Ανδρέας Κατσανιώτης στο in: Δεν μας ανησυχούν οι απειλές της Τουρκίας – Είμαστε αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι

 

 

Τι λέει ο ΥΦΥΠΕΞ Ανδρέας Κατσανιώτης για την ψήφο των αποδήμων

Ακραία και πολυεπίπεδη χαρακτηρίζει την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης. Αναφερόμενος στην αμυντική θωράκιση της χώρας ο κ. Κατσανιώτης υπογραμμίζει ότι αυτή χαλυβδώθηκε.

Μιλώντας στο in ο υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που προκαλεί και απειλεί. Καλεί δε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την Συνθήκη της Λωζάνης.

Και υπογραμμίζει ότι η άνθηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο είναι αδιάψευστος μάρτυρας του ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι σέβεται, απόλυτα τις υποχρεώσεις της.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στην ψήφο των αποδήμων καλώντας τους να εγγραφούν στους καταλόγους για να ψηφίσουν.

Κύριε υπουργέ να ξεκινήσω από τα ελληνοτουρκικά. Πόσο σας ανησυχεί η κλιμάκωση της ρητορικής Ερντογάν;

Η κλιμάκωση της Τουρκίας είναι πρωτοφανής, ακραία και πολυεπίπεδη. Το βλέπουμε με την ρητορική απειλών και με το ανθελληνικό παραλήρημα από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της γείτονας. Οι απειλές ότι θα έρθουν βράδυ έρχονται να προστεθούν στην απειλή πολέμου – το παράνομο casus belli του 1995 –  και στο παράλογο αίτημα αποστρατικοποίησης. Το βλέπουμε όμως και στο πεδίο με τις παραβιάσεις και τις προσπάθειες οπλοποίησης των μεταναστών.

Από την πλευρά μας απαντάμε στο σύνολο των παρανόμων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων. Διεθνοποιούμε και οπτικοποιούμε τις τουρκικές προκλήσεις ώστε όλοι να γνωρίζουν ποιος είναι η δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και ποιος πυροδοτεί ακραίες εντάσεις.

Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με σχέδιο και ψύχραιμα, με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν μας παρασύρουν οι ρητορικές αντιπαραθέσεις. Όμως, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να μας προσβάλλει με ανυπόστατα  σενάρια και ψευδείς ειδήσεις.  Και όταν λέμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε και πως θα αποτρέψουμε κάθε επιβουλή της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων το εννοούμε.

Γνωρίζετε κυρία Φωτάκη ότι το να μιλάς ή να φωνάζεις χωρίς να προετοιμάζεσαι δεν αποτελεί στρατηγική. Αποτρεπτική στρατηγική είναι η διπλωματική και αμυντική ενίσχυση της πατρίδας μας. Είναι τα Rafale, οι Belharra, οι συμμαχίες και οι αμυντικές συμφωνίες.

Σήμερα, σχεδόν 3 χρόνια μετά τα επεισόδια στον Έβρο, τα χερσαία σύνορά μας μοιάζουν με απροσπέλαστο ευρωπαϊκό οχυρό. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να κινητοποιήσει όλη την ευρωπαϊκή ηγεσία και να τους καταστήσει σαφές ότι τα Ελληνικά σύνορα αποτελούν και Ευρωπαϊκά σύνορα.

Σήμερα ο Έβρος δεν είναι ίδιος. Η αμυντική του θωράκιση χαλυβδώθηκε. Δεν χρειάζεται να ειπωθούν λεπτομέρειες για τους αμυντικούς σχεδιασμούς, τους φράχτες, τα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης και το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Επίσης, η επιλογή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους προς στρατιωτική χρήση από το ΝΑΤΟ, ως εναλλακτική των στενών του Βοσπόρου, αλλά και για μεταφορά φορτίων καθώς και η κατασκευή αγωγού καυσίμων για την τροφοδοσία των δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στη ΝΑ Ευρώπη, καθιστούν – και για γεωπολιτικούς λόγους- «αδιάβατο» το ποτάμι, απέναντι σε κάθε απειλή από την απέναντι όχθη.

Δεν μας προκαλούν λοιπόν ανησυχία οι απειλές της Τουρκίας γιατί ξέρουμε, είμαστε αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Θεωρείτε ότι είναι αποκλειστικά προεκλογική ανάγκη ή αποτυπώνει μία στροφή στην πολιτική της Άγκυρας και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Πιστεύετε ότι στόχος της Τουρκίας είναι ένα θερμό επεισόδιο ή ένα διπλωματικό παζάρι;

Η Τουρκία έχει αλλάξει δόγμα πολύ πριν την έναρξη της δικής της προεκλογικής περιόδου . Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και μελετούμε προσεκτικά την συμπεριφορά της. Ξέρουμε τις αναθεωρητικές τάσεις που εμφανίστηκαν πριν το πρόσφατο ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Γνωρίζουμε την ψευδαίσθηση αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Προφανώς η προεκλογική περίοδος ενισχύει ακόμα περισσότερο την πλειοδοσία εθνικιστικής ρητορικής από τα τουρκικά κόμματα σε σημείο παράνοιας ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος ή ενδεχομένως ενός εσκεμμένου επεισοδίου. Απαιτείται λοιπόν επαγρύπνηση, εγρήγορση, ομόνοια και ψυχραιμία.

Απαιτείται επίσης ισχυρή θωράκιση.  Όπως ξέρετε, η εθνική ισχύς, ένα απαραίτητο μέγεθος για να μπορεί μια χώρα να ασκεί εξωτερική πολιτική,  στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: στην οικονομία, την πολιτική, την άμυνα, και την ήπια ισχύ.

Και στους τέσσερις, έγινε τεράστια πρόοδος τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Παράλληλα, παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και απαιτούμε από τους εταίρους και συμμάχους μας, αλλά και από όλη την διεθνή κοινότητα να το σέβονται και να το τηρούν.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στις αυθαιρεσίες από όπου κι αν προέρχονται.  Είτε από μεσαίες αναθεωρητικές δυνάμεις, είτε από μεγάλες δυνάμεις. Δεν χωρούν ανατολίτικα παζάρια. Αν αγνοηθεί το Διεθνές Δίκαιο, τότε ο κόσμος θα γίνει πολύ επικίνδυνος. Για όλους.

Θεωρείτε ότι οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν τη θέση της ελληνικής ομογένειας στην Τουρκία ή να επιδεινώσουν τις συνθήκες για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούν, απειλούν και παραβιάζουν. Δεν είμαστε εμείς ο ταραξίας της περιοχής. Δεν γκρεμίσαμε εμείς τις γέφυρες διαλόγου. Δεν είναι η Ελλάδα που εκτίθεται διεθνώς.

Απεναντίας η πατρίδα μας σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες του Δυτικού πολιτισμού ενισχύει την διεθνή της εικόνα. Να σας θυμίσω ότι μόλις πριν από δύο χρόνια η Τουρκία άλλαξε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μετατρέποντάς την σε τζαμί. 

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι σέβεται, συντηρεί και αναδεικνύει την πολιτιστική και θρησκευτική της κληρονομιά, από όποια ιστορική περίοδο και αν προέρχεται. Οι Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μας μειονότητας απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες στη χώρα.

Η άνθηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Αντί άλλων λοιπόν η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την Συνθήκη της Λωζάνης.

Οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, όσον αφορά την θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.

Παράλληλα, η γειτονική χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως για παράδειγμα το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1625/27.6.2008), σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Ελληνικής Μειονότητας.

Από την δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να αποτελούμε αρωγό των προσπαθειών για να διατηρηθεί ζωντανή η συλλογική μνήμη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και Τενέδου και να αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν υποστεί από τις τουρκικές αρχές. 

Θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να μεριμνούμε για την στελέχωση των ομογενειακών σχολείων και με κάθε ευκαιρία, να υπενθυμίζουμε τις δεσμεύσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει.

Στο τομέα των αποδήμων τι βήματα έχουν γίνει;

Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω πως από τον Σεπτέμβριο του 2021 που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Εξωτερικών έχω υπογράψει τρία μνημόνια συνεργασίας με Αίγυπτο, Αρμενία και Λίβανο στο πλαίσιο τριμερών σχημάτων συναντίληψης που προωθούμε από κοινού με την Κύπρο για τον τομέα της Διασποράς.

