Η Ολλανδία επιστρέφει στη Σρι Λάνκα θησαυρούς της αποικιοκρατικής εποχής

Φυλάσσονται στο μουσείο Ρέικσμουζεουμ στο 'Άμστερνταμ

Η Ολλανδία επέστρεψε σήμερα στη Σρι Λάνκα τους τίτλους ιδιοκτησίας έξι θησαυρών της αποικιοκρατικής εποχής, συμπεριλαμβανομένου ενός μπρούτζινου κανονιού του 18ου αιώνα καλυμμένο με χρυσό και ασήμι, και διακοσμημένο με ρουμπίνια, που σήμερα φυλάσσονται στο μουσείο Ρέικσμουζεουμ στο 'Άμστερνταμ.

Κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού της Σρι Λάνκα στο Κολόμπο, η υφυπουργός Πολιτισμού της Ολλανδίας, Γκουνάι Ουσλού, υπέγραψε τα έγγραφα που πιστοποιούν την ιδιοκτησία της Σρι Λάνκα επί των αντικειμένων, δήλωσαν αξιωματούχοι της νησιωτικής χώρας.

Το Εθνικό Μουσείο της Σρι Λάνκα σε αντάλλαγμα παραχώρησε στο ολλανδικό εθνικό μουσείο Ρέικσμουζεουμ το δικαίωμα να κρατήσει τους θησαυρούς μέχρι να μεταφερθούν στο Κολόμπο τον Δεκέμβριο.

Η πρώτη παρτίδα που μεταφέρθηκε στη Σρι Λάνκα περιλαμβάνει το κανόνι Λέουκε, που λέγεται ότι ήταν δώρο από έναν αριστοκράτη της Σρι Λάνκα, τον Λέουκε Ντισάβα, στον βασιλιά του Καντί γύρω στο 1745-46. Αυτό το υπέροχα κατασκευασμένο κανόνι κατασχέθηκε από Ολλανδούς στρατιώτες το 1765.

Αφού εκτέθηκε στην Ολλανδία, το κανόνι κατέληξε τελικά στο Ρέικσμουζεουμ.

Τα άλλα αντικείμενα, δύο χρυσά και ασημένια ξίφη, δύο όπλα και ένα μαχαίρι, χρονολογούνται από την περίοδο της ολλανδικής αποικιοκρατίας, από το 1658 έως το 1796.

Η απόφαση να επιστραφούν αντικείμενα της αποικιακής εποχής στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία ακολουθεί συστάσεις μιας επιτροπής που ορίστηκε από την ολλανδική κυβέρνηση για να διεξαγάγει έρευνα για θησαυρούς που αποκτήθηκαν παράνομα από την Ολλανδία την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η επιτροπή ιδρύθηκε αφού η Ινδονησία, πρώην ολλανδική αποικία, ζήτησε να ανακτήσει έργα τέχνης και συλλογές φυσικής ιστορίας.

Η Σρι Λάνκα ζήτησε επίσης την επιστροφή θησαυρών από την Ολλανδία.

Το νησί τελούσε υπό πορτογαλική κυριαρχία από το 1505 έως το 1658, πριν περιέλθει σε ολλανδικό έλεγχο, και στη συνέχεια στη Βρετανική Αυτοκρατορία πριν από την ανεξαρτησία του το 1948.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης