Οι απειλές που κρύβει το smartphone για την επιδερμίδα μας

Μπορούμε να τις αποφύγουμε

Ατελείωτο σερφάρισμα το βράδυ πριν κοιμηθούμε, πολύωρες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της μέρας, συνεχόμενη χρήση των social media. Είναι αλήθεια ότι πλέον το smartphone αποτελεί ένα αδιάσπαστο κομμάτι μας καθημερινά, και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να περάσει μία μέρα χωρίς να το έχουμε μαζί μας.

Ωστόσο, η επιδερμίδα μας θα το εκτιμούσε πολύ.  Κι αυτό γιατί το smartphone μπορεί πραγματικά να την επιβαρύνει προκαλώντας σπυράκια ή θαμπή, μουντή όψη ενώ μακροπρόθεσμα προκαλεί πρόωρη γήρανση.  Ευτυχώς όμως, μόλις συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις του smartphone στην επιδερμίδα, μπορούμε να τις αποφύγουμε.

#Απειλή Νο1: Εξανθήματα, ακμή, κνησμός.

Να μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί το κινητό τηλέφωνο. Η αιτία δεν είναι άλλη από τα βακτηρίδια που βρίσκονται στην επιφάνειά του, την οποία ακουμπάμε στο πρόσωπό μας πολλές φορές τη μέρα. Σε συνδυασμό με το μακιγιάζ και τον ιδρώτα, το φαινόμενο μπορεί να επιδεινωθεί. Μάλιστα, σε κάποιες επιστημονικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα κινητά αποτελούν μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης απ’  ό, τι μία δημόσια τουαλέτα

Τι κάνουμε

Απολυμαίνουμε πολύ συχνά την επιφάνεια του κινητού με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια. Άλλωστε η πανδημία ήταν η αφορμή για να το διατηρούμε συνέχεια καθαρό. Γιατί να καταργήσουμε αυτή τη συνήθεια;

Επιπλέον

Επιλέγουμε το hands free για να απαντάμε στις κλήσεις μας ή βάζουμε τη γραμμή σε ανοιχτή ακρόαση.  Ετσι δε θα φέρνουμε το κινητό συνεχώς σε επαφή με το δέρμα μας.

#Απειλή Νο2: Digital Ageing

H οθόνη του smartphone εκπέμπει ακτινοβολία υψηλής ενέργειας (HEV)  ή αλλιώς μπλε φως (blue light). Η πολύωρη, καθημερινή έκθεσή μας σε αυτού του είδους την ακτινοβολία προκαλεί ένα φαινόμενο που οι ειδικοί ονομάζουν blue light pollution. Και πρόκειται για μία από τις κυριότερες αιτίες πρόωρης γήρανσης.

Τι συμβαίνει: Όπως και η ηλιακή ακτινοβολία, έτσι και το blue light προκαλεί εκφυλισμό στο DNA των κυττάρων επηρεάζοντας τη δομή τους  καθώς και τις λειτουργίες ανανέωσης του δέρματος.

Τι κάνουμε

* Εφαρμόζουμε καθημερινά μία αντηλιακή σύνθεση ευρείας προστασίας ακόμα και όταν εργαζόμαστε από το σπίτι.

*Επίσης, ρυθμίζουμε τη φωτεινότητα της οθόνης του ώστε να μην κουράζονται τα μάτια μας. Παράλληλα αποφεύγουμε τις γκριμάτσες οι οποίες προκαλούν ρυτίδες. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο αποφεύγουμε να χαζεύουμε στο smartphone τις βραδινές ώρες, όταν πέφτουμε για ύπνο.

* Χρησιμοποιούμε καλλυντικά με αντιοξειδωτικά ισχυρά συστατικά όπως η βιταμίνη C, οι πολυφαινόλες και το υαλουρονικό οξύ.

* Επιλέγουμε μία ενυδατική κρέμα που είναι σχεδιασμένη για να καταπολεμά την περιβαλλοντική μόλυνση και τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στην επιδερμίδα.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης