Εκλογές 2023: Οι νικητές και οι χαμένοι της Αχαΐας - Ανατροπές, καραμπόλες και αουτσάιντερ στη μάχη του σταυρού

Μπορεί η Βουλή που θα σχηματιστεί, όπως όλα δείχνουν, να διαλυθεί άμεσα, όμως βαριά ονόματα της πολιτικής δε θα κάτσουν ούτε αυτές τις λίγες ώρες στα έδρανά της.

Η μάχη του σταυρού είχε νικητές, αλλά και πολλούς χαμένους. Νέα πρόσωπα που σάρωσαν και βαριά ονόματα της πολιτικής με μακρά πορεία που μένουν εκτός.

Για πρώτη φορά από το 1977, το άλλοτε κραταιό κάστρο της κεντροαριστεράς, η Αχαΐα, βάφτηκε μπλε.

Μπορεί η κυβερνητική παράταξη να επικράτησε άνετα, ωστόσο στους υποψηφίους της δεν έλειψαν οι ανατροπές.

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου είναι αδιαφιλονίκητα η κερδισμένη της κάλπης, αφού κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τους σταυρούς της και από την 4η θέση που ήταν το 2019, με 11.621 ψήφους να κόψει με άνεση το νήμα της πρωτιάς, συγκεντρώνοντας 23.657 ψήφους.

Στους κερδισμένους και οι Ανδρέας Κατσανιώτης - αύξησε τις ψήφους του σχεδόν κατά 4.000 σταυρούς - και Ιάσων Φωτήλας που είδε περίπου 1.700 περισσότερους ψηφοφόρους να τον επιλέγουν.

Από τους χαμένους της εκλογικής βραδιάς ο Άγγελος Τσιγκρής ο οποίος τερμάτισε πρώτος στην Αχαΐα το 2019, ωστόσο τώρα διατηρεί την ελπίδα για τις επανεληπτικές εκλογές.

Στους κερδισμένους της κυβερνητικής παράταξης και η Ευσταθία Γιαννιά που, αν και δεν εκλέχτηκε, αύξησε τη δύναμή της κατά 2.600 ψήφους.

Το κάστρο "έπεσε"

Συντριτπτική ήταν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, ο οποίος έχασε 20.275 ψήφους στο "οχυρό" του, δηλαδή ποσοστό περίπου 13%.

Με εξαίρεση τη Σία Αναγνωστοπούλου, που αποδεικνύεται άλογο κούρσας, η οποία κράτησε την πρωτιά για τρίτη εκλογική αναμέτρηση, οι επόμενες θέσεις είχαν ανατροπές.

Ο επί 4 χρόνια βουλευτής του κόμματος, Κώστας Μάρκου, από τη δεύτερη θέση που κατείχε το 2019, έφτασε να τερματίζει έκτος, χάνοντας περίπου 4.000 ψήφους.

Ένας άλλος γιατρός θα καθίσει στη θέση του. Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, οποίος είχε χάσει την έδρα το 2019 επειδή ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να εκλεγεί στην Αχαΐα, θα καθίσει στα έδρανα της Βουλής, μαζί με τον Γιώργο Κυριακόπουλο. Και οι δύο κινήθηκαν περίπου στον ίδιο αριθμό ψήφων με το 2019.

Αξιοσημείωτα καλή επίδοση κατέγραψε και η Ελένη Αδαμοπούλου - Κωστακιώτη. Αν και πρώτη της φορά στην αρένα των εκλογών κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 9.000 ψήφους κατακτώντας την 4η θέση.

Στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, δεδομένη ήταν η κατάληψη της έδρας από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ως πρώην Πρωθυπουργός συγκεντρώνει το σύνολο των ψήφων του κόμματος, ωστόσο σαρωτική ήταν η υποψηφιότητα της Κατερίνας Σολωμού η οποία, αν και γνώριζε ότι δε θα εκλεγεί, υπερδιπλασίασε τις ψήφους της από το 2019.

Ανατροπή στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία ανατροπές σημειώθηκαν σε επίπεδο κορυφαίων και προβεβλημένων στελεχών που φαίνεται να μην περνούν από το περιστύλιο της Βουλής για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Στη Νέα Δημοκρατία, ο πρώην Υπουργός Σπήλιος Λιβανός δεν κατάφερε να εκλεγεί ανοίγοντας τον δρόμο για τον Θανάση Παπαθανάση που συμπληρώνει το ντουέτο των Κώστα Καραγκούνη - Μάριου Σαλμά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή σκυτάλης είναι καθολική αφού κανείς από τους δύο βουλευτές του 2019 δεν κατάφερε να εκλεγεί. Τη μεγαλύτερη ήττα σημειώνει ο - αρκετά προβεβλημένος - Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος έχασε σχεδόν τους μισούς του ψηφοφόρους, τερματίζοντας στην τρίτη θέση.

Αν και αύξησε τον αριθμό των ψήφων του ο επί χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μένει εκτός Βουλής. Την απόλυτη ανατροπή έκανε η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας και υποψήφια Δήμαρχος Αγρινίου, Χριστίνα Σταρακά που κατάφερε η πρώτη της υποψηφιότητα να είναι και τυχερή, συγκεντρώνοντας 7.702 σταυρούς που την οδηγούν κατευθείαν στα έδρανα της Βουλής.

Θρίλερ στην Ηλεία

Στην Ηλεία το τοπικό θρίλερ είχε πρωταγωνιστή ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της Νέας Δημοκρατίας, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο πρώην Υπουργός και ευρωπαίος επίτροπος πέρασε ώρες αγωνίας μέχρι να είναι σίγουρο ότι το κόμμα του παίρνει τρίτη έδρα στην Ηλεία, καταφέρνοντας έτσι να εκλεγεί.

Ωστόσο δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε σταυρούς τους... ντόπιους Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέα Κωνσταντόπουλο.

Ο Διονύσης Καλαματιανός κράτησε την έδρα του για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Νίκου Αδρουλάκη, Μιχάλης Κατρίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