Μπανγκλαντές: 31 νεκροί o απολογισμός των θυμάτων στο ναυάγιο πορθμείου

 

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη αγνοούνται μετά τη βύθιση πορθμείου γεμάτου με πιστούς ινδουιστές χθες Κυριακή στο Μπανγκλαντές, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής χώρας σήμερα. Πρόκειται για τη χειρότερη ναυτική τραγωδία στη χώρα τον τελευταίο χρόνο και πλέον.

Έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής τα πτώματα 16 γυναικών και 10 παιδιών, διευκρίνισε ο Τζαχουρούλ Ισλάμ, περιφερειάρχης στη βόρεια Παντσαγκάρ, όπου έγινε το δυστύχημα.

«Άλλα έξι πτώματα ανασύρθηκαν το πρωί», καθώς «δύτες ψάχνουν κι άλλα πτώματα», εξήγησε και πρόσθεσε ότι το φέρι είχε επιβιβάσει κυρίως ινδουιστές προσκυνητές που πήγαιναν σε ναό με την ευκαιρία της γιορτής Μαχαλάγια, όταν οι ινδουιστές κάνουν προσφορές στη μνήμη των προγόνων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ισλάμ, οι αρχές προσπαθούν να καταρτίσουν κατάλογο των αγνοουμένων με βάση τις πληροφορίες που τους δίνουν συγγενείς. Σύμφωνα με επιζήσαντες, στο σκάφος είχαν επιβιβαστεί πάνω από 70 άνθρωποι όταν αυτό πήρε κλίση και βυθίστηκε στη μέση του ποταμού Καρατόγια.

Συστήθηκε πενταμελής επιτροπή για να διενεργήσει την έρευνα για το δυστύχημα, που κατά τις πρώτες ενδείξεις οφειλόταν στην υπερφόρτωση του πορθμείου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένοι από τους επιβάτες μπόρεσαν να κολυμπήσουν ως τις όχθες και να σωθούν, ενώ άλλοι διασώθηκαν. Τα νερά του ποταμού ήταν ήρεμα όταν έγινε το δυστύχημα.

Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ναυτικά δυστυχήματα στο Μπανγκλαντές, χώρα με χαμηλό υψόμετρο που διασχίζουν πολλοί ποταμοί. Η τήρηση των κανόνων ως προς την ασφάλεια των υδρομεταφορών είναι πλημμελής στη χώρα.

Ατελείωτος κατάλογος τραγωδιών

Η τραγωδία προστίθεται στον μακρύ κατάλογο παρόμοιων καταστροφών στη χώρα των 170 εκατομμυρίων κατοίκων. Τον Δεκέμβριο, πάνω από 40 άνθρωποι χάθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά πάνω σε φέρι γεμάτο κόσμο στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τον Ιούνιο του 2021, άλλο φέρι βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση με άλλο πλοίο, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 32 νεκρούς επισήμως.

Τον Απρίλιο του 2021, τουλάχιστον 34 άνθρωποι πέθαναν όταν άλλο παραφορτωμένο πορθμείο συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο και βυθίστηκε σε ποταμό, όχι μακριά από την πρωτεύουσα Ντάκα.

Και τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Φεβρουάριο του 2015, και αυτή την περίπτωση όταν φέρι με υπεράριθμους επιβάτες συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο δυτικά της πρωτεύουσας.

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης