Μάρκου-Αναγνωστοπούλου: Σοβαρά προβλήματα στέγασης για τις σχολικές μονάδες προσχολικής αγωγής στην πόλη της Πάτρας

Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες προσχολικής αγωγής στην πόλη της Πάτρας, υπέβαλλαν οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Μεταφορών και Υποδομών.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

"Την προηγούμενη τριετία η κυβέρνηση έσπασε κάθε ρεκόρ ασυδοσίας και αδιαφάνειας αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί έχουν φτάσει στα 7,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 7,5 δισ. ευρώ δεν βρέθηκαν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να διατεθούν για την επίλυση του προβλήματος στέγασης των είκοσι επτά [27] νηπιαγωγείων της πόλης, τα οποία στεγάζονται σε χώρους που έχουν κριθεί ακατάλληλοι από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου, δηλαδή σε ισόγεια πολυκατοικιών, σε εμπορικά καταστήματα που δεν λειτουργούν πια και γενικά σε χώρους που δεν απευθύνονται και δεν ενδείκνυνται για σχολικό περιβάλλον παιδιών νηπιακής και προσχολικής ηλικίας.

Τη στιγμή μάλιστα που τα νήπια που φοιτούν στο 25ο Νηπιαγωγείο στην άνω πόλη των Πατρών, στην πλατεία Παντοκράτορα, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς σχολείο στο μέσον της σχολικής χρονιάς, η εταιρεία ενός γαλάζιου βουλευτή με εταιρικό κεφάλαιο μόλις 5 χιλ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το δημόσιο ταμείο με 4,2 εκατ. ευρώ.

Χρήσιμο θα ήταν λοιπόν, η κυβέρνηση να σταματήσει να μοιράζει εκατομμύρια σε ημέτερους και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις οικογένειες των νηπίων χρηματοδοτώντας τους Δήμους ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή, η καθαριότητα και η συντήρησή τους, για την κάλυψη τουλάχιστον των στοιχειωδών αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Παιδείας & Θρησκευμάτων
Εσωτερικών
Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα στέγασης για τις σχολικές μονάδες προσχολικής αγωγής στην πόλη της Πάτρας»

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ήρθε ξανά στην επιφάνεια το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες προσχολικής αγωγής στην πόλη της Πάτρας.
Είκοσι επτά [27] νηπιαγωγεία της πόλης στεγάζονται σε χώρους που έχουν κριθεί ακατάλληλοι από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου, δηλαδή σε ισόγεια πολυκατοικιών, σε εμπορικά καταστήματα που δεν λειτουργούν πια και γενικά σε χώρους που δεν απευθύνονται και δεν ενδείκνυνται για σχολικό περιβάλλον παιδιών νηπιακής και προσχολικής ηλικίας. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά δεν διαθέτουν καν προαύλια, ή, όσα από αυτά διαθέτουν, οι χώροι είναι περιορισμένοι και ακατάλληλοι, αφού πρόκειται για ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών.
Ενδεικτικά δε, το μεγαλύτερο πρόβλημα τα αντιμετωπίζει το 25ο Νηπιαγωγείο στην άνω πόλη των Πατρών, στην πλατεία Παντοκράτορα. Το μισθωτήριο που βρίσκεται σε ισχύ, λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν θα ανανεωθεί γιατί προορίζεται για ιδιόχρηση από τον ιδιοκτήτη. Ο Δήμος Πατρέων δεν έχει καταφέρει να βρει άλλο κτίριο για την μεταφορά του 25ου Νηπιαγωγείου και έτσι τα νήπια που φοιτούν σε αυτό κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς σχολείο στο μέσον της σχολικής χρονιάς.
Σημειώνεται ότι ένας επιπλέον αποτρεπτικός παράγοντας στην ανεύρεση ακινήτων για σχολική στέγη αποτελεί το γεγονός ότι τα έξοδα για τις κατασκευές που απαιτούνται, προκειμένου να πληρούνται οι προδιαγραφές που θέτει ο νόμος, βαρύνουν αποκλειστικά τον εκάστοτε ιδιοκτήτη.
Επειδή το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά με την άμεση διάθεση οικονομικών πόρων προς τους οικείους ΟΤΑ και τις σχολικές επιτροπές αλλά και με την θέσπιση σημαντικών οικονομικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες ακινήτων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ευχερέστερη ανεύρεση σχολικής στέγης.
Επειδή το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά με την κατασκευή κατάλληλων σύγχρονων δημόσιων κτιρίων από την αρμόδια Κρατική Ανώνυμη Εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ), αλλά και με την αξιοποίηση διαθέσιμων δημοτικών και δημόσιων κτιρίων.
Επειδή η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις οικογένειες των νηπίων και να μην χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το γεγονός ότι η ευθύνη για τη λειτουργία των σχολικών κτιρίων
αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων.
Επειδή θα πρέπει να επανακαθοριστεί ο τρόπος διάθεσης των κονδυλίων έτσι ώστε να γίνει μια γενναία αύξηση στην χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή, η καθαριότητα και η συντήρησή τους, για την κάλυψη τουλάχιστον των στοιχειωδών αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Ποιος ο σχεδιασμός για την εξασφάλιση στέγης για τα 27 νηπιαγωγεία που έχουν κριθεί παραπάνω από ακατάλληλα λόγω του χώρου στον οποίο στεγάζονται;
2) Έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να γίνουν οι ανωτέρω ενέργειες;
3) Πώς θα λυθεί το πρόβλημα στέγασης του 25ου Νηπιαγωγείου Πατρών που θα βρεθεί μεσούσης της σχολικής χρονιάς χωρίς στέγη;
4) Προτίθενται να προβούν σε μια από κοινού εκπόνηση ενός σχεδίου με το οποίο θα θεσπιστούν σοβαρά οικονομικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων, έτσι ώστε να είναι στοιχειωδώς συμφέρουσα και για αυτούς η παραχώρηση της χρήσης τους για σχολική στέγη;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αλεξιάδης Τρύφων
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Γιαννούλης Χρήστος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μωραΐτης Θάνος
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Τζούφη Μερόπη
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία

Διαβάστε επίσης