Το «μαγικό κόλπο» για να κάνετε το μωρό να ησυχάσει και να κοιμηθεί - Τι αποκαλύπτει ειδικός

Μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας γονιός το πρώτο διάστημα που ένα μωρό έρχεται στο σπίτι είναι να το κάνει να ησυχάσει και να κοιμηθεί όλη τη νύχτα.

Όλοι οι γονείς έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην καταφέρνουν με τίποτα να κοιμήσουν το μωρό. Το νεογέννητο μένει ξύπνιο για ώρες, τρίβει τα μάτια του και χασμουριέται -αλλά απλά δεν κοιμάται.

Μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό για έναν γονιό, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα τα μωρά είναι διαφορετικά -και παρόλο που τα πράγματα μπορεί να φαίνονται δύσκολα τώρα, δεν θα είναι πάντα.

 Το κόλπο για να κάνετε το μωρό να κοιμηθεί πιο εύκολα

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί. Σύμφωνα με τη Heidi Skudder, ειδικό του ύπνου και ιδρύτρια του Positively Parenthood, το κλειδί είναι να εστιάσετε στο «παράθυρο αφύπνισης» του μωρού σας και όχι στην ώρα του ύπνου, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να είναι το «μαγικό συστατικό όταν πρόκειται για τη βελτίωση του ύπνου».

«Τα νεογέννητα ησυχάζουν και κοιμούνται πολύ πιο εύκολα αν έχουν ένα σταθερό παράθυρο αφύπνισης. Στην πραγματικότητα, το παράθυρο αφύπνισης ενός μωρού μπορεί να είναι το μεγαλύτερο μαγικό συστατικό όταν πρόκειται για τη βελτίωση του ύπνου», είπε η Heidi μιλώντας στη The Mirror.

«Δεν χρειάζεται να τηρείτε ένα εξαιρετικά αυστηρό πρόγραμμα, καθώς αυτό μπορεί να έρθει αργότερα, αλλά σε ηλικία τριών μηνών περίπου, το παράθυρο αφύπνισης του μωρού σας είναι μία ώρα και 30 λεπτά, προσθέτοντας περίπου 15 λεπτά για κάθε μήνα μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Γνωρίζοντας μόνο αυτό θα βελτιώσετε και το πόσο εύκολα ησυχάζει και το πόσο πολύ κοιμάται».

Εάν προσπαθήσετε να βάλετε το μωρό σας για ύπνο πολύ αργότερα από το παράθυρο αφύπνισής του, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι πιο δύσκολο να κοιμηθεί, εξήγησε ακόμη η Heidi.

«Για παράδειγμα, αν επιμένετε στο παράθυρο αφύπνισης τους, ανάλογα με την αφόδευση και τη σίτιση (το τάισμα είναι πολύ πιο σημαντικό από τον ύπνο τους πρώτους μήνες), αυτό θα βοηθήσει τον ύπνο του μωρού και θα βοηθήσει και εσάς να κοιμάστε καλύτερα», σημείωσε και κατέληξε:

«Επομένως, έχει να κάνει με τη γνώση, το να γνωρίζετε πόσο μπορεί το μωρό να είναι ξύπνιο, αλλά χωρίς να του ασκείτε μεγάλη πίεση για αυτό, καθώς αυτό που δεν θέλετε να κάνετε είναι να το στρεσάρετε για μια πολύ αυστηρή ρουτίνα τους πρώτους μήνες».

Ο ρόλος της πάνας στον ύπνο του μωρού

Σύμφωνα με τη Heidi, ο ύπνος συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα άνεσης του μωρού τις πρώτες μέρες. Έτσι, εάν το μωρό σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να κοιμηθεί, αυτό μπορεί να οφείλεται στην πάνα, που είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που δεν μπορεί να ησυχάσει.

«Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, όλα τα μωρά χρειάζονται χρόνο χωρίς πάνα, συμπεριλαμβανομένων των μωρών που θηλάζουν. Αφιερώστε χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τάισμα για να έχετε το μωρό χωρίς πάνα και τόσο ο ύπνος όσο και το μωρό σας θα σας ευχαριστήσουν γι’ αυτό», αναφέρει τέλος η ειδικός

Εάν το μωρό σας εξακολουθεί να έχει προβλήματα με τον ύπνο ή χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές για να μπείτε σε μια σωστή ρουτίνα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης