Παιδιά και τεχνολογία: Κάνουμε τον χρόνο τους παραγωγικό

Η οθόνη δεν είναι ο «εχθρός», αρκεί να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία έξυπνα

Η συνιστώμενη ώρα που τα παιδιά μπορούν να μένουν μπροστά σε μια οθόνη αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι η ενασχόληση με την οθόνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού ενώ άλλοι δεν το αντιμετωπίζουν ως κάτι προβληματικό. Η προσκόλληση στην οθόνη θα μπορούσε να είναι προβληματική όπως εξάλλου θα ήταν και ο αποκλεισμός της. Η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία κάνοντας την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και πιο παραγωγική. Αρκεί να ξέρουμε πως να την χρησιμοποιήσουμε για να επωμιστούμε τα οφέλη της. Το ίδιο ισχύει και για τον χρόνο που περνά ένα παιδί μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Υπό προϋποθέσεις δηλαδή, αυτός ο χρόνος μπορεί να γίνει παραγωγικός, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν νέα πράγματα και να έρθουν σε επαφή με νέα ερεθίσματα.

Από ποια ηλικία μπορεί να δει τηλεόραση;

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο κομμάτι της εγκεφαλικής περιοχής του μωρού εξελίσσεται κατά την διάρκεια των πρώτων δύο ετών, θα ήταν καλό, εκείνη την περίοδο να το αφήνετε να περνά χρόνο αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον του κι όχι με κάποια ηλεκτρονική συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι τα μωρά, που είναι μικρότερα των 18 μηνών, δεν θα πρέπει να μένουν μπροστά από οθόνες αλλά θα ήταν καλύτερο να παρατηρούν τον χώρο γύρω τους και να αλληλεπιδρούν με αυτόν.

Κατάλληλα προγράμματα για το παιδί

Θα πρέπει παρακολουθείτε τι περιεχόμενο βλέπει το παιδί όσο ασχολείται με τον υπολογιστή ή το τάμπλετ, ώστε να γνωρίζετε αν πράγματι επωφελείται από αυτό. Εάν βλέπει τηλεόραση, βεβαιωθείτε ότι τα προγράμματα που παρακολουθεί είναι εκπαιδευτικά ή κατάλληλα για την ηλικία του. Όταν πρόκειται για την χρήση του κινητού, βεβαιωθείτε ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παίζουν διαδραστικά παιχνίδια ή να επικοινωνήσουν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Πόση ώρα μπορώ να το αφήσω μπροστά από μια οθόνη;

Για τα βρέφη 18 έως και 24 μηνών συνιστάται μία ώρα ημερησίως μπροστά από την οθόνη, όμως ακόμα και έτσι θα πρέπει ο χρόνος να είναι κατανεμημένος μέσα στην ημέρα, ώστε το παιδί να μην κουραστεί αλλά ούτε και να είναι ανήσυχο επειδή θέλει να ασχοληθεί κι άλλο. Δοκιμάστε επιπλέον, να περνάτε αυτό τον χρόνο μαζί με το παιδί, καθώς έτσι θα ενισχύσετε το συναισθηματικό σας δεσμό ενώ ταυτόχρονα θα μπορείτε να επιβλέπετε τι περιεχόμενο παρακολουθεί.

Δραστηριότητες εκτός υπολογιστή

Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες εκτός του υπολογιστή, όπως είναι το παιχνίδι ή ο χορός μαζί σας, η ζωγραφική και τα παζλ. Παροτρύνετέ το να ασχοληθεί με μια νέα δραστηριότητα, καθώς έτσι θα ανακαλύψει τι είναι αυτό που του αρέσει πραγματικά να κάνει. Έτσι θα δέχεται πολλά ερεθίσματα και από το περιβάλλον γύρω του, με αποτέλεσμα να μην αναζητά διαρκώς μια οθόνη.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