Πώς να φροντίσετε τα πρώτα δοντάκια του μωρού

Πολλοί γονείς βρίσκονται σε «σύγχυση»

Τα πρώτα δοντάκια ενός μωρού βγαίνουν σε ηλικία περίπου 7 μηνών ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξής του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφάνισής τους, οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν τόσο την υγεία των νέων δοντιών, όσο και την ευημερία του μωρού τους.

Η οδοντοφυΐα στα μωρά

Η οδοντοφυΐα είναι μια μακρά χρονική περίοδος που συνήθως διαρκεί μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Για ορισμένα μωρά, η διαδικασία της εμφάνισης των πρώτων δοντιών, δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα. Για άλλα όμως, μπορεί να αποτελέσει αιτία δυσφορίας και ερεθισμού.

Μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα μωρά όταν βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια τους είναι:

Η ανάγκη να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους, να τα δαγκώνουν, να τα πιπιλίζουν και να τα μασάνε.
Αυξημένη έως και υπερβολική σιελόρροια.
Κλάμα χωρίς εμφανή αιτία, ευερεθιστότητα και κυκλοθυμία.
Ανησυχία στον ύπνο.
‘Έλλειψη όρεξης για φαγητό.
Μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Πώς θα ανακουφίσετε τυχόν ενοχλήσεις του μωρού εξαιτίας των δοντιών του

Εάν η οδοντοφυΐα είναι για το μωρό σας ενοχλητική, μερικοί απλοί τρόποι θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε τη δυσφορία του.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα οδοντοφυΐας.

Πρόκειται για προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για να δαγκώνει το μωρό κατά το στάδιο της οδοντοφυΐας. Απαντώνται σε διαφορετικά μεγέθη, σχήματα, υλικά και υφές και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε πως το προϊόν που επιλέξατε είναι πιστοποιημένο και ασφαλές.

Προσφέρετε στο μωρό σας κρύα αντικείμενα για να δαγκώσει.

Η δροσιά στα ούλα καταπραΰνει τη φλεγμονή και προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση. Μπορείτε να τοποθετήσετε βρεγμένα πανάκια ή κουταλάκια στο ψυγείο και στη συνέχεια να τα προσφέρετε στο μωρό.

Κάντε μασάζ στα ούλα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα δακτύλων σιλικόνης, ένα καθαρό πανί ή τα χέρια σας για να κάνετε μασάζ στα ούλα του μωρού. Η ελαφριά πίεση στην περιοχή των ούλων συνήθως καταπραΰνει την ενόχληση.

Προσφέρετε στο μωρό δροσερά φαγητά με διαφορετική υφή.
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Εάν το μωρό σας δυσφορεί αισθητά, απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας ώστε να σας καθοδηγήσει κατάλληλα ως προς τη δυνατότητα χρήσης ενός αναλγητικού.

Διατηρήστε την υγεία των νέων δοντιών

Λάβετε υπόψη ότι τα νεογιλά δόντια μπορεί να υποφέρουν από τερηδόνα. Επομένως, η σωστή διατροφή και η εξάλειψη της βακτηριακής πλάκας είναι πτυχές που θα πρέπει να προσέξετε.

Μόλις το πρώτο δοντάκι εμφανιστεί, αρχίστε να το βουρτσίζετε. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μια πολύ μικρή ποσότητα βρεφικής οδοντόκρεμας. Φροντίστε επίσης να καθαρίζετε τα ούλα και τη γλώσσα του μωρού σας. Ιδανικά, επαναλάβετε αυτή τη ρουτίνα δύο φορές την ημέρα.

Ως προς τη διατροφή, προσφέρετε στο μωρό σας μια ποικιλία θρεπτικών και υγιεινών τροφίμων που ευνοούν τη σωστή του ανάπτυξη. Αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, διαφορετικά, ενισχύεται η παραγωγή των οξέων που ευθύνονται για την καταστροφή των δοντιών.

Επισκεφθείτε παιδοδοντίατρο

Για τη βέλτιστη φροντίδα των πρώτων δοντιών του μωρού, ωφέλιμο είναι να προγραμματίσετε έναν έλεγχο σε παιδοδοντίατρο.

Καλό είναι να κάνετε την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό πριν από τα πρώτα γενέθλια του μωρού και να συνεχίσετε τις επισκέψεις κάθε έξι μήνες. Με τακτικές εξετάσεις, ο παιδοδοντίατρος θα παρακολουθεί τη γενική κατάσταση του στόματος του μωρού και τυχόν προβλήματα θα διαγνωστούν και θα επιλυθούν σε πρώιμο στάδιο

 

imommy.gr

Διαβάστε επίσης