Ένα τεράστιο ρήγμα διαλύει σιγά – σιγά την Αφρική, τη δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη.
Αυτή η ρωγμή – γνωστή ως ανατολικό αφρικανικό ρήγμα – βρίσκεται σε ένα δίκτυο κοιλάδων που εκτείνεται σε μήκος περίπου 2.175 μιλίων (3.500 χιλιομέτρων), από την Ερυθρά Θάλασσα έως τη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με τη Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου.
Θα διαλυθεί λοιπόν η Αφρική εντελώς, και αν ναι, πότε θα διασπαστεί; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας δούμε τις τεκτονικές πλάκες της περιοχής, τα εξωτερικά μέρη της επιφάνειας του πλανήτη που μπορούν να συγκρουστούν μεταξύ τους, να δημιουργήσουν βουνά ή να χωριστούν, δημιουργώντας τεράστιες λεκάνες.
Το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής άρχισε να σχηματίζεται πριν από περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια μεταξύ της Αραβίας και του Κέρατος της Αφρικής στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου.
Η Cynthia Ebinger, πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη και επιστημονική σύμβουλος στο Γραφείο Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Affairs, είπε στο Live Science.
«Αυτό το ρήγμα επεκτάθηκε προς τα νότια με την πάροδο του χρόνου, φτάνοντας στη βόρεια Κένυα πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια».
Το ρήγμα αποτελείται από δύο ευρέως παράλληλες ομάδες καταγμάτων στο φλοιό της Γης. Το ανατολικό ρήγμα διέρχεται από την Αιθιοπία και την Κένυα, ενώ το δυτικό ρήγμα εκτείνεται σε ένα τόξο από την Ουγκάντα έως το Μαλάουι, σημείωσε η Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου. Ο ανατολικός κλάδος είναι άνυδρος, ενώ ο δυτικός κλάδος βρίσκεται στα σύνορα του τροπικού δάσους του Κονγκό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γης της NASA.
Το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής πιθανότατα σχηματίστηκε λόγω της θερμότητας που ρέει από την ασθενόσφαιρα – το θερμότερο, πιο αδύναμο, πάνω μέρος του μανδύα της Γης – μεταξύ Κένυας και Αιθιοπίας, σύμφωνα με τη Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου. Αυτή η θερμότητα προκάλεσε την επέκταση και την άνοδο του υπερκείμενου φλοιού, οδηγώντας σε τέντωμα και θραύση του εύθραυστου ηπειρωτικού βράχου. Αυτό οδήγησε σε σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού του όρους Κιλιμάντζαρο, του υψηλότερου βουνού στην Αφρική, σημείωσε το Παρατηρητήριο Γης της NASA.
Εάν η αφρικανική ήπειρος όντως σπάσει, «το ρήγμα στην Αιθιοπία και την Κένυα μπορεί να χωριστεί για να δημιουργηθεί μια πλάκα στα επόμενα 1 έως 5 εκατομμύρια χρόνια», είπε η Ebinger.
Ωστόσο, η Αφρική μάλλον δεν μπορεί να χωριστεί στα δύο, πρακτικά μιλώντας. Οι γεωλογικές δυνάμεις που οδηγούν το ρήγμα μπορεί να αποδειχθούν πολύ αργές για να διαχωρίσουν τις πλάκες της Σομαλίας και της Νουβίας, είπε η Ebinger.
Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτυχημένου ρήγματος αλλού στον κόσμο είναι το Midcontinent Rift, το οποίο καμπυλώνει για περίπου 1.900 μίλια (3.000 χλμ.) κατά μήκος του Upper Midwest της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 στο περιοδικό GSA Today.
cnn.gr