Επίσης, το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσουμε  το Στρατηγικό Σχέδιο για τους Απόδημους 2022 – 2025 και το αντίστοιχο σχέδιο για την Δημόσια Διπλωματία. Με τον τρόπο αυτό η πατρίδα μας αποκτά ολοκληρωμένο μηχανισμό Δημόσιας Διπλωματίας ο οποίος θα στοχεύει στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό με προβολή θετικών ειδήσεων.

Θα αξιοποιηθεί επίσης για την ανάδειξη των εθνικών μας θέσεων, για την ανάσχεση της τουρκικής προπαγάνδας  αλλά και για την άμεση αντιμετώπιση των fake news στο μεταναστευτικό (Crisis Communication Plan).

Στην πράξη θα οπτικοποιούμε και θα διεθνοποιούμε σε σχεδόν πραγματικό χρόνο κάθε τουρκική πρόκληση και παραβίαση. Βασικός σύμμαχος στην προσπάθεια ισχυροποίησης της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό αποτελούν φυσικά και οι ομογενείς μας οι οποίοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πατρίδας μας.

Το βλέπουμε για παράδειγμα στην  σημαντική δουλειά που κάνει η Ελληνική Ομογένεια της Αμερικής στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Αυτό έκαναν πάντα. Διαχρονικά και σταθερά. Αυτό κάνουν και σήμερα με ακόμα μεγαλύτερο πάθος γιατί κατανοούν ότι τα τελευταία τριάμισι χρόνια κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. 

Αλλάζει προς το καλύτερο και νιώθουν υπερήφανοι. Η σχέση, βέβαια, μεταξύ της μητροπολιτικής Ελλάδας και των Αποδήμων οφείλει να είναι αμφίδρομη. Για τον λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη και σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση των προξενικών μας αρχών με στόχο την αρτιότερη εξυπηρέτηση και συνδρομή στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκτός επικράτειας. Το Μητρώο Πολιτών λειτουργεί ήδη α και αφορά στην απευθείας καταχώρηση ληξιαρχικών γεγονότων της αλλοδαπής από τις Προξενικές Αρχές.

Ο Εικονικός Βοηθός τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία σε 126 προξενεία μας και παρέχει αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές απαντήσεις στο κοινό για θέματα προξενικής φύσης. Η εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω βιντεοκλήσης από την υπηρεσία “MyConsulLive” είναι έργο που ήδη υλοποιείται.

Σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη προωθούμε την κατασκευή μιας νέας κατηγορίας – ενός 12ου link – στην αρχική σελίδα του gov.gr με τίτλο «Απόδημοι».

Η συγκεκριμένη επιλογή θα περιλαμβάνει ομαδοποιημένα όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν τους ομογενείς μας όπως για παράδειγμα αντίγραφα ποινικού μητρώου, αναγνώριση ακαδημαϊκού πτυχίου κ.α.

Πρόκειται για περίπου 60 υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων που ήδη προσφέρονται ηλεκτρονικά αλλά είναι διάσπαρτες.  Παράλληλα, για την ενίσχυση της Δημόσιας Διπλωματίας, αξιοποιούμε εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό και θεσπίσαμε θέση Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας.

Τι σας ζητούν οι απόδημοι;

Τα περισσότερα αιτήματα που έχω δεχθεί από την Διασπορά σχετίζονται με την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνομάθειας με περισσότερους εκπαιδευτικούς και προγράμματα ώστε τα παιδιά μας – ελληνόπουλα 2ης  και 3ης  γενιάς – να μην αποκοπούν από την γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Είναι αιτήματα που επιβεβαιώνουν την θέληση των απόδημων να διατηρήσουν ισχυρούς δεσμούς με την γενέτειρα. 

Και οι ισχυροί δεσμοί διατηρούνται μέσα από την Ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την Ορθόδοξη Πίστη μας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούμε να προωθήσουμε ρεαλιστικές λύσεις.

Το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίσαμε αρκετά  προβλήματα με τα σχολεία μας στην Αλβανία, στην Κωνσταντινούπολη και στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχουν προωθήσει την πλατφόρμα Staellinika.

Μια εφαρμογή για παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημοτικού και νέους ανθρώπους που ενισχύει τη διδασκαλία των ελληνικών τόσο στα σχολεία όσο και στο σπίτι. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση των Ελλήνων της Νοτίου Αμερικής στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης είχα την χαρά να εγκαινιάσω την λειτουργία της πλατφόρμας στην ισπανική και πορτογαλική γλώσσα.

Επίσης, ετοιμάζουμε νέες πρωτοβουλίες για παροχή προγραμμάτων ελληνομάθειας, ιστορίας και πολιτισμού μέσα από τις υπηρεσίες της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Ψήφος των αποδήμων. Τελικά ο στόχος για τη συναίνεση και τα βήματα πίσω που επέβαλε μήπως υπονόμευσε τη διαδικασία, λόγω και της μικρής συμμετοχής που διαπιστώνεται;

Αρχικά να δώσουμε κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις. Η ΝΔ προεκλογικά και στη συνέχεια ως κυβέρνηση είπε το αυτονόητο. Να διευκολύνουμε όλους τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς όπως ακριβώς ισχύει και για τους συμπατριώτες μας που ψηφίζουν εντός της επικράτειας.

Αντί να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στη πατρίδα να ψηφίσουν να μπορούν να το κάνουν από τις χώρες  που διαμένουν. Προσέξτε δεν προτείναμε να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε πολίτες που δεν το είχαν αλλά να τους διευκολύνουμε ώστε να ψηφίζουν εξ αποστάσεως. Αυτή την αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας θέλησε να κάνει πράξη η κυβέρνησή και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο τον Νοέμβριο του 2019.

Το Σύνταγμα όμως επιβάλλει για την έγκρισή του αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Αν δεν πιαστεί το όριο των 200ων το νομοσχέδιο πετάγεται στα σκουπίδια. Δηλαδή δεν ισχύει αυτό που συνήθως ισχύει για εκλογικούς νομούς που εφαρμόζονται άμεσα αν πάρουν 180 θετικές ψήφους ή απ τις μεθεπόμενες εκλογές αν ψηφιστούν με την απλη πλειοψηφία των 151. Η κυβερνητική πρόταση στηριζόταν απο 190 βουλευτές της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης.

Τα κόμματα της Αριστεράς τάχθηκαν απέναντι με το κάθε ένα να κατεβάζει την δική του αντιπρόταση. 

Η πιο ακραία εκφράστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ζητούσε να ψηφίζουν μεν οι απόδημοι χωρίς περιορισμούς αλλά η ψήφος τους να μην προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικρατείας. Πρόκειται για πρόταση αντισυνταγματική και βαθειά προσβλητική για τους Έλληνες του εξωτερικού καθώς θεωρεί την δική τους ψήφο κατώτερης διαλογής. Προφανώς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε.

Η πρόταση Βαρουφάκη προέβλεπε τον σχηματισμό εκλογικών περιφερειών εξωτερικού. Θα μπορούσαμε να βρούμε κάποια συμβιβαστικά σημεία σύγκλισης ωστόσο οι συνολικά 9 βουλευτές του ΜεΡΑ25 (9 είχε τότε) δεν έφταναν για να πιάσουμε τον πήχη των 200 βουλευτών.

Έμενε μόνο η ΚΟ του ΚΚΕ που συμφωνούσε  να προσμετράτε η ψήφος των αποδήμων στο αποτέλεσμα της επικρατείας ζητούσε όμως να μπουν φίλτρα για το ποιος δικαιούται να διευκολυνθεί. Προσέξετε, όχι για το ποιος έχει δικαίωμα ψήφου αλλά ποιος θα διευκολυνθεί από εκείνους που έχουν δικαίωμα. Πρότεινε λοιπόν να θεσπίσουν προϋποθέσεις που κατά το ΚΚΕ αποδεικνύουν ότι οι απόδημοι που θα διευκολυνθούν και θα ψηφίσουν εξ αποστάσεως διατηρούν δεσμούς με την πατρίδα.

