Σαρμάς στο Υπουργικό Συμβούλιο: Στόχος ο ομαλή λειτουργία του κράτους - Η αναφορά στα Τέμπη

Αποκλειστικό αντικείμενο της συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου ήταν η χάραξη της πορείας προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου που θα έχουν διαφορές από την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Σαρμάς κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να είναι ουδέτερα, αμερόληπτα και αντικειμενικά, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης.

Σαρμάς: Απαραίτητη η κυβερνητική πολιτική και για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση

Το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε, ως είθισται, με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

«Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνει τις ενέργειές της» ανέφερε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Ο κ. Σαρμάς σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχει κυβερνητική πολιτική έστω για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα εδώ είναι να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, συνεπώς θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσετε το υπουργικό συμβούλιο για τον προγραμματισμό των υπουργείων σας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας, θα πρέπει να δούμε τι από τον προγραμματισμό αυτό απαιτείται να εφαρμοστεί, για να εξασφαλίσουμε την λειτουργικότητα του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών».

Μια άλλη πολύ βασική υποχρέωση, προσέθεσε, «είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία σας. Πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό. Διαχέιριση κινδύνων σημαίνει ότι έχετε εντοπίσει τους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις αρμοδιότητές σας. Και σε αυτό θα βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα υπουργεία σας που θα έπρεπε να έχουν ήδη ή πρέπει να εντοπίσουν τους κινδύνους».

Καταλήγοντας, ο Ιωάννης Σαρμάς τόνισε ότι «χρειάζεται και ένα σύστημα μετριασμού και αποτροπής των κινδύνων και η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής των κινδύνων. Έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου».

iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