Μοντέρνα οικογένεια: Η σχέση μας με την τεχνολογία

Ερευνα σε 2.000 Αμερικανούς γονείς

Μπορεί οι καιροί να έχουν αλλάξε στην τεχνολογία, αλλά κάποια πράγματα μένουν τα ίδια. Στην πραγματικότητα, ο μέσος γονέας λέει ότι ήταν 11 ετών όταν πήρε το πρώτο του τεχνολογικό απόκτημα. Ανάλογα με την εποχή αυτό μπορεί να ήταν ένας επιτραπέζιος υπολογιστής ή ένα λάπτοπ.

Μια έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας διαπίστωσε ότι σήμερα το μέσο παιδί θα λάβει το πρώτο του smartphone σε ηλικία 10 ετών. Ίσως η εξελιγμένη τεχνολογία είναι δείγμα της εποχής, αλλά 6 στους 10 (59%) γονείς δηλώνουν ότι στέλνουν μήνυμα στα παιδιά τους όταν είναι έτοιμο το φαγητό.

Τι λένε άλλοι γονείς για την τεχνολογία στο σπίτι τους;

Επτά στους 10 (70%) γονείς δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τα παιδιά τους με την τεχνολογία. Τα δύο τρίτα (66%) έχουν τοποθετήσει γονικό έλεγχο σε όλες τις συσκευές για λόγους ασφαλείας. Έξι στους 10 (62%) πιστεύουν επίσης ότι η τεχνολογία είναι ευεργετική για τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

Οι γονείς λένε ότι αποφάσισαν να δώσουν στα παιδιά τους ένα smartphone για να το χρησιμοποιούν για λόγους έκτακτης ανάγκης (55%). Έπειτα για να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν τεχνολογικές δεξιότητες για τη μελλοντική τους εργασία (47%). Και, τέλος, επειδή έδειξαν την ωριμότητα να αποκτήσουν ένα (46%).

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα (67%) πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία, ανεξάρτητα από το πόσο αυστηροί είναι. Το 70% θα ήταν πιο ανοιχτοί στο να τους πάρουν ένα tablet αν γνώριζαν ότι μπορούν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν αγοράσει ή σκέφτονται να αγοράσουν στο παιδί τους ένα απλό τηλέφωνο. Στόχος τους είναι να το βοηθήσουν να αποφύγει τις «εφαρμογές που αποσπούν την προσοχή» (65%) στα smartphone. Έτσι, έχουν μόνο βασικές λειτουργίες όπως κλήσεις και μηνύματα χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο (65%).

Σε μια μελέτη 281 Αυστραλών γονέων, το 75% ανέφερε συγκρούσεις, εντάσεις και οικογενειακές διαφωνίες σχετικά με την τεχνολογία. Ωστόσο, ένας στους τρεις δεν αναζήτησε ποτέ επίσημες οδηγίες σχετικά με τη χρήση ψηφιακών μέσων από τα παιδιά.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης