Σεισμός στο Μαρόκο: 820 οι νεκροί, σκάβουν με γυμνά χέρια για επιζώντες (ΦΩΤΟ &ΒΙΝΤΕΟ)

Απεγνωσμένη αναζήτηση επιζώντων βρίσκεται σε εξέλιξη

Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων δίνουν οι διασώστες στο Μαρακές και άλλες μεγάλες πόλεις του Μαρόκου, μετά από των σεισμό των 7,2 Ρίχτερ (6.8 σύμφωνα με άλλες μετρήσεις) που άφησε πίσω του τουλάχιστον 820 νεκρούς

Μια απεγνωσμένη αναζήτηση επιζώντων βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα το πρωί μετά τον μεγαλύτερο σεισμό του Μαρόκου εδώ και 120 χρόνια που «χτύπησε» νότια του Μαρακές. Δραματικά πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης να υψώνεται στο Μαρακές - μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και εξαιρετικά δημοφιλής τουριστική πόλη - καθώς τα κτήρια κατέρρευσαν και οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους.

Ο σεισμός που είχε επίκεντρο τα βουνά του Άτλαντα και προκάλεσε δονήσεις μέχρι την Πορτογαλία, αφάνισε ολόκληρες οικογένειες καθώς μάρτυρες περιγράφουν ότι άκουσαν «σπαρακτικές κραυγές και κλάματα» και βλέποντας αναστατωμένους συγγενείς να αναζητούν μανιωδώς με γυμνά χέρια για τους αγαπημένους τους κάτω από τα συντρίμμια.

f5kwhtrbgaaulnc.jpg

Βρετανοί τουρίστες που έχουν κολλήσει στο Μαρακές είπαν στην MailOnline πώς γλίτωσαν από τον «τρομακτικό» σεισμό και περιέγραψαν ότι κρύφτηκαν κάτω από τραπέζια και κοιμήθηκαν στο πάτωμα έξω από τα ξενοδοχεία τους.

Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης βρίσκονται «σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα» και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες και ημέρες. Πολλά από τα θύματα βρίσκονται στην περιοχή νότια του Μαρακές, σε απόκρημνη ορεινή ύπαιθρο με μικρά αγροτικά χωριά.

Το υπουργείο έγραψε ότι οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν εκτός πόλεων και κωμοπόλεων και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά, επειδή τα αγροτικά κτίρια δεν αντέχουν τέτοιους σεισμούς.

 

 

Βίντεο δείχνουν κτήρια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια και σκόνη, καθώς και τμήματα των διάσημων κόκκινων τειχών που περιβάλλουν την παλιά πόλη στο Μαρακές κατεστραμμένα. Άλλα πλάνα δείχνουν ότι οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους ντόπιους να βοηθούν στην προσπάθεια απελευθέρωσης των παγιδευμένων χρησιμοποιώντας γυμνά χέρια.

Θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία σε ορεινά χωριά και άλλους μικρότερους οικισμούς εκτός των πόλεων του Μαρόκου, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική έκταση της ζημιάς και των ανθρώπων που τραυματίστηκαν παραμένουν άγνωστα.

Το υπουργείο Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, λέγοντας στην τηλεοπτική του δήλωση σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ότι ο σεισμός έπληξε τις επαρχίες Αλ Χάουζ, Ουαρζαζάτε, Μαρακές, Αζιλάλ, Τσιχαούα και Ταρουντάντ. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς θα βρίσκονται σε δύσκολα προσβάσιμους οικισμούς εκτός των πόλεων.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έμειναν έξω στους δρόμους ανησυχώντας για πιθανούς μετασεισμούς. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο σεισμός είχε προκαταρκτικό μέγεθος 6,8 Ρίχτερ όταν χτύπησε λίγο μετά τις 22:00, με δόνηση που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα.

Το Εθνικό Δίκτυο Σεισμικής Παρακολούθησης και Συναγερμού του Μαρόκου το μέτρησε στους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το αμερικανικό πρακτορείο ανέφερε ότι ένας μετασεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών σημειώθηκε 19 λεπτά αργότερα..

