, έλλειψη ξενοδοχειακών υποδομών) και παριστάνουν «τον Κινέζο» όταν σύμφωνα με μελέτη των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, καταγράφεται το 2023 αύξηση κατά 127% από το 2015, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να προσεγγίσει το 150%. Μιλάνε επίσης για κακή κατάσταση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, σε πείσμα του κοινού δημοσίου αισθήματος και των δεκάδων επαίνων που έχουν αποσπάσει από φορείς και προσωπικότητες του αθλητισμού.
- Είναι αποσπασματικές, χωρίς να εδράζονται σε μια οποιαδήποτε συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτική αντίληψη και φιλοσοφία και χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψη τους την ιστορική παράδοση, τα δημογραφικά, χωροταξικά, κυκλοφοριακά, κλιματολογικά και μορφολογικά δεδομένα της πόλης, μέχρι τέτοιου σημείου που να επισύρουν συνειρμικά το γνωστό «ότι του φανεί του Λωλοστεφανή».
- Αλλοτριώνουν τον αθλητισμό από τον τεράστιο πολύπλευρο κοινωνικό του χαρακτήρα, αποκόβοντάς τον από τις πρωτογενείς λειτουργίες του, που είναι η κοινωνικοποίηση, η διαπαιδαγώγηση, η κινητική ανάπτυξη, η βιολογική οχύρωση, η προάσπιση της συνολικής υγείας και η ενεργητική ψυχαγωγία, προβάλλοντας μονόπλευρα τη δευτερογενή λειτουργία του ως τουριστικό εργαλείο.
- Προσπαθούν μάταια, προκαλώντας τον γέλωτα, να κρύψουν τον ελέφαντα πίσω από ένα ποντίκι. Αποσιωπούν τα πάρα πολλά έργα που έχουν γίνει, προβάλλοντας ό,τι δεν έχει γίνει ακόμη, αποκρύπτοντας τις αντικειμενικές αιτίες και το γεγονός ότι μια σειρά έργα είναι ώριμα και περιμένουν τη χρηματοδότηση τους.
Όταν η Πάτρα έχει γίνει ήδη δημοφιλής αθλητικός προορισμός για αγώνες και προετοιμασία αθλητών. Όταν έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τα ετήσια μικρά και μεγάλα τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνται στην πόλη μας. Όταν ο Δήμος διοργανώνει τον διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος», το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της Δυτικής Ελλάδας και από τα μεγαλύτερα της χώρας και των Βαλκανίων, χωρίς να εμπορευματοποιεί και να εκχυδαΐζει με χορηγούς τον αθλητισμό. Όταν έχουν εκσυγχρονιστεί και αναβαθμιστεί οι μεγάλες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, όταν υπάρχει μια πρωτοφανής διαρκής ροή κατασκευής νέων σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, μοιάζει να προσπαθεί η ενωμένη αντιπολίτευση να παίξει με ξεφούσκωτη μπάλα, που τα απαιτεί όλα σε περίοδο ισχνών αγελάδων, τη στιγμή που η ίδια, έχοντας τα κλειδιά της πόλης επί παχέων αγελάδων, πέρασε ως λαίλαπα καταστρέφοντας τα πάντα.
Προτείνουμε, λοιπόν, στην ενωμένη αντιπολίτευση να πάει να παίξει με την ξεφούσκωτη μπάλα της στο ιστορικό γήπεδο των Προσφυγικών που δεν έφτιαξε ποτέ και το οποίο φτιάχτηκε με την καθοριστική συμβολή της Δημοτικής Αρχής της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως επίσης στο κολυμβητήριο της Αγυιάς που χάσκει ακόμη στην είσοδο της πόλης, στα κλειστά βοηθητικά του Τόφαλος, στο Καυταντζόγλειο, στο ΟΑΚΑ, στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο των Τρικάλων κ.ο.κ., που είναι την ευθύνη της Κυβέρνησης και είναι ακόμα είτε κατεστραμμένα είτε παρατημένα.
*Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος