Σήμερα το πρωΐ οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα φθηνής στέγασης για νέους

 

 

Σήμερα, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 10:30, αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα εξειδικεύουν το πρόγραμμα στέγασης κυρίως των νέων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, και το οποίο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αφορά περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους και οι δράσεις ξεκινούν από τον άλλο μήνα ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Τις ανακοινώσεις θα μεταδώσει απευθείας το ertnews.gr.

«O Πρωθυπουργός σωστά επένδυσε στο πρόγραμμα στέγασης που σήμερα αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι άνθρωποι και νέα ζευγάρια»» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η γενική γραμματέας Ενέργειας,  και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου «το πρόγραμμά αφορά ένα σύνολο μέτρων κοινωνικής πολιτικής για νέους έως 39 ετών που θα αποκτήσουν πιο εύκολη πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια για την αγορά ή μίσθωση ενός σπιτιού».

Μιλώντας για τον τομέα ευθύνης της αναφέρθησε στο ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που θα αφορά νέους έως 39 ετών.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ3, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό το πρόγραμμα ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά επιμέρους υποπρογράμματα που «τρέχουν» από το υπουργείο.

Αναφερόμενος στη φθηνή δανειοδότηση για την απόκτηση στέγης, ο υπουργός τόνισε πως είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με δάνεια 500 εκατ. ευρώ, τα 375 εκατομμύρια ευρώ θα τα δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα είναι άτοκα, θα βάλουν και οι τράπεζες το 1/4. Οι οποίες τράπεζες, όπως είπε, θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και γι’ αυτό το λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα 3/4 του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%.

«Ουσιαστικά μιλάμε για τα φθηνότερα στεγαστικά δάνεια. Αν πάρει κάποιος ένα δάνειο 100.000 ευρώ για ένα σπίτι, η μηνιαία δόση θα είναι 275 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει 275 ευρώ τον μήνα και θα του μείνει και το σπίτι» επισήμανε ο υπουργός.

Σχετικά με την αύξηση των συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα τη δουν οι συνταξιούχοι από 1/1/2023, θα είναι τουλάχιστον 6%, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι παραπάνω η αύξηση, αλλά – όπως σημείωσε – απομένει να δούμε πώς θα κλείσει η χρονιά σε σχέση με την ανάπτυξη και τον τιμάριθμο.

Η αύξηση θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε πως τα 2/3 αυτών θα δουν πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους, το υπόλοιπο 1/3 θα δει μείωση της προσωπικής διαφοράς, του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και αρκετοί από αυτούς που θα δουν να ροκανίζεται η προσωπική τους διαφορά, θα δουν παραπάνω λεφτά στην τσέπη τους,γιατί η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά όλους τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή αφορά πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους.

https://www.ertnews.gr/

Διαβάστε επίσης