Δηλαδή να έχουν ζήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 χρόνια την τελευταία 35ετια και να έχουν φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.  Υπό αυτά τα δεδομένα έμεναν δύο επιλογές στην κυβέρνηση. Να επέμενε στο δικό της νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με τους συσχετισμούς δυνάμεων δεν θα συγκέντρωνε την συνταγματική πλειοψηφία με αποτέλεσμα να παρέμενε το παλιό καθεστώς που απαγορεύει την εξ αποστάσεως ψήφο.

Η Κυβέρνηση και η ΝΔ θα κέρδιζε πολιτικά καθώς η ευθύνη της αποτυχίας θα έμενε αποκλειστικά στα κόμματα Αριστεράς αλλά θα χανόταν και μια ευκαιρία για να διευκολύνουμε τους απόδημους συμπατριώτες μας. Η δεύτερη επιλογή που στηρίξαμε τελικά είναι ο συμβιβασμός με το ΚΚΕ. Αναγκαστήκαμε να δεχθούμε τους όρους που έθεσε, τα φίλτρα δηλαδή, προκειμένου να δώσουν οι βουλευτές του την θετική τους ψήφο.

Ετσι λοιπόν καταλήξαμε στο σημερινό συμβιβαστικό αποτέλεσμα. Προφανώς το συμβιβαστικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλαμε. Γι αυτό και προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε την αρχική μας πρόταση.

Τον Μάιο του 2021 η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη σε συνέντευξη της σε ομογενειακή εφημερίδα χαρακτήρισε άδικους και υποτιμητικούς τους περιορισμούς. Σας θυμίζω οτι η κα. Τζάκρη είναι τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Αποδήμων.

Κρίναμε τότε ότι υπάρχει μια ακόμα ευκαιρία να ολοκληρώσουμε την αρχική μας προσπάθεια που είναι απλη και ξεκάθαρη: διευκόλυνση όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Επαναφέρουμε το νομοσχέδιο. Τι έγινε τότε; Αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά η υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εξωτερικό έλεγε στους απόδημους συμπατριώτες μας ότι επιθυμεί την άνευ όρων διευκόλυνση τους για τις εκλογές και στο εσωτερικό έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Καταψήφισαν το νομοσχέδιο που έλεγε ότι ακριβώς έλεγε και η κυρία Τζάκρη, ότι οι περιορισμοί είναι άδικοι και υποτιμητικοί.

Προφανώς η προσπάθειά μας δεν θα εγκαταλειφθεί. Μακάρι τα κόμματα της αριστεράς έστω και τώρα να αναθεωρήσουν. Υπάρχει χρόνος. Αν δεν το κάνουν η ιστορία και οι απόδημοι θα τους καταγράψουν ως τους μόνους υπεύθυνους.

Ποια είναι η προσδοκία σας για το επόμενο διάστημα;

Θεωρώ ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει έστω και με αυτόν τον συμβιβαστικό τρόπο.

Οφείλουμε λοιπόν όλοι να στηρίξουμε την πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, εξαντλώντας τις δυνατότητες που προσφέρει.

Η σχετική ενημερωτική καμπάνια του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει και την αρμοδιότητα για την εκλογική νομοθεσία και διαδικασία έχει ξεκινήσει και το προσεχές διάστημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Καλούμε όμως και τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να προβούν στην ανάλογη κινητοποίηση.

Τα εμπόδια που τους έθεσε η Αριστερά, μπορούμε να τα καταργήσουμε μαζί στην επόμενη Βουλή η οποία για πρώτη φορά θα έχει βουλευτές μέλη του Απόδημου Ελληνισμού. Αρκεί να επισκεφθούν την ιστοσελίδα apodimoi.gov.gr και να ακολουθήσουν τα απλά βήματα για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε στο τέλος της τετραετίας να μπορούν να ψηφίσουν.

Πρέπει όμως να σας πω ότι ο τελικός αριθμός των εγγεγραμμένων απόδημων στην σχετική πλατφόρμα θα εξαρτηθεί και από τον ακριβή χρόνο των εκλογών. Πολλοί συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό επισκέπτονται συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα την Ελλάδα ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης είναι το ερχόμενο καλοκαίρι όπως γνωρίζεται και επομένως οι συγκεκριμένοι εκλογείς θα βρίσκονται στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα μπορούν να ψηφίσουν κανονικά.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης