Αναγνωστοπούλου-Mάρκου: «Άμεση ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων ασφαλείας που έχουν προκύψει για τις σχολικές εκδρομές»

Ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Άμεση ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων ασφαλείας που έχουν προκύψει για τις σχολικές εκδρομές», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση:

Αυτή τη χρονική περίοδο σε όλα τα σχολεία της χώρας Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, προγραμματίζονται και οργανώνονται μονοήμερες και πολυήμερες σχολικές εκδρομές, με τις οποίες πραγματοποιούνται μετακινήσεις χιλιάδων μαθητών με λεωφορεία σε μεγάλες αποστάσεις. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση Φ.14/89494/ΓΔ4/17-07-2020 (ΦΕΚ Β΄2888), για κάθε μετακίνηση μαθητών/τριών εκτός σχολείου με τουριστικά λεωφορεία, απαιτείται διενέργεια ελέγχου των οχημάτων από την Τροχαία κατόπιν έγγραφης αίτησης του/της Διευθυντή/ριας.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, η Τροχαία δεν έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί έγκαιρα στους απαιτούμενους ελέγχους, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην τηρούνται τα προβλεπόμενα για τις μετακινήσεις. Επιπλέον, αρκετές φορές έχουν εντοπιστεί προβλήματα στα λεωφορεία κατά τη διάρκεια των ελέγχων και έχουν ακυρωθεί εκδρομές. Η ευθύνη της πραγματοποίησης ή όχι της κάθε εκδρομής μετατίθεται αποκλειστικά στους/στις Διευθυντές/ριες, οι οποίοι αναλαμβάνουν το βάρος της επίλυσης των διαδικαστικών θεμάτων που προκύπτουν και, εν τέλει, της απόφασης αυτής.

Όπως αναφέρει ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών ΠΕ, αυτό έχει οδηγήσει στο να προγραμματίζονται συχνά σχολικές δράσεις, οι οποίες είτε πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο χώρο των σχολείων, είτε προϋποθέτουν πεζή μετακίνηση. Τούτο διότι η ανάληψη της ευθύνης να πραγματοποιηθούν μετακινήσεις χωρίς τον προβλεπόμενο έλεγχο της Τροχαίας αφήνει έκθετους/ες τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολείων [κυρίως Δημοτικών και Νηπιαγωγείων] τόσο ποινικά όσο και πειθαρχικά σε περίπτωση ατυχήματος ή καταγγελίας κι επειδή η ματαίωση της οποιασδήποτε μετακίνησης την ημέρα της πραγματοποίησής της περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ερωτήθηκε η αρμόδια Υπουργός πώς θα διασφαλιστεί ότι γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι οχημάτων και οδηγών πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών και ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να αποφευχθεί η μετακύληση του κόστους των μέτρων ασφάλειας και της συντήρησης των λεωφορείων στους μαθητές και κατ’ επέκταση στους γονείς.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό

Παιδείας

Θέμα: «Άμεση ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων ασφαλείας που έχουν προκύψει για τις σχολικές εκδρομές».

Τη χρονική αυτή περίοδο σε όλα τα σχολεία της χώρας Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, προγραμματίζονται και οργανώνονται μονοήμερες και πολυήμερες σχολικές εκδρομές, με τις οποίες πραγματοποιούνται μετακινήσεις χιλιάδων μαθητών με λεωφορεία σε μεγάλες αποστάσεις.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση Φ.14/89494/ΓΔ4/17-07-2020 (ΦΕΚ Β΄2888), για κάθε μετακίνηση μαθητών/τριών εκτός σχολείου με τουριστικά λεωφορεία, απαιτείται διενέργεια ελέγχου των οχημάτων από την Τροχαία κατόπιν έγγραφης αίτησης του/της Διευθυντή/ριας.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, η Τροχαία δεν έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί έγκαιρα στους απαιτούμενους ελέγχους, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην τηρούνται τα προβλεπόμενα για τις μετακινήσεις. Επιπλέον όμως, αρκετές φορές έχουν εντοπιστεί προβλήματα στα λεωφορεία κατά τη διάρκεια των ελέγχων και έχουν ακυρωθεί εκδρομές. Η ευθύνη της πραγματοποίησης ή όχι της κάθε εκδρομής μετατίθεται αποκλειστικά στους/στις Διευθυντές/ριες, οι οποίοι αναλαμβάνουν το βάρος της επίλυσης των διαδικαστικών θεμάτων που προκύπτουν και, εν τέλει, της απόφασης αυτής. Οι Διευθυντές/ριες λαμβάνουν την απόφαση αυτή συνεκτιμώντας αφενός, την αποστέρηση της προγραμματισμένης εκπαιδευτικής – ψυχαγωγικής διαδικασίας, η συνακόλουθη ψυχική δυσφορία κι ένταση που επιφέρει στους/στις μαθητές/ριες μια ενδεχόμενη ματαίωση, ο τραυματισμός της αξιοπιστίας του προγραμματισμού και του κύρους του Σχολείου, η άνευ αντικρίσματος καταβολή κομίστρου, η διαδικασία επιστροφής του αντιτίμου των εισιτηρίων κι αφετέρου, η μη τήρηση των θεσπισμένων προβλέψεων με τις όποιες ενδεχόμενες πειθαρχικές και ποινικές συνέπειες.

Αυτό έχει οδηγήσει, όπως αναφέρει ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών ΠΕ, στο να προγραμματίζονται συχνά σχολικές δράσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο χώρο των σχολείων είτε προϋποθέτουν πεζή μετακίνηση. Τούτο διότι η ανάληψη της ευθύνης να πραγματοποιηθούν μετακινήσεις χωρίς τον προβλεπόμενο έλεγχο της Τροχαίας αφήνει έκθετους/ες τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολείων [κυρίως Δημοτικών και Νηπιαγωγείων] τόσο ποινικά όσο και πειθαρχικά σε περίπτωση ατυχήματος ή καταγγελίας κι επειδή η ματαίωση της οποιασδήποτε μετακίνησης την ημέρα της πραγματοποίησής της περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει.

Τα κενά και τα προβλήματα που δημιουργούνται επομένως από την προαναφερόμενη Κ.Υ.Α. είναι πολλά και άρχισαν πρόσφατα να γίνονται ορατά, αφού μέχρι και την προηγούμενη σχολική χρονιά δεν πραγματοποιούνταν σχολικές εκδρομές λόγω της πανδημίας.

Επειδή αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των μετακινήσεων των μαθητών, ειδικά μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Επειδή ο τεχνικός έλεγχος των λεωφορείων πρέπει να προγραμματίζεται με ευθύνη της Τροχαίας και των ιδιοκτητών των λεωφορείων – τουριστικών γραφείων, ώστε να πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε χρόνο που δεν θα επηρεάζει την πραγματοποίηση των επισκέψεων και πολύ περισσότερο δεν θα οδηγεί στην ακύρωσή τους.

Επειδή την ίδια στιγμή γονείς καταγγέλλουν αύξηση του κόστους των εκδρομών, αφού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδρομή με ασφάλεια, καλούνται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα.

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου οι μετακινήσεις των μαθητών να γίνονται με απόλυτη ασφάλεια

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.  Πώς θα διασφαλιστεί ότι γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι οχημάτων και οδηγών πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών;

2. Προτίθεστε να αναμορφώσετε το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει καθημερινούς τεχνικούς ελέγχους στα λεωφορεία (ενίοτε και δύο φορές την ημέρα) λίγο πριν την έναρξη της διδακτικής επίσκεψης, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ανεφάρμοστο και οδηγεί ακόμα και στην παντελή έλλειψη τεχνικών ελέγχων;

3. Προτίθεστε να αναμορφώσετε το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος των σχολικών λεωφορείων και η επίβλεψη της τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από τους οδηγούς των λεωφορείων να μην εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών αλλά σε άλλες -πραγματικά αρμόδιες- υπηρεσίες.

4. Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου να αποφευχθεί η μετακύληση του κόστους των μέτρων ασφάλειας και της συντήρησης των λεωφορείων στους μαθητές και κατ’ επέκταση στους γονείς;

5. Προτίθεστε να θεσπίσετε την πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Ιωάννης

Παπαηλιού  Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τόλκας  Άγγελος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

 

 

Διαβάστε επίσης