Τι σημαίνει η «εμμονή» του παιδιού με τα βιντεοπαιχνίδια;

Μπορούν να κάνουν καλό τα βιντεοπαιχνίδια;

Το παιδί σας θέλει να περνάει όλο το χρόνο του παίζοντας βιντεοπαιχνίδια; Ή ίσως, αντί για παιχνίδια, έχει πάθει εμμονή με μια δημοφιλή ταινία της Disney ή να φτιάχνει βίντεο στο TikTok. Συχνά παρατηρούμε τα παιδιά να ασχολούνται πολύ με ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Μερικές φορές, μάλιστα, γίνονται ειδικοί με ατελείωτες γνώσεις.

Είναι σύνηθες να βλέπεις ένα μικρό παιδί που φαίνεται να έχει πτυχίο παλαιοντολογίας με τόσα που γνωρίζει για τους δεινόσαυρους. Μια κοινή «εμμονή» των παιδιών σήμερα είναι τα βιντεοπαιχνίδια.

Όλοι οι γονείς αναρωτιούνται: Μπορεί αυτό το ενδιαφέρον να είναι επιβλαβές για το παιδί;

Μπορούν να κάνουν καλό τα βιντεοπαιχνίδια;

Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών, αυτές οι παθιασμένες ασχολίες αποτελούν υγιείς πτυχές μιας περίεργης και αφοσιωμένης προσέγγισης του κόσμου τους. Πολλά παιδιά έχουν συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος που κρατούν το μυαλό τους ενεργό.

Αντανακλούν την επιθυμία να μάθουν περισσότερα για κάτι. Είτε πρόκειται για δημοφιλείς μουσικούς, βιντεοπαιχνίδια ή καρχαρίες, υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για μάθηση και εξερεύνηση. Και όταν το πάθος ενός παιδιού είναι επίσης δημοφιλές μεταξύ των συνομηλίκων του, παρέχει την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες και αλληλεπιδράσεις.

Αυτά τα έντονα ενδιαφέροντα βοηθούν ένα παιδί να μοιραστεί την τεχνογνωσία που συχνά εκτιμάται από τους φίλους του. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι ένα παράδειγμα που τα παιδιά είναι εύκολο να το παρακάνουν.

Την ίδια στιγμή όμως είναι και εύκολο να το μοιραστεί με άλλους. Επειδή ορισμένα παιχνίδια είναι τόσο απίστευτα δημοφιλή, το παιδί σας είναι πιθανό να έχει πολλούς φίλους που ασχολούνται με τη δραστηριότητα για να διαλέξει.

Το ψηφιακό παιχνίδι τους παρέχει επίσης την ευκαιρία να ασχοληθούν με το φανταστικό και ελεύθερο παιχνίδι. Αναπτύσσουν την αίσθηση της δημιουργικότητας, καθώς και διάφορες εκτελεστικές λειτουργίες και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Όταν το παιδί φτιάχνει κάτι νέο στο Minecraft, για παράδειγμα, πειραματίζεται με το ελεύθερο παιχνίδι.

Πώς να κάνετε τα έντονα ενδιαφέροντα ευγεργετικά για τα παιδιά

1. Βεβαιωθείτε ότι το ενδιαφέρον του παιδιού σας είναι ευέλικτο. Βοηθήστε τα ενδιαφέροντά τους να γίνουν πολυτροπικά, βρίσκοντας άλλα παιχνίδια, βιβλία, βίντεο, παραδείγματα από την πραγματική ζωή και εκπαιδευτικές ευκαιρίες για να επεκτείνουν το πάθος τους. Μην αφήνετε το ενδιαφέρον να γίνει πολύ στενό.

Ορισμένα βιντεοπαιχνίδια μπορούν εύκολα να συνδεθούν με ενδιαφέροντα για την ιστορία, την αρχιτεκτονική ή τα μαθηματικά. Μπορούν αποτελέσουν έναυσμα για να μάθουν για τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό.

2. Αποδεχτείτε την έντονη εστίαση και τη διαρκή προσοχή που συνοδεύει αυτά τα ενδιαφέροντα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναζητήσει και να εντοπίσει άλλους τομείς της ζωής του στους οποίους βρίσκει παρόμοια ένταση ενασχόλησης. Δώστε τους ευκαιρίες για να βιώσουν αυτές τις εμπειρίες.

3. Δώστε το δικό σας πρότυπο έντονου ενδιαφέροντος. Αν δεν έχετε ήδη ένα χόμπι ή ένα πάθος, βρείτε ένα που σας ταιριάζει. Αν είναι απαραίτητο, δοκιμάστε μερικά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας σήμερα και μπορούν να καλλιεργηθούν όταν δεν περνάτε όλο το χρόνο σας με τη γονική μέριμνα, την εργασία και την καθημερινότητα.

 

imommy.gr

Διαβάστε επίσης