Συμμετείχα πρόσφατα, ως δημοσιογράφος και (θέλω να πιστεύω) ενεργός πολίτης, στο πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που διοργάνωσε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών μας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Θέμα η Δικαιωματική Προσέγγιση της Αναπηρίας στα ΜΜΕ. Τα συμπεράσματα που έβγαλα πολύ χρήσιμα και σημαντικά.
Ο τρόπος που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τα Άτομα με Αναπηρία και τους χρονίως πάσχοντες συμπολίτες μας, με απασχολούσε και με απασχολεί χρόνια τώρα.
Μέσα από τη δουλειά μου είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκατοντάδες φορές με ΑμεΑ καθώς κι εκπροσώπους τους. Δυστυχώς φοβάμαι ότι ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα και στην Αχαΐα κυνηγάμε το αυτονόητο.
Γιατί μόνο ως αυτονόητο βλέπω εγώ το να έχουν οι ανάπηροι συμπολίτες μας ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, στη διασκέδαση, στις παραλίες, στους χώρους όπου παράγεται πολιτισμός.
Μόνο ως αυτονόητο βλέπω εγώ το να μπορεί ένα μικρό παιδί να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του στο σχολείο, όπως ακριβώς όλοι οι άλλοι συμμαθητές του. Κι όμως όταν πέρυσι τέτοια εποχή αναδεικνύαμε από το Κόκκινο Πάτρας 107,7 την σχετική περίπτωση του Χρηστάκου, λοιδορηθήκαμε, ακούσαμε σειρά ψεμάτων και υβριστήκαμε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας.
Αυτονόητο όμως θεωρώ εγώ και τον σεβασμό μιας σειράς απλών καθημερινών θεμάτων από τις θέσεις παρκινγκ για ΑμεΑ μέχρι τα εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε όλοι ν’ αποκτήσουμε την απαιτούμενη παιδεία σεβασμού και συμπερίληψης.
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για τον Δήμο και την Περιφέρεια. Από την πλευρά μου σε ότι με αφορά θα μεταφέρω στον επικεφαλής της παράταξής μας, Κώστα Καρπέτα (αν και είμαι σίγουρος ότι τα γνωρίζει) όλα εκείνα που πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα ώστε να επέλθει η κανονικότητα στη ζωή όλων μας χωρίς διακρίσεις.
Όσον αφορά τώρα το σινάφι μας, την δημοσιογραφία να κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μας έδωσαν οι ομιλητές του σεμιναρίου, συμβουλές που νομίζω θα φανούν χρήσιμες σε κάθε απλό πολίτη:
• Χρησιμοποιούμε την σωστή γλώσσα και ορολογία όπως: Άτομα με αναπηρία, χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου, άτομα με ψυχική αναπηρία κτλ. Όχι ξεπερασμένες κι επικίνδυνες εκφράσεις όπως: Άτομα με ειδικές ανάγκες ή ικανότητες, καθηλωμένος/η σε αναπηρικό αμαξίδιο, συναισθηματικά διαταραγμένος κτλ.
• Αναδεικνύουμε τα εμπόδια που δυσκολεύουν την πρόσβαση των ΑμεΑ και ατόμων με χρόνιες παθήσεις σε όλες τις σφαίρες της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής.
• Αποφεύγουμε να παρουσιάζουμε ΑμεΑ είτε ως άτομα ανήμπορα είτε ως αφανείς ήρωες της καθημερινής ζωής.
• Μεταδίδουμε την ιδέα ότι μπορεί ένα ΑμεΑ να υφίσταται περιορισμούς αλλά αυτό δεν σημαίνει έλλειψη ικανοτήτων για ενεργό συμμετοχή.
• Προβάλουμε ΑμεΑ ως άτομα καθημερινά που έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους και συμμετέχουν ενεργά στη ζωή και στη διαμόρφωση της κοινωνίας.
• Κάνουμε την ύπαρξη των ΑμεΑ ορατή
• Αναδεικνύουμε περιστατικά άνισης μεταχείρισης
• Προβάλουμε την ανάγκη διάθεσης περισσότερων πόρων για συμπεριληπτικά και προσβάσιμα περιβάλλοντα.
Μαζί Αλλάζουμε, ΜΠΟΡΟΥΜΕ αρκεί να το πιστέψουμε.
Θάνος Χριστακόπουλος, είναι δημοσιογράφος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας με τον συνδυασμό του Κώστα Καρπέτα, «Μαζί Αλλάζουμε»,