Ένα ήσυχο κινηματογραφικό διαμάντι
Ούτως ή άλλως η οικογενειακή ζωή συνιστά επέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και ο ναός της οικογένειας είναι το σπίτι της, όταν βγει κανείς από αυτό είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα. Μια ευτυχισμένη οικογένεια μπορεί να είναι ένας έγκαιρος παράδεισος, αλλά μια οικογένεια χωρίς αυτήν την τύχη μπορεί να είναι η κόλαση του Δάντη σε νέα επεισόδια, για το κάθε ευπρόσβλητο μέλος της, πολύ περισσότερο όμως για ένα αδιαμόρφωτο ακόμα συναισθηματικά, ασυντόνιστο με την κοινωνία και ευαίσθητο παιδί.
Ιρλανδία 1981 η 12χρονη Κάιτ αφηγείται με τρεμάμενη σκέψη και με συγκρατημένη συγκίνηση μια καλοκαιρινή ιστορία στο μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν με τίτλο "Foster". Σε μια πολυμελή οικογένεια που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, η μητέρα μένει έγκυος, οι πολλαπλές οικονομικές δυσκολίες κορυφώνονται. Η οικογένεια αποφασίζει να στείλει τη μικρότερη κόρη, την Κάιτ, σε όχι και τόσο κοντινούς συγγενείς, για να ανακουφιστεί από τα βάρη, καθ όλη την διάρκεια των θερινών σχολικών διακοπών του και μέχρι την έλευση του καινούργιου μέλους της. Η πολύτεκνη οικογένεια έχει πολλές σκοτούρες και πάμπολλα προβλήματα για να σκεφτεί τα αισθήματα αποχωρισμού της μικρής και τις δυσκολίες προσαρμογής της στο νέο, ξένο περιβάλλον. Στην αρχή το καινούργιο σπίτι μοιάζει αποστειρωμένο, δεν υπάρχουν παιδιά, ο Σεάν ο άνδρας, του σπιτιού είναι απόμακρος και τυπικός και η Έιμπλιν η γυναίκα κρατά κάποιες αποστάσεις μόνο και μόνο για να δώσει χρόνο και χώρο στη 12χρονη να εξοικειωθεί με το καινούργιο της σπίτι και να βρει η ίδια τον τρόπο να την προσεγγίσει. Η συμπεριφορά της Έιμπλιν αποδεικνύει βαθύ, και συγκινητικό ενδιαφέρον για την Κάιτ και όταν η μικρή αποκτά κάποια αυτοπεποίθηση και μια στοιχειώδη ψυχολογική άνεση, η γυναίκα την πλησιάζει με βραδύκαυστη υπομονή, χυμώδες ενδιαφέρον και πολύχρωμη στοργή.
-Σε αυτό το σπίτι δεν υπάρχουν μυστικά, λέει η Έιμπλιν στη μικρή κάποια στιγμή στην προσπάθεια προσέγγισης και συνεννόησης με την Κάιτ, αλλά εκείνη θα ανακαλύψει ένα και μάλιστα σημαντικό, γύρω από το οποίο ζει και ανασαίνει το ζευγάρι βουβά.
Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Κόλουμ Μπερέιντ της ταινίας «Το ήσυχο Κορίτσι» που τρέχει στην πλατφόρμα του Cinobo, αξιοποιεί σαν ντοκιμαντερίστας το γοητευτικό ιρλανδικό τοπίο, τους ηθοποιούς του, που μοιάζουν και οι τρεις σαν να γεννήθηκαν μέσα σε αυτό και την χαμηλών τόνων ιστορία της Κλερ Κίγκαν για να μας παρουσιάσει ένα μελαγχολικό, ήσυχο, θλιμμένο, χρονικό ενηλικίωσης γεμάτο συγκίνηση και τρυφερότητα.
