«Είμαστε σε μία χρονιά που είναι καλά τα πράγματα για τον τουρισμό έπειτα από πολύ καιρό. Οι πρώτοι οκτώ μήνες μάς έδειξαν ότι πήγαμε καλά στις αφίξεις και μόνο κατά τι υπολειπόμεθα του 2019. Όσον αφορά τα έσοδα, πήγαμε πολύ καλά και ήδη οι πρώτοι οκτώ μήνες μάς έχουν φέρει σχεδόν στο 2019, που ήταν μία χρονιά ρεκόρ. Δηλαδή τα έσοδα είναι περίπου 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο συνέδριο για τον τουρισμό, #RouteLab, που πραγματοποιείται στο θεματικό πάρκο ‘Ξυστρή' στον Πύργο και το διοργανώνει ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και τον τηλεοπτικό σταθμό ‘ΙΟΝΙΑΝ TV'. Όπως εξήγησε, «τα έσοδα είναι πολύ σημαντικά, γιατί φέτος είναι μία δύσκολη χρονιά, μια χρόνια πολλών προκλήσεων, όπως αυτών της ενεργειακής κρίσης, των αυξημένων προϋπολογισμών, των πληθωριστικών τάσεων παντού και ως εκ τούτου μας βοηθούν για να γυρίζουμε πίσω στον πολίτη αυτό το κομμάτι από τον τουρισμό το οποίο μας μένει».
Στη συνέχεια μίλησε για μία «πολύ καθοριστική εξέλιξη που αφορά τη φετινή σχολική χρονιά», όπου για πρώτη φορά, όπως είπε, «σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, έχουμε το μάθημα φιλοξενία στα ελληνικά δημοτικά σχολεία για να μπορούμε να μαθαίνουμε καλύτερα τι σημαίνει υποδέχομαι σε μία χώρα που είναι χώρα φιλοξενίας, να μαθαίνουμε χωρίς συμπλεγματική συμπεριφορά ότι μπορώ να δουλέψω σε ένα ξενοδοχείο, σε ένα κατάλυμα, σε ένα εστιατόριο, σε ένα ζαχαροπλαστείο, σε ένα τουριστικό γραφείο και να είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για αυτό».
Παράλληλα, η Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε ότι «είναι κρίσιμη περίοδος και για τον τουρισμό», γιατί, όπως εξήγησε, «είναι μία στιγμή που έχουμε μπροστά μας πολλά, χρήσιμα και ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία αγγίζουν πάρα πολύ την περιφέρεια» και πρόσθεσε: «Έχουμε μπροστά μας τις προσκλήσεις, οι οποίες θα βγουν από το ταμείο ανάκαμψης για τους τουριστικούς λιμένες, για τη γαστρονομία, για τα καταδυτικά πάρκα, για την προσβασιμότητα στους συμπολίτες μας με αναπηρία, για τις ιαματικές πηγές, για την ψηφιοποίηση και την καινοτομία».
«Όλα αυτά», όπως ανέφερε, «σημαίνουν 320 εκατομμύρια ευρώ από την πλευρά του δημοσίου, όπου με τη μόχλευση από τις ιδιωτικές επενδύσεις, μπορούν πραγματικά να αγγίξουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ» και συμπλήρωσε: «Την ίδια στιγμή έχουμε τον αναπτυξιακό νόμο και όλοι οι φάκελοι μπορούν να προσδώσουν στο τουριστικό προϊόν της χώρας, με την αναβάθμιση των υποδομών, με την βιωσιμότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και με το κτίσιμο άμεσων νέων επενδύσεων, που σημαίνουν πολλές και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας». Επίσης, είπε ότι «αυτή την στιγμή είναι σε προδημοσίευση ο ειδικός κατάλογος από το ταμείο ανάκαμψης για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν μόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι «η Ελλάδα θα φιλοξενήσει πολύ σύντομα το πρώτο κέντρο βιώσιμης παράκτιας ανάπτυξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού», ενώ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε ευκαιρίες, ώστε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, να αναπτυχθούν όλες οι υποδομές που χρειάζεται κάθε περιοχή, για να διεκδικήσει τη δική της αύξηση του τουριστικού μεριδίου».
Αναφερόμενη στις υποδομές, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό πως έπειτα από τόσα χρόνια θα μπορούμε να έχουμε τον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου, διότι η ασφαλής μετάβαση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μας κάνει να επιλέξουμε ένα προορισμό», προσθέτοντας ότι «είναι εξ' ίσου πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Υποδομών θα κάνει τα επόμενα χρόνια μία διευρυμένη επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να βελτιώσουμε τις υποδομές μας».