Συγκίνηση στο τιμητικό αφιέρωμα του 15ου Μώμου στην Κατερίνα Λειβαδά

Στο θέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη βραδιά που είχε όμως ανεξίτηλο το αποτύπωμα της κωμωδίας και της φλόγας του ερασιτεχνικού θεάτρου, της μεγάλης αγάπης της πρόσφατα και πρόωρα χαμένης Κατερίνας Λειβαδά, εξελίχτηκε χτες Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (πρώτη μέρα του 15ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς») στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του θεάτρου Πάνθεον, το τιμητικό αφιέρωμα στη σπουδαία ηθοποιό, ψυχή του ΕΣΠ Ρεφενέ και στέλεχος του Μώμου.

Στην αίθουσα, εκτός των υπόλοιπων θεατών, παρευρέθηκαν τα μέλη των οχτώ ερασιτεχνικών θιάσων που σήμερα θα διαγωνιστούν για τον Μώμο 2023.

Προβλήθηκαν δυο βίντεο από τις διοργανώσεις του Μώμου τις χρονιές 2019 και 2018 με στιγμιότυπα της Κατερίνας Λειβαδά. Το πρώτο από την παράσταση «Ω, τι κουτοί, κουτοί» που η Κατερίνα ερμήνευε τον Αιμίλιο Ντόκο και το δεύτερο από τη βράβευση της Κατερίνας Λειβαδά από τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Γιώργη Χριστοδουλάκη.

7.jpg

Ο Γιάννης Γεωργακάκης, εκ μέρους του ΕΣΠ Ρεφενέ, μίλησε για την Κατερίνα Λειβαδά με ζεστό τρόπο και ζωντανή αύρα σαν «η ηθοποιός να βρισκόταν πίσω από την κουρτίνα του θεάτρου και αγωνιούσε γιατί δεν είχε στα χέρια της κείμενο ενώ ετοιμαζόταν να κάνει παρουσίαση στη βράβευση κάποιου Μώμου». Αναφέρθηκε επίσης και σε ανάλογη περίπτωση, στον θάνατο του Βασίλη Γεωργίου, μέλους του Θεατρικού εργαστηρίου «Η Αυλαία» Πάργας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην είσοδο της αίθουσας του θεάτρου υπήρχε ένα ζωγραφικό πορτρέτο της Κατερίνας Λειβαδά που είχε δημιουργήσει η Φωτεινή Καραβασίλη και αποτελούσε μέρος σκηνικού για την παράσταση «Χάρβεϊ», βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Μέρι Τσέις και η οποία είχε παρουσιαστεί το 2020. Δίπλα στο πορτρέτο ένα σημειωματάριο που οι θεατές μπορούσαν να γράψουν κάτι για την Κατερίνα και τη βραδιά αυτή.

13.jpg

Η μνήμη της Κατερίνας Λειβαδά σφράγισε τη βραδιά, στην οποία παίχτηκε από το ΕΣΠ Ρεφενέ η κωμωδία «Ντεζα βου!…» (διασκευή της «Μέρας της Μαρμότας» του David Rubin). Μια παράσταση στις πρόβες της οποίας συμμετείχε μέχρι τελευταίας στιγμής η Κατερίνα μας που θα ερμήνευε την Ντόρις και τον μεθυσμένο.

Η ιστορία της παράστασης αφορούσε τον Φιλ Κόνορς, έναν αλαζόνα μετεωρολόγο, σταρ της τηλεόρασης, που έρχεται να καλύψει μια γιορτή (τη μέρα της Μαρμότας) που  γίνεται κάθε χρόνο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ (το Πανξατόνι της Πενσυλβάνια). Ατυχώς παγιδεύεται σ’ ένα χρονικό παράδοξο και βιώνει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Στην αρχή δεν θέλει να το πιστέψει, αργότερα ασφυκτιά, απελπίζεται και οδηγείται μέχρι την αυτοκτονία, όμως…. πάντα ξυπνάει στην ίδια μέρα. Λες και δεν υπάρχει αύριο.

Άραγε θα ξημερώσει ποτέ η καινούρια μέρα; Κι όλοι εμείς, ηθοποιοί και θεατές που εγκλωβιστήκαμε στη καθημερινή ρουτίνα, πως θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε;

Η ελεύθερη διασκευή για το θέατρο από το ΕΣΠ Ρεφενέ που στηρίχτηκε κυρίως στο κείμενο του μιούζικαλ αλλά και στο σενάριο της ταινίας της επιτυχημένης κινηματογραφικής κωμωδίας «Η Μέρα της Μαρμότας»  (1993).

9.jpg

Η ταινία απέσπασε βραβείο (BAFTA) πρωτότυπου σεναρίου (D. Rubin) και το 2006 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου για την πολιτιστική, ιστορική και αισθητική της αξία. Είκοσι τρία χρόνια αργότερα (2016) ανέβηκε το ομότιτλο μιούζικαλ «Groundhog Day» στο θέατρο «The Old Vic» του Λονδίνου σε κείμενα και μουσική των D. Rubin- T. Minchin και το 2017 στο θέατρο Broadway.

Διανομή με αλφαβητική σειρά: Αβραντινής Χρήστος (Φρεντ, Εισπράκτορας) Αγγελοπούλου Ελένη (Εκφωνήτρια, Νάνσυ, Νοσοκόμα, Ντόρις) Γαλιατσάτου Ειρήνη (Ρίτα), Γιαλυψός Φάνης (Τσάμπυ, Βοηθός Σερίφη), Γιαννόπουλος Ανδρέας (Τζένσον, Μπάρμαν), Καρβέλης Δημήτρης (Λάρυ, Τζεφ) Κουτρούκη Λιλή (κα Λάγκαστερ, Γιατρός 1), Μελλά Χρύσλα (Ντέπυ, Δασκάλα πιάνου), Σίδερης Θοδωρής (Εκφωνητής, Νεντ, Γκας), Σκιαδαρέσης Ανδρέας (Φιλ Κόνορς), Σπετσιέρης Ελευθέριος (Σερίφης), Στεφανίδης Θεόδωρος (Μπάστερ, Γιατρός 2)

Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, επιλογή μουσικής: Γεωργακάκης Γιάννης, Τραγούδι: Γαλανοπούλου Πέπη, Κοστούμια: Μελλά Χ., Αγγελοπούλου Ε., Κουτρούκη Λ., Λειβαδά Κ., Ζωγραφική σκηνικών: Κουτρούκη Λ., Μελλά Χ. (Βοήθεια) Σκιαδαρέσης Α., Γιαννόπουλος Α., Σπετσιέρης Ε., Γιαλυψός Φ., Γαλιατσάτου Ε., Λειβαδά Κ., Καρβέλης Δ., Σίδερης Θ. Σκηνικά σκεύη-αξεσουάρ: Μελλά Χ., Γιαννόπουλος Α. Σπετσιέρης Ε., Σκιαδαρέσης Α., Κατασκευές σκηνικού: Στεφανίδης Θ. 

20.jpg

Το ραντεβού ανανεώνεται για σήμερα (Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, δεύτερη μέρα του φεστιβάλ) και ώρα 20.00 στο θέατρο Πάνθεον με το διαγωνιστικό μέρος των ερασιτεχνικών θιάσων από όλη την Ελλάδα και τη σπονδυλωτή παράσταση «Μώμος 2023».

Το 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» συνδιοργανώνουν η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ», τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2023.

 

Διαβάστε επίσης