Η Κάιτ στην αρχή, παραπατά ανάμεσα σε άγνωστους ανθρώπους και χώρους, βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Ο Σεάν εμφανίζεται απόμακρος, δημιουργώντας μια αίσθηση ανησυχίας στην Κάιτ. Ωστόσο, καθώς η αφήγηση εξελίσσεται, γίνεται σαφές ότι η επιφυλακτική συμπεριφορά του Σεάν κρύβει κάτι βαθύτερο και εύθραυστο. Η Έιμπλιν από την άλλη πλευρά, εισβάλει σαν ήσυχο συμπονετικό και υπομονετικό αεράκι στη ζωή της μικρής ηρωίδας μας και την βοηθά να σταθεί στα πόδια της, να σηκώσει το βλέμμα της και να ανοίξει την αγκαλιά της.
Όμως παρά το φαινομενικά ειδυλλιακό περιβάλλον της ανάδοχης οικογένειας, η ταινία υπαινίσσεται ένα υποβόσκον μυστικό, δημιουργώντας ένταση και προσμονή. Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση αυτού του μυστικού από την Κάιτ προσθέτει ένα στοιχείο μυστηρίου και σασπένς στην αφήγηση, το οποίο τυλίγει τους θεατές, δημιουργώντας ένα ακόμα επίπεδο ανάγνωσης του φιλμ. Το μυστικό λειτουργεί ως καταλύτης για τη συναισθηματική ανάπτυξη της Κάιτ, ωθώντας την να αντιμετωπίσει δύσκολες αλήθειες και αμφισβητώντας την αντίληψή της για τον κόσμο γύρω της.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Κόλουμ Μπερέιντ αξιοποιεί το ήσυχο τοπίο του νησιού και τους εξαιρετικούς του ηθοποιού Κάθριν Κλιντς, Κάρι Κρόουλι, Αντριου Μπένετ για να δημιουργήσει μια οδυνηρή, γλυκόπικρη και εσωστρεφή ιστορία ενηλικίωσης και να μιλήσει για τους καταπιεστικούς και κάποιες φορές λυτρωτικούς οικογενειακούς δεσμούς. Η κινηματογράφηση και το σκηνικό στο « Ήσυχο Κορίτσι» συμβάλλουν στη συνολική διάθεση και ατμόσφαιρα της ταινίας. Η ιρλανδική ύπαιθρος χρησιμεύει ως σκηνικό, αποτυπώνοντας την ομορφιά και την απομόνωση του περιβάλλοντος της Κάιτ. Οι εικόνες, σε συνδυασμό με μια όμορφη μουσική επένδυση, ενισχύουν το συναισθηματικό βάθος της ιστορίας, επιτρέποντας στο κοινό να βυθιστεί πλήρως στον κόσμο της Κάιτ.
Η ταινία διερευνά θέματα ταυτότητας, οικογενειακής δυναμικής και τον αντίκτυπο των μυστικών στα άτομα και τις σχέσεις. Εμβαθύνει στην πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ευαισθησία αλλά και την ανθεκτικότητα των παιδιών. Το ταξίδι αυτογνωσίας της Κάιτ και η σταδιακή κατανόηση της πολυπλοκότητας της ενήλικης ζωής θέτουν έντονα ερωτήματα για την ανθρώπινη συμπεριφορά και εμπειρία.
Όπως είναι ανοησία να πιστεύει κανείς στην ιερότητα των οικογενειακών δεσμών ακόμα κι αν αυτή η οικογένεια έχει βαρέσει διάλυση, άλλο τόσο ανόητο είναι να μην αναγνωρίζουμε ότι αυτό το κύτταρο της κοινωνίας, έχει προσφέρει πολλά στην εξέλιξη του ανθρώπου και στη διαμόρφωση της κόσμου και του πολιτισμού. Α, και να μην ξεχνούν οι υμνητές της έννοιας της οικογένειας, καμιά προσπάθεια επιβολής του νόμου δεν μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα που πηγαίνει πίσω στα παιδικά τραύματα, τις εφηβικές στρεβλώσεις και τα οικογενειακά αμαρτήματα.