Μετά την ασπαρτάμη, «καμπανάκι» ΠΟΥ και για την αλόη βέρα ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία»

Γιατί μπήκε στη λίστα του ΠΟΥ

Μετά τον συναγερμό που σήμανε η διαφαινόμενη ένταξη της ασπαρτάμης στη λίστα του ΠΟΥ με τις καρκινογόνες ουσίες, η αλόη βέρα, που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, ενδέχεται να χαρακτηριστεί ως «πιθανά καρκινογόνος για τον άνθρωπο».

Όπως εξηγεί δημοσίευμα του BBC, η λίστα περιλαμβάνει 94 ουσίες που χαρακτηρίζονται ως «πιθανώς καρκινογόνα» και είναι γνωστά ως Ομάδα 2Β. Κάποια από τα στοιχεία της λίστας δεν προκαλούν και μεγάλη έκπληξη, όπως η βενζίνη ή η μόλυνση από τον ιό HIV τύπου 2 αλλά και ουσίες που μοιάζουν «αθώες» όπως η αλόη βέρα αλλά και παραδοσιακά ασιατικά λαχανικά τουρσί.

Τι μπαίνει στη λίστα του ΠΟΥ και πώς χωρίζονται τα στοιχεία ανά ομάδα

Ο κατάλογος των πιθανών καρκινογόνων ουσιών του ΠΟΥ καταρτίζεται από τον ερευνητικό του βραχίονα για τον καρκίνο, τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Λαμβάνοντας υπόψιν επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα και άλλα σχετικά δεδομένα, όπως οι πιθανοί μηχανισμοί καρκινογένεσης, τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις ομάδες.

Ομάδα 1: καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και ιονίζουσα ακτινοβολία.
Ομάδα 2Α: πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, την εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ομάδα 2Β: πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Σύντομα θα συμπεριληφθεί η ασπαρτάμη.
Ομάδα 3: δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένειά του στον άνθρωπο (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα). Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικών, εμφυτεύματα σιλικόνης και βαφές μαλλιών.

Για την ομάδα 2Β (στην οποία ανήκει η ασπαρτάμη), είναι απαραίτητο να υπάρχουν «περιορισμένες ενδείξεις καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκείς ενδείξεις καρκινογένεσης σε πειραματόζωα» έστω και με κάποιες επιφυλάξεις.

Υπάρχουν συστατικά που μπορεί να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για τις καρκινογόνες ιδιότητές τους στον άνθρωπο, εφόσον υπάρχουν όμως ισχυρές αποδείξεις ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το προκαλεί αυτό στα ζώα ισχύει και για τους ανθρώπους.

Γιατί είναι στη λίστα η αλόη βέρα

Η αλόη βέρα μπήκε στην Ομάδα 2Β μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωσαν νερό με εκχύλισμα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε τέτοιες που μπορεί να βλάψουν το DNA – και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο – στο σύστημα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα και αυτός είναι ένας λόγος που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.

Στην ίδια ομάδα ανήκουν επίσης –μεταξύ άλλων- η φτέρη, τα λαχανικά τουρσί, αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη και η ναφθαλίνη.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα επαγγέλματα και δραστηριότητες στην ομάδα 2Β: εκτός από την ξυλουργική, την εργασία με άσφαλτο, ο ΠΟΥ κατηγοριοποιεί τις δραστηριότητες για στεγνό καθάρισμα και κατασκευής υφασμάτων ως πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