 

 

Στην πόλη Αλ-Χάουζ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια οικογένεια εγκλωβίστηκε στα ερείπια μετά την κατάρρευση του σπιτιού της, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στις παράκτιες πόλεις του Ραμπάτ, της πρωτεύουσας. στην Καζαμπλάνκα, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και την τουριστική πόλη σέρφερ Εσσαουίρα.

«Δεν υπάρχει μεγάλη ζημιά, περισσότερο πανικός», είπε ένας κάτοικος της Εσαουίρα. «Ακούσαμε κραυγές την ώρα του σεισμού. «Ο κόσμος είναι στις πλατείες, στα καφενεία, προτιμά να κοιμάται έξω. Κομμάτια από προσόψεις έχουν πέσει ».

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Πορτογαλία και την Αλγερία, σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας και την Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Αλγερίας, που επιβλέπει την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.

Οι άνθρωποι στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, περίπου 350 χλμ. βόρεια του Ιγκίλ, και στην παραλιακή πόλη Ιμσουάν, περίπου 180 χλμ δυτικά της, εγκατέλειψαν επίσης τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν ισχυρότερο σεισμό, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters.

gicavizd65nixeef32j2nfdclm.jpg

Στην Καζαμπλάνκα, περίπου 250 χιλιόμετρα βόρεια του Ιγκίλ, οι άνθρωποι που πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους ήταν πολύ φοβισμένοι για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Αισθανθήκαμε μια πολύ βίαιη δόνηση και συνειδητοποίησα ότι ήταν ένας σεισμός», είπε ο Abdelhak El Amrani, ένας 33χρονος στο Μαρακές, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω τηλεφώνου.

«Μπορούσα να δω κτίρια να κινούνται. Δεν έχουμε απαραίτητα τα αντανακλαστικά για τέτοιου είδους καταστάσεις.

«Τότε βγήκα έξω και ήταν πολύς κόσμος εκεί. Οι άνθρωποι ήταν όλοι σε σοκ και πανικό. Τα παιδιά έκλαιγαν και οι γονείς ήταν στενοχωρημένοι ». Είπε ότι τα δίκτυα ρεύματος και τηλεφώνου έσβησαν για 10 λεπτά, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε.

Είπε ότι όλοι έμεναν στο ύπαιθρο, από φόβο μετασεισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νοσοκομεία στο Μαρακές είδαν «μαζική εισροή» τραυματιών.

Ο πιο θανατηφόρος σεισμός των τελευταίων ετών

Ο σεισμός της Παρασκευής (8/9) είναι ο πιο θανατηφόρος που έχει υποστεί το Μαρόκο από τον σεισμό στην Αλ Χοκέιμα το 2004. Συνέβη τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου κοντά στην παραλιακή πόλη της Μεσογείου.

Είχε μέγεθος, 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά και πάλι σκότωσε περισσότερους από 600 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 900. Έως και 15.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Ο πιο φονικός και καταστροφικός σεισμός στην ιστορία του Μαρόκου σημειώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1960.

w09-601501144741.jpg

Συνέβη κοντά στην πόλη Αγκαντίρ στη δυτική ακτή της χώρας, σκοτώνοντας περισσότερους από 12.000 ανθρώπους και αφήνοντας τουλάχιστον 35.000 άστεγους. Είχε σχετικά μέτριο μέγεθος 5,8 βαθμών, αλλά το μικρό του βάθος, η εγγύτητα στο Αγκαντίρ και η ποιότητα κατασκευής κτηρίων στην πόλη έκαναν τον αντίκτυπό του καταστροφικό.

Ο σεισμός προώθησε αλλαγές στους κατασκευαστικούς κανόνες του Μαρόκου, αλλά πολλά κτήρια - ειδικά αγροτικά σπίτια όπως αυτά που επλήγησαν περισσότερο το βράδυ της Παρασκευής - δεν είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν τέτοιους σεισμούς.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης